HVIDR-a RH upozorava: Mijenjati Zakon o pravima hrvatskih branitelja jer potiče suicid

0
1092
smrt hrvatskih branitelja, sucid

Laka Vam crna zemlja heroji naši. Hrvatski branitelji svakim danom su sve više ugroženi  u zemlji koju su stvorili. Danas je još jedan branitelj digao ruku na sebe i oduzeo si život. Žalosna je istina da ovo nije kraj, biti će još puno branitelja koji će dići ruku na sebe,  vlastita im je država na vratu i polako ih i tiho svjesno ubija, jer branitelji su za nju sad nitko i ništa, samo zaboravljeni slučajevi. Država  ih potiče  na samoubojstvo. 

 

Smrtnost braniteljaProblem  smrtnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja koji boluju od PTSP-a svakim je danom sve izrazitiji, a sve je  lošija briga i sve slabija posvećenost tom ozbiljnom problemu.  Prema  objavljenim rezultatima studije Ministarstva branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. godine, umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2354 branitelja, dok je u 2012. godini, umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1896 hrvatskih branitelja. Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, istraživanje je pokazalo da su najčešći uzroci smrti: tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava, koje su posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu.

HRVATSKI BRANITELJ , Odlucio-sam-se-zapaliti-kada-je-Matic-rekao-da-nasa-prava-nisu-dirana_articlePrva faza projekta Ministarstva branitelja  u kojoj je uspoređena smrtnost hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata sa smrtnosti u općoj populaciji završena je. Usporedba dobivenih podataka  pokazati će  može li se govoriti o značajnom porastu pojave tumora među braniteljskom populacijom. Budući da se radi o vrlo opsežnim bazama podataka (501.701 hrvatski branitelj) još je uvijek u tijeku druga faza projekta u kojoj se uspoređuje pobol hrvatskih branitelja u odnosu na opću populaciju. Pobol se prati prema hospitalnom liječenju. Dobivanjem cjelovitih rezultata za očekivati je da će se dobiti dijagnoza po međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB10) za oboljele branitelje te usporedba bolesti od kojih boluje opća populacija u usporedbi s populacijom branitelja, broj bolničkih liječenja po godinama te usporedba dobi bolesnika. Dobiveni rezultat omogućiti će  preventivni pristup populacije branitelja  kroz sustav sistematskih pregleda, promoviranje ciljanih pretraga te ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnosti kažu u Ministarstvu branitelja.

Ministarstvo branitelja je sa sistematskim pregledima nastavilo i u 2014. godini. Međutim branitelji ukazuju i na niz drugih problema koji se ne mogu samo tako otkloniti studijskom analizom, već je potrebno njime se  ozbiljnije  pozabaviti te usvojiti promjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. U tom smislu upućen je prijedlog izmjena i dopuna važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o utvrđivanju statusa obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, budući da se obiteljima, odnosno udovicama umrlih HRVI-a, osim obitelji 100%-tnih HRVI-a I grupe, priznaju prava samo uslijed uzroka smrti samoubojstva.

Ogorčeni ovim odredbama, hrvatski ratni vojni invalidi smatraju da se ovakvim zakonskim odredbama hrvatski branitelji potiču na samoubojstvo, kako bi obitelj mogla ostvariti osnovna egzistencijalna prava.

i.a.

hop