Dražen Šemovčan : BRANITELJIMA SE NE PIŠE DOBRO

0
1170

šemovčanOd ustroja Vlade i Sabora, ništa krucijalno se nije promijenilo u odnosu na hrvatske branitelje, osim što smo nezaštićena grupacija bez resornog ministra. Od smjene Mije Crnoje, napravila se samo još veća jaz. Jučerašnji prijem kod premijera određenih predstavnika branitelja, možemo reći da je to samo bio prijem, ali hoće li se u dogledno vrijeme nešto promijeniti jako je upitna stvar.

Jedina će novina biti, novi ministar. Zvao se on Milijan Brkić ili nekako drugačije, velikih promjena neće biti. Osim možda promjena kadra u samom ministarstvu i neki estetski potezi da nam zamažu oči, od većih promjena neće biti ništa. Osim ako je velika promjena, micanje šatora ispred ministarstva, ali odmah postavljam pitanje, jesu li ili hoće li zahtjevi prosvjednika biti ispunjeni, garancije nema.

Što može učiniti novi ministar branitelja? Malo posložiti rad u ministarstvu, ali velikih zaokreta neće biti. Ministar odgovara politici Vlade…..pa sve dođe do Europske unije. Osim medijskog linčovanja o velikim mirovinama i privilegijama hrvatskih branitelja, prihvatili su to i građani, pa ispada da smo ratni profiteri i tajkuni. No zar je to tako, volio bih kad bi se prikazale neke druge brojke. Koliko branitelja živi na rubu životne egzistencije, bez riješenih stambenih pitanja, gladni, bez najpotrebnijih životnih potreba. Gleda se gornja granica, dok donju granicu guramo pod tepih, a baš ti pod tepihom nemaju mogućnosti i ne znaju kako riješiti svoj problem. Jer mi vrijedimo samo 0,40 nečega, dno dna, dok recimo oficiri JNA stavljeni su ispred onih koji su krvarili za ovu državu.

Smanjenjem proračuna Ministarstvu branitelja, rješava samo problem unutar kuće i davanje novca određenim braniteljskim udrugama. No zabrinjavajuća je poruka Europske unije o prevelikim naknadama za hrvatske branitelje. Zakon o mirovinskom osiguranju, po novim parametrima, razdvaja braniteljske mirovine na dva dijela. Što će tu ministar branitelja moći učiniti u zaštiti branitelja? Ništa, odgovoran je politici Vlade, a ona mora slušati naredbe iz Bruxellesa. Što u budućnosti znači ponovno rezanje mirovina, jer Hrvatska je u bankrotu, mada to ne želimo priznati. Od svih kategorija koje su umirovljene po Posebnim uvjetima, jedino se branitelji prozivaju za svoje naknade, stoga je odmah i pitanje jesmo li mi ugrožena vrsta ovog društva, odgovorna za deficit, nezaposlenost, politički kriminal i sve što ovu napaćenu zemlju muči. Tko stvara lažnu sliku o primanjima bran iteljima i broju korisnika? Veći broj ispada na bivše oficire JNA, kojih je oko 160 tisuća, provedenih kroz razne propise i na kraju Zakone. Što je s partizanima, uvijek ne dodirljivi, još uvijek spolno zreli, jer od kraja II svjetskog rata njihov broj se ne smanjuje, već povećava.

I što novi ministar tu može učiniti? Nemamo ništa protiv toga da to bude Milijan Brkić, što više, dajemo mu potporu, ali bojimo se da bilo koje ima na „vrućoj“ stolici neće donijeti velike zaštite za hrvatske branitelje. Moramo shvatiti da smo članica EU i da moramo provoditi Zakone koje oni donesu.

Moramo se dotaknuti malo prosvjeda „100% za Hrvatsku“, 500 dana ispred ministarstva, ali niti jedan zahtjev ispunjen. Možda više vrijedi dogovor pri Jožekovoj kleti, ali ne znamo koliki je to interes za hrvatske branitelje. Hoće li novi ministar prihvatiti zahtjeve prosvjednika, može načelno, ali kako to sprovesti u djelo. Predrag Matić i Bojan Glavašević napustili su ministarstvo, Vesna Nađ, čija se smjena traži, sada vodi to ministarstvo, jer nemamo ministra. Što ćemo s ostalom problematikom, gdje su „naši“ sabornici i zalažu se za ukidanje famoznog Zakona o mirovinskom osiguranju. Primjenom istog, mnogi će završiti na ulici, zato ne mičite šator, trebati će.

Kao izdvojena skupina koja koristi prava po posebnim propisima, od svih, pitamo se je li to opet progon hrvatskih branitelja, ali matematičkim putem. Očito da je, pitanje je vremena kada će državnu riznicu uhvatiti totalni propuh. Jesmo li pred Bogom, Ustavom i Zakonom svi jednaki, očito da nismo. Još vjeroispovijest, svatko ima pravo na svoje, ali ostalo ili svima ili nikome.

Progon hrvatskih branitelja nastavlja se i na ustaljen način. I dalje uhićenja hrvatskih branitelja s optužbama za ratni zločin. Aktualan slučaj „Lora“ i još nekolicina drugih slučajeva. Kako u Hrvatskoj, no zabrinjava nas u posljednje vrijeme sve veći broj podignutih optužnica u Federaciji Bosne i Hercegovine. Hoće li opet biti slučajeva poput Tihomira Purde? No sada je letvica podignuta visoko, u pitanju se generali i nešto niže rangirani časnici. Za razliku da u hrvatskom Saboru sjede ratni zločinci, oni koji su bili učesnici „balvan revolucije“, oružane pobune i terorizma. Oni koji posjećuju u zatvoru ratne zločince koje su poubijali 12 hrvatskih redarstvenika, oni koji govore govorom mržnje, ne birajući riječi niti metode, jer za njih svi mi smo samo ustaše, a po njihovome ratne zločine četnika i partizana trebali bi zaboraviti. Zato živjela Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, za koju kažu tj. EU šalje poruku lustracija nije moguća. Ugledajmo se na Poljake.

I za sam kraj. Ništa dobroga biti neće za hrvatske branitelje, ako se sami ne založimo za to. Više nismo samo mi u pitanju, već i naše obitelji, bračni partneri i djeca. A kod prosvjeda „100% za Hrvatsku“, od zahtjeva se ne smije odustati, ali razmišljate o promjeni metode. Vrijeme će pokazati svoje. Na žalost, politika je ta koja nas godinama uništava, do sada je poslije Domovinskog rata umrlo oko 39 000 branitelja, degradacijom po ostalim osnovama, a više nismo mladi, taj broj će se samo povećavati, pa možda jednog dana i nećemo biti teret ovog društva. Hrvatski branitelji nisu opljačkali ovu državu, bacili ju na koljena, ali jedini se prozivaju i jedini su krivci za loše stanje u državi. Možda je vrijeme za DOSTA!

 

PREDSJEDNIK UHB RH

 

Dražen Šemovčan