DAJEMO POPIS PORTALA KOJI KORISTE DRŽAVNE SUBVENCIJE

0
1002

Krajem prošle godine, točnije 26. listopada 2015., bivši ministar kulture, ili bolje rečeno tehnički ministar kulture stavio je svoj potpis na najbolje novinarske radove izabrane u natječaju kojeg je ocjenjivalo Stručno povjerenstvo za neprofitne medije u slijedećem sastavu: Ana Marija Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski, Suzana Kunac, na osnovi slijedećih, unaprijed određenih kriterija:

 

  1. doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata,
  2. doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima,
  3. različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi,
  4. doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava,
  5. ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih,
  6. informativna “širina” komunikacije,
  7. kontekstualna “dubina” komunikacije.

 

Kriteriji vrednovanja u odlučivanju ove komisije su bili razni pluralizmi, antifašizmi, nikako pravi ili krivi kutovi gledanja, već oni različiti (valjda u lgtb smislu), širina i dubina koncepcije (tu mi već svakakve asocijacije padaju napamet) i ostale koncepcije i mudrovanja.

Ustvari, vrednovanje na osnovu tih kriterija nije nikakva filozofija niti za to treba bilo kakva komisija ili stručnost; treba samo izabrati gay, lgtb i antifašističke tematike, jer je to jedino „napredno“ i važno. Sva druga, za ove vrsne novinare i komisiju nebitna pitanja ovog društva kao što je na primjer ekonomska emigracija mladih i hrvatskih građana svih dobnih grupa, korupcija političke vrhuške, sveopće siromaštvo a posebice obitelji, bankovni teror i pljačka, pitanje prava na dom, obrazovanje i zapošljavanje  – vjerojatno su novinarski profitabilna, pa nisu ulazila u razmatranje ove komisije koja ne vidi drugi problem u Hrvatskoj osim afirmacije gay, queer, lgtb i slične populacije koja medijski gradi svoj identitet isključivo na – seksualnoj orijentaciji. Isto tako, ti portali debelo subvencionirani od ministrastva kulture nemaju ništa drugog za ponuditi osim savjeta u vezi seksualne orijentacije, a to sigurno ne spada u resor ministarstva kulture.  Na vrhu izabranih „radova“ koji je dobio najviše bodova je rad novinara s internetskog portala hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, a slijede ga Lupiga, Arteist, VoxFeminae, H-Alter, Queer itd. Komentar je suvišan.

hasanbegovićSasvim je razvidno da je ministar Hasanbegović imao potpuno pravo kada je ukinuo ovakvu komisiju za rasipanje ionako skučenog budžeta za kulturu projektima i koncepcijama novinara i medija koji baš ničim ne dokazuju svoju neovisnost ili doprinos slobodi medija i istraživanju u novinarstvu, a još manje doprinose kulturi ili „nadziru politički i ekonomski moćne“.

No, što je s listom odabranih projekata koje je izabrala komisija koje više nema i koje je odobrio bivši ministar kulture krajem prošle godine?

I.R.

HOP portal

Kompletnu listu stručnog povjerenstva možete vidjeti  OVDJE