Niskobudžetni projekt ‘Živi zid’ nije uspio, ‘MOST’ dobio glasove desnice, a sada se ‘prostituira’ na ljevici

0
1131

CvetanovićNakon što SDP-ovski i HNS-ovski niskobudžetni projekt Živi zid nije uspio, sve nade polažu se u projekt visoko budžetiranog Mosta. Možda je jedino Pernar iskreno uživao u skvotanju, čupanju i nošenju aktivista iz domova deložiranih u „maricu“. Dušan Cvetanović, bivši Pupovčev stipendist koji u svojoj osobi povezao Živi zid sa SDS-om na parlamentarnim izborima 2011. godine, aktivistički se nikad nije isticao i nije sudjelovao  u “obrani deložacija“, naročito kada je bilo izvjesno da će one biti nasilne i da će biti privedenih koji će dobiti prekršajne prijeve. On je bio mozak koji je radio iz pozadine Živog zida. Tek kada su krenuli predsjednički izbori, Cvetanović je iznenada osvanuo na čelu Živog zida i izašao iz sjene. Taj isti Cvetanović je u osmoj izbornoj jedinici (Istarska županija i zapadni dio Primorsko goranske županije)  dobio najveći broj preferencijalnih glasova, tamo gdje je Živi zid za dlaku prešao izborni prag.

CvetanovićTaj čovjek sada nakon izbora na facebooku komentira ponašanje Mosta slijedećim riječima: „Kažu da Crkva pritišće Most da uđe u koaliciju s HDZ-om“ naravno osuđujući takvu mogućnost. Iz te izjave može se puno toga iščitati: prvo, da Cvetanović kao i njegova stranka navija za SDP koji je do temelja upropastio Hrvatsku; drugo, da bi Živi zid na mjestu Mosta bez razmišljanja i skanjivanja koalirao s SDP-om; i treće i manje važno u ovom kontekstu – da je Cvetanović kao Srbin četničkog pedigrea u startu protiv katoličke crkve, što je donekle razumljivo.  

Božo PetrovŽivi zid politički više ne igra nikakvu ulogu, to je polako jasno svima. No, ovim kao i drugim izjavama svojih čelnika, Živi zid se otkriva kao SDP-ovski pijun na političkoj sceni Hrvatske. Most, u zadnji čas pokrenut visokobudžetni projekt ljevice, trebao bi sada dokazati svoju „nezavisnost“, što će mu teško poći za rukom. Kao prvo, trebao bi sam pružiti svoju suradnju u stvaranju vladajuće koalicije upravo HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji koja je pobijedila na ovim izborima, iako tijesno. Petrov se vara ako misli da može upravljati političkom sudbinom Hrvatske, jer HDZ ne mora prihvatiti koaliciju s Mostom, a SDP nema druge. Po riječima financijera Mosta, Most naginje ljevici, a ne desnici. U slučaju koalicije s SDP-om bilo bi razvidno da je Most stvoren samo zato da održi SDP na vlasti. Dok se oni tako prepucavaju narod je ostao izmanipuliran glupostima o trećem putu, jer je to mjesto očito rezervirano za ljevičarske pilot projekte, kao Orah, Živi zid i sad Most. Petrov je izgubio povjerenje birača u vlastitom gradu, a blizu je toga da izgubi povjerenje birača koji su ga željeli vidjeti kao izlaz iz pogubne situacije u koju je Hrvatsku dovela vladavina crvenih. Političar koji nije u stanju uvidjeti u kakvoj se opasnoj situaciji nalazi, kao Petrov nakon ovih izbora, nije dorastao toj istoj situaciji. Ljevica je na ovim izborima dobila jasan otkaz, a desnica zeleno svjetlo, no ukoliko Petrov i njegov Most zaista pomognu ljevici da ostane na vlasti – radit će direktno protiv volje birača, ne samo protiv volje vlastitih, već i većine ostalih. A to će značiti da je Most zaista stvoren samo zbog premošćivanja u još jedan mandat vladavine SDP-a.

Ingrid Runtić