HOP

DAJEMO POPIS PORTALA KOJI KORISTE DRŽAVNE SUBVENCIJE

Krajem prošle godine, točnije 26. listopada 2015., bivši ministar kulture, ili bolje rečeno tehnički ministar kulture stavio je svoj potpis na najbolje novinarske radove izabrane u natječaju kojeg je ocjenjivalo Stručno povjerenstvo za neprofitne medije u slijedećem sastavu: Ana Marija Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski, Suzana Kunac, na osnovi slijedećih, unaprijed određenih kriterija:

 

  1. doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata,
  2. doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima,
  3. različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi,
  4. doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava,
  5. ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih,
  6. informativna “širina” komunikacije,
  7. kontekstualna “dubina” komunikacije.

 

Kriteriji vrednovanja u odlučivanju ove komisije su bili razni pluralizmi, antifašizmi, nikako pravi ili krivi kutovi gledanja, već oni različiti (valjda u lgtb smislu), širina i dubina koncepcije (tu mi već svakakve asocijacije padaju napamet) i ostale koncepcije i mudrovanja.

Ustvari, vrednovanje na osnovu tih kriterija nije nikakva filozofija niti za to treba bilo kakva komisija ili stručnost; treba samo izabrati gay, lgtb i antifašističke tematike, jer je to jedino „napredno“ i važno. Sva druga, za ove vrsne novinare i komisiju nebitna pitanja ovog društva kao što je na primjer ekonomska emigracija mladih i hrvatskih građana svih dobnih grupa, korupcija političke vrhuške, sveopće siromaštvo a posebice obitelji, bankovni teror i pljačka, pitanje prava na dom, obrazovanje i zapošljavanje  – vjerojatno su novinarski profitabilna, pa nisu ulazila u razmatranje ove komisije koja ne vidi drugi problem u Hrvatskoj osim afirmacije gay, queer, lgtb i slične populacije koja medijski gradi svoj identitet isključivo na – seksualnoj orijentaciji. Isto tako, ti portali debelo subvencionirani od ministrastva kulture nemaju ništa drugog za ponuditi osim savjeta u vezi seksualne orijentacije, a to sigurno ne spada u resor ministarstva kulture.  Na vrhu izabranih „radova“ koji je dobio najviše bodova je rad novinara s internetskog portala hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, a slijede ga Lupiga, Arteist, VoxFeminae, H-Alter, Queer itd. Komentar je suvišan.

Sasvim je razvidno da je ministar Hasanbegović imao potpuno pravo kada je ukinuo ovakvu komisiju za rasipanje ionako skučenog budžeta za kulturu projektima i koncepcijama novinara i medija koji baš ničim ne dokazuju svoju neovisnost ili doprinos slobodi medija i istraživanju u novinarstvu, a još manje doprinose kulturi ili „nadziru politički i ekonomski moćne“.

No, što je s listom odabranih projekata koje je izabrala komisija koje više nema i koje je odobrio bivši ministar kulture krajem prošle godine?

I.R.

HOP portal

Kompletnu listu stručnog povjerenstva možete vidjeti  OVDJE