JOE BIDEN U ZAGREBU: GOOD TO BE BACK!

0
967

joe biden i predsjednica kolindaGood to be back! Ovo nisu samo casually izrečene riječi, prigodne, površne ili samo uljudne. Joe Biden je ovo izgovorio pred kamerama toliko srdačno i neposredno, kao što to može samo čovjek koji se iskreno raduje ponovno biti u Zagrebu. Sjeća se on i svog prvog dolaska, onog prilikom kojeg se sastao s Titom. „Sad znate koliko sam star“, našalio se na vlastiti račun ovaj veliki poznavatelj jugoistočne Europe, dio koje je i naše trusno tlo zbog kojeg podrhtava i srednja, a i zapadna Europa. Joe Bidenu je dobro poznata bliža, a ne sumnjam i dalja povijest Hrvatske i njezinih okolnih zemalja. Ovom predsjedničkom  summitu nazočili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao inicijatorica, slovenski predsjednik Pahor, austrijski predsjednik Fischer i srbijanski predsjednik Nikolić, te predsjednik europskog Vijeća Donald Tusk i Joe Biden, američki potpredsjednik i poseban gost ovog summita. Hrvatska predsjednica nije sazvala ovaj summit nazvan  Brdo-Brijuni iz dokolice ili samopromocije kao što joj to rado i često predbacuju crveni državni i antihrvatski mediji, već iz stvarne potrebe za zajedničkom vanjskom politikom zemalja EU i onih koje na to članstvo aspiriraju, a u pogledu očuvanja istočnih granica Unije i tješnje suradnje zemalja članica u ozračju napetosti između Turske i Rusije, izbjegličkog vala iz Sirije, te zajedničke obrane od terorizma muslimanskih ekstremista.  Kada kažem zajedničke, ne mislim samo na zemlje članice EU, domaćine ovoga summita i predsjednika europskog vijeća Donalda Tuska, nego posebice na istaknutog gosta ovog summita Joe Bidena, potpredsjednika SAD-a. Njegova uloga je znakovita i znači s jedne strane neophodno jačanje transatlantskog saveza između SAD-a i EU, a s druge strane potvrđuje pasivnost i obamrlost EU aparata koji ni sam ne zna kako bi se postavio prema ratnim sukobima na vlastitom pragu.

Naša je predsjednica ispravno procijenila vrlo opasnu situaciju koja prijeti očuvanju mira i stabilnosti u samoj Hrvatskoj. Ona se ne nadvikuje i ne svađa sa vođama susjednih zemalja, ona se ne hvali podizanjem izbjegličkih zimskih kampova, ona gleda unaprijed i razmišlja ispravno o očuvanju hrvatske države i njenih nacionalnih interesa unutar EU i svijeta. Njezina uloga nije ni malo laka u trenutku pubertetskog prepucavanja mostovaca s kime bi i s kime nikako ne bi formirali Vladu, njoj je jasno da za takve igrarije nema vremena, jer razvoj događaja oko Hrvatske ne dopušta takvu traljavost, političku oholost i izdaju hrvatskih birača koji su na parlamentarnim izborima ljevici jasno rekli: NE!

Kada tehnička ministrica vanjskih poslova Pusić spominje ratove u jugoistočnoj Europi, nije jasno misli li na agresorske ratove srbočetničke JNA vođene protiv Hrvatske i BiH, ili pak na davno minule Bakanske ratove. Takve izjave mogli bi možda očekivati od srbijanskog predsjednika Nikolića ali nikako od hrvatske ministrice. Svakako posramljuje da je Biden kao američki senator još prije 25 godina u Clintonovoj vladi znao stvari nazvati pravim imenom i jasno stati na hrvatsku stranu, a hrvatska ministrica vanjskih poslova to ni do dana današnjeg to ne zna i ne umije.

Joe Biden je već zbog toga važan poslanik američke politike, odan saveznik Hrvatske, hrvatske predsjednice Kolinde Grbar-Kitarović i hrvatskih nacionalnih interesa. Kamere nisu mogle sakriti iskreno veselje i poštovanje koje se osjetilo u susretu između hrvatske predsjednice i američkog potpredsjednika, kao ni Nikolićev nasilnički bezobrazluk s trećim poljupcem kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović damski odlučno otklonila sa smiješkom. Hrvatska teži zapadu i nalazi se u srednjoj Europi kao i uvijek, ostaje nam vidjeti kome će se prikloniti Srbija koja još uvijek teži vazalskom odnosu prema Rusiji.

Nije ni most ni hrid, ni stijena ni balvan domaće proizvodnje siguran oslonac u neveri koja nam se sprema, nego što skorije formiranje Vlade s pobjednikom izbora Domoljubnom koalicijom i HDZ-om na njenom čelu kao i hitna lustracija. Joe Biden me podsjetio na zajedništvo i suradnju koju predsjednica zastupa još od predsjedničke kampanje i koju ni u jednom trenutku nije ispustila iz vida, za dobrobit hrvatskih interesa.

U današnjoj opasnoj situaciji u kojoj se nalazi naša domovina (gotovo kao i prije 25 godina) je itekako dobrodošla američka podrška Hrvatskoj sadržana upravo u te četiri spontane i srdačne riječi Joe Bidena:“Good to be back!“

„Nice to have you back, Joe Biden!

Ingrid Runtić