Zajednica povratnika ‘oprala’ MOST

0
906

Otvoreno pismo za stranku MOST-nezavisnih lista

 

Mišljenje većine  ljudi u Hrvatskoj  da takozvana velika koalicija u Hrvatskoj je štetna za demokracija, jer gdje je u toj priči  oporba? Zar to nije vraćanje u jednopartijski diktatorski sustav?…

Pitate se, pa kako onda provesti ključne reforme ,kada bez dvije trećine „ruku“ u Saboru to nije moguće?

Odgovor je Referendum!

 

Kada neki govore  da će  Hrvatska pasti u Ustavnu krizu,  jer ističe mandat  za pet “ustavnih sudaca”, i kao ne će biti kvoruma za izglasavanje važnih ustavnih akata, mnogi će  reći da je Hrvatskoj bolje bez ovakvih “ustavnih akata na pravicu i pravdu“.  (Sjetimo se slučaj Bandić, Mamić i poništavanje ključnog referenduma za promjenu izbornog zakona.)

Ne treba biti pravni genij da se shvati kako ovakav način biranja ustavnih sudaca, kao i državnog odvjetnika i predsjednika vrhovnog suda je štetno za pravdu i pravicu, a zašto? Pa ako političari biraju suce što mislite kome će ti  “suci” služiti? Pa onima koji su ih i birali. Jedino pod uvjetom da ih bira narod na neposrednim izborima oni mogu služiti pravdi i pravici-narodu.

 

Reći ćete da  narod ne  može  birati ustavne i druge  suce  na neposrednim izborima, jer  opet treba promjena Ustava ,dakle dvije trećine “ruku” u Saboru. Točno,  ali zaboravili ste, opet, ono najvažnije- narod! ZABORAVILI STE NA REFERENDUM! Ponavljam: Isto važi i za ključne Reforme .

 

U redu,  znamo da Hrvatski Sabor donosi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika promjenu izbornog sustava, kao i krucijalne odluke o reformama županija i općina,leglu uhljeba, i zbog toga i tražite “veliku koaliciju”…Ali sada pitanje zdravog razuma,  zašto da se te ključne  odluke  prepuste političkim trgovinama?…Zašto to ne prepustiti narodu na referendumu? „Referendum je oblik izravnogaodlučivanja, izjašnjavanja građana o nekim pitanjima od osobite važnosti za užu ili širu zajednicu;podvrgavanje prijedloga novog ustava, ustavnih promjena, nekog zakona ili političke odluke od bitnogznačenja (na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini) glasovanju građana koji odlučuju o tome sazailiprotivili sdailine“. Pojam referendum dolazi od osnovne latinske riječi refe čije značenje bi semoglo označitikao neodlučna borba ili igraa riječ referendum označavariješenu stvar, borbu ili igru“.

Uostalom zar nije po Ustavu (te „Biblije“ svakog naroda- kako je davno rekao John F. Kennedy)   narod jedini nositelj suvereniteta i samim time suveren?

 Promotrimo li definiciju proizlazi da Hrvatska  nema vladara (ni cara ni kralja) koji je suveren,država to također nije već je suveren jedino i samo narod. To proizlazi iz Ustava samog: Vlastproizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Dakle zašto se inzistiranjem  dvije trećine zastupnika, a svi znamo da bez političkih nemoralnih trgovina i suspendiranje demokracije niti nema te „velike koalicije“, želi oduzeti narodu pravo da  na REFERENDUMU odluči  o svojoj sudbini?

Dakle, sada je valjda jasno  da je moguće provesti ključne Reforme i bez dvije trećine“ruku“ u saboru ili ti po narodski: bez nemoralnih političkih trgovina.