Pravo na jednokratnu novčanu pomoć

0
1169
Uvjeti za korištenja prava na jednokratnu novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova utvrđeni su Odlukom o jednokratnoj novčanoj pomoć i naknadi putnih i selidbenih troškova („NN“, br. 23/14 i 50/14).

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja na 6 mjeseci ili duže te zbog toga promijeni mjesto prebivališta.Pod drugim mjestom zaposlenja smatra se mjesto zaposlenja udaljeno više od 80 km od mjesta prebivališta.

Jednokratna novčana pomoć isplaćuje se u visini od 1.200,00 kuna.

Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć podnosi se u pisanom obliku područnom uredu Zavoda u kojemu je nezaposlena osoba bila evidentirana prije zaposlenja. Zahtjev se podnosi u roku od 30 dana od dana zaposlenja.

Uz zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć potrebno je kao dokaz priložiti ugovor o radu ili pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Dokaz o promjeni prebivališta Zavod će pribaviti po službenoj dužnosti.

Dokazi se prilažu u izvorniku ili ovjerenoj preslici.

Naknada putnih i selidbenih troškova

Nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja na 6 mjeseci ili duže te zbog toga promijeni mjesto prebivališta, ima pravo na:
  • naknadu putnih troškova za sebe, ako u drugo mjesto zaposlenja seli sam
  • naknadu putnih troškova za sebe, bračnog odnosno izvanbračnog druga i djecu, ako u drugo mjesto zaposlenja seli s obitelji
  • naknadu dijela selidbenih troškova.
Nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja, a ne promijeni mjesto prebivališta, ima pravo na naknadu putnog troška samo za sebe.
Putni i selidbeni trošak nadoknađuju se samo za jedno putovanje od mjesta dotadašnjeg prebivališta do mjesta zaposlenja. Putni trošak se nadoknađuje u visini stvarnog iznosa troška javnog prijevoza vlakom ili autobusom, a najviše do 300,00 kuna po osobi. Selidbeni trošak nadoknađuje se u visini 50% troškova najjeftinijim prijevoznim sredstvom, a najviše do 1.000,00 kuna.
Zahtjev za naknadu putnih i selidbenih troškova podnosi se u pisanom odliku područnom uredu Zavoda u kojemu je nezaposlena osoba bila evidentirana prije zaposlenja. Zahtjev se podnosi u roku od 30 dana od dana zaposlenja.
Nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja na 6 mjeseci ili duže te zbog toga promijeni mjesto prebivališta uz zahtjev za naknadu putnih i selidbenih troškova mora kao dokaz priložiti ugovor o radu odnosno pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, račun tvrtke koja je obavila preseljenje i prijevoznu kartu odnosno prijevozne karte. Iznimno, ako nezaposlena osoba ne koristi vlak ili autobus, može se priložiti dokaz o cijeni karte najjeftinijeg prijevoznog sredstva (potvrdu javne prijevozničke tvrtke o najjeftinijoj cijeni karte vlaka ili autobusa). Dokaz o promjeni prebivališta Zavod će pribaviti po službenoj dužnosti.
Nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja, a ne promijeni mjesto prebivališta uz zahtjev za naknadu putnih i selidbenih troškova mora kao dokaz priložiti ugovor o radu, odnosno pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu te prijevoznu kartu, ili ako ne koristi vlak ili autobus, potvrdu javne prijevozničke tvrtke o najjeftinijoj cijeni karte vlaka ili autobusa.
Dokazi se prilažu u izvorniku ili ovjerenoj preslici.
HOP portal