ŠOGOR OD PODOLNJAKA ILI ROĐENIM PREZIMENOM JOVANOVIĆA BRUTALNI SILOVATELJ

0
1076

Šogor od Podolnjaka je tajkun koji je silovao čistačicu.

25.10.2015., Zagreb - U Hrvatskom novinarskom drustvu odrzana je konferencija za medije i predstavljanje programa MOST-a nezavisnih lista. Robert Podolnjak.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva te direktora Gramata Josipa Golubara (56), koji je zbog silovanja čistačice nepravomoćno dobio samo uvjetnu kaznu, osudio na tri godine robije.

Podsjećamo, Golubara je na Županijskom sudu u Zagrebu sudac Marijan Garac nepravomoćno osudio na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Od ožujka do prosinca 2006. zlostavljao je tada 34-godišnju čistačicu, koja je radila u tvrtki. Sirotu ženu bi sačekao poslije radnog vremena, gurnuo u kut te je dirao po grudima i vratu. Pritom joj je govorio: ‘Ja sam direktor i bit će onako kako ja hoću, ako kažeš mužu, on će te ubiti, a ako kažeš nekom drugom, smijat će ti se i neće ti vjerovati.’

Tražio je od nje da ga zadovolji te joj gurao prste u spolovilo. Prema zakonu, to je jednako silovanju. Osim toga, prijetio joj je da će je ubiti ako se usudi nekome, pogotovo suprugu, ispričati strahote kroz koje je prolazila mjesecima u tvrtki. To se u početku događalo svaki drugi dan da bi posljednja dva mjeseca to činio svakodnevno.

Žena, nakon što više nije mogla trpjeti stalna poniženja i prijetnje, dala je otkaz. Tek nakon njezina pokušaja samoubojstva i liječničke intervencije u psihijatrijskoj bolnici ispričala je mužu što joj je sve radio Golubar. U bolnici su otkrili da je oboljela od PTSP-a.

Pri izricanju presude, Garac za Golubara nije našao otegotne okolnosti, zato su mu i dosudili kaznu ispod zakonskog minimuma. Kao olakotna okolnost poslužila je činjenica da su od silovanja prošle tri godine te da ranije nije bio osuđivan.

No, Vrhovni sud našao je niz otegotnih okolnosti.

– Optuženik je pri počinjenju djela izražavao svu bahatost i brutalnost zbog svog nadređenog položaja omalovažavajući i teško vrijeđajući oštećenicu. Davao joj je do znanja da je on gospodar njene i egzistencije njene obitelji zbog čega je ona morala iskazivati poslušnost preko svih granica ljudskog dostojanstva – napisao je u presudi sudac Marin Mrčela.

IZVOR 24 SATA

HOP PORTAL