OBJAVLJUJEMO ŠTO JE BANDIĆ PREŠUTIO HASANBEGOVIĆU OKO SPOMENIKA RUĐERU BOŠKOVIĆU

0
1257

banditosupermenMinistar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti potpisali su u utorak u Zagrebu Pismo namjere o postavljanju skulpture Josipa Ruđera Boškovića u Milanu što je, kako je istaknuto, važan oblik promidžbe hrvatske kulture u svijetu, ali i značajan dokaz kulturne suradnje između Grada Zagreba i Ministarstva kulture.- napisala je Hina, a Jutarnji list prenio na svojim udarnim stanicama.

Potpisivanju su nazočili i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, te sin Ivana Meštrovića, Mate Meštrović.

ruđer-1024x768Projekt postavljanja Ruđera Boškovića u Milano postoji iz vremena Franje Tuđmana, ali je smrt predsjednika spriječila realizaciju projekta. Ipak da sve i nije tako jednostavno kako HINA tvrdi je talijanska pozadina projekta. Jedan od razloga u svezi neuspješnosti realizacije ovog projekta išao je kroz opstrukciju pojedinih političkih čelnika u Hrvatskoj pod utjecajem srpske politike ili pod utjecajem čiste ljudske zlobe, a drugi je jedva dočekala talijanska desnica. To je u konačnici iskoristila i talijanska politika kako bi lakše postavila uvjete oko samog spomenika.  Činjenica jest da Bandić  daje potporu projektu, ali je daleko od istine kako je on najvažnija karika. Sam projekat je pokrenut prije dvije godine na inicijativu u tekstu HINE potpuno nespomenute osobe, što je ili namjerno prešućeno ili velika novinarska pogreška autora teksta. Iz ovoga se samo da iščitati kako će Bandić nakon silnih afera sve premazati spomenikom Ruđeru Boškoviću i sebi nepravedno pripisati zasluge za nešto što je učinio netko drugi. Kao i uvijek, pa i oko Boškovića naša kultura igra svoje igre. 

Ipak, najveći problem u realizaciji još uvijek su talijamski uvjeti, o kojima niti HINA, a još manje Bandić govori. Radi se o imenu Ruđera Boškovića, koje neće biti napisano izvorno, već na talijanskom, još je upitnije i za nas najvažnije, da na spomeiku treba pisati da je Ruđer Bošković hrvatski znanstvenik, na što Talijani za sada ne pristaju. Ruđer Bošković je rođen u Dubrovniku i tadašnjoj Dubrovačkoj republici, što ne osporava i ne briše njegovo hrvatsko porijeklo.

Ako Bandić i njegov tim pristanu na naziv Ruggiero Boscovich- Repubblica di Ragusa desnica će razapeti Milana Bandića. Iako je više nego izvjesno da neće na spomeniku pisati Ruđer Bošković, Hrvatska – cijeli projekt je predstavljen kao Bandićev spin javnosti, samo za što veću popularnost već poprilično načetog gradonačelnika aferama.  Talijani za sada pristaju na njegovo ime sa državom rođenja Dubrovačkom republikom, bez ikakvog spomena njegove hrvatske nacionalnosti.

Spomenik Ruđeru Boškoviću bit će postavljen ispred milanske zvjezdarnice u parku Indo Montanelli, a tko je šetao tim parkom zna da se u njemu nalaze biste i kipovi drugih velikana ovog grada, poput našeg Zrinjevca i njegovih spomenika,  iz toga još je  jasnije zašto talijanska strana želi ovog genija uobličiti u talijanske okvire. Hrvatska ne smije pristati na provincijalizam Milana Bandića i njegovih fontana u ovom slučaju i pristati na cjenkanje,”daj što daš”, jer je Bošković dio hrvatske kulture i mora se poštivati zadani okvir. Poglavito jer Milano dobiva remek djelo Ivana Meštrovića. Čak ni Amerikanci nisu uvjetovali postavljanje Meštrovićevih skulptura indijancima u Chicagu izostavljanjem kipareve nacionalne pripadnosti, ali Talijanima je izostavljanje nacionalnosti našeg Ruđera Boškovića očito vrlo bitno.

Hoće li ovaj  tim oko Hasanbegovića i Bandića pokrenuti promjene s talijanske strane treba tek vidjeti, poglavito jer je isključio dosada najbitniju osobu sa hrvatske strane, samo zato što je odlučio sebi pripisati sve zasluge. Samo postavljanje spomenika sa ovakvim talijanskim uvjetima nije rješenje za ovakav veličanstveni spomenik najvećeg našeg kipara Ivana Meštrovića i s hrvatske strane je nedopustivo.

Nismo sigurni je li sam ministar kulture upoznat sa svim ovim detaljima koje Milan Bandić već odavno zna.

HOP PORTL