PENTAGON U KNJIZI RATOVANJA OZNAČIO NOVINARE MOGUĆIM CILJEM ELIMINACIJE

0
1075

Pentagon je objavio knjigu instrukcija kao “zakon o ratu” u kojoj detaljno opisuje prihvatljive načine ubijanja neprijatelja. U ovom upustvu  se navodi da čak i novinari mogu se okarakterizirati kao “neprivilegirana zaraćena strana”, nejasan termin koji je zamjena za “neprijateljskog borca”.

Komentar: Jednostavan način da se zaustave novinari koji ne šire “istinu” koju Zapad promovira, jednostavno ih proglase određenim terminom kojeg su sami izmislili i koji nema veze sa stvarnosti i onda mogu raditi što žele.

Knjiga na čak 1.176 strana sugerira da su pucanje, eksplozije, bombardiranje, ubadanje, pa i rezanje neprijatelja prihvatljivi načini da se “završi posao”, ali upotreba otrova i plinova s druge strane nije dozvoljena. Zeleno svjetlo dato je i iznenadnim napadima i ubojstvima iz zasjede trupa koje se povlače.

Ali, opsežni priručnik ne govori samo o protokolu za one koji se nalaze na frontu. On  posjeduje i obiman odjeljak koji se odnosi na novinare – uključujući i činjenicu da oni mogu biti označeni kao teroristi.

– U principu, novinari su civili. Ipak, novinari mogu biti i pripadnici oružanih snaga, osobe ovlaštena da prate oružane snage ili neprivilegirane zaraćene strane, navodi se u priručniku.

Čak je i definicija “neprijateljskog borca” iz Obamine administracije prilično nejasna, jer u osnovi može  se odnositi na bilo kojeg muškarca koji se “zatekne tamo”.

HOP portal