OBJAVLJUJEMO POPIS ŠEŠELJEVIH VOJVODA KOJI SU UBIJALI PO HRVATSKOJ

0
1981

Vojislav šešelj, „predsednik centralne otadžbinske uprave srpskog četničkog pokreta“ koji sam sebe u ovom dokumentu vidi kao pra-vojvodu svih četničkih vojvoda, izdaje u Beogradu „za vaskrs slobodne Srbije“ 13. svibnja „naredbu“ kojom proglašava 16 četničkih komandanata četničkim vojvodama za njihove „izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu veštinu najistaknutijih četničkih komandanata“. Ovaj dokument je bio poznat i predočen haškom sudu.

U opisu junaštava i zasluga ovih četnika, Šešelj naziva hrvatsku vojsku u tada već međunarodno priznatoj državi Hrvatskoj „paravojskom“, Hrvatsku „bivšom državom“ dok za svakog od ovih četnika ponaosob navodi i područja, sela, mjesta i gradove u Hrvatskoj i BiH u kojima su ovi četnici ubijali, klali i provodili genocid nad Hrvatima, Bošnjacima i svim nesrbima pod izlikom oslobađanja „ugroženih“ Srba od svih nesrba i namjerom stvaranja velike Srbije. Radi se o gradovima i mjestima u kojima su od Srba počinjeni najveći i najgori ratni zločini i genocidi u Hrvatskoj i BiH: Benkovac, Vukovar, Borovo Selo, Srebrenica, Sarajevo, Bijeljina, Zvornik, Brčko, Kninsko područje, Slavonija, Srijem itd…

Apsolutno je naodrživa i potpuno pogrešna oslobađajuća haška presuda Vojislavu Šešelju, vojvodi svih četničkih vojvoda koji su po njegegovom huškanju, naputku i za odlikovanja naslovom „četničkih vojvoda“ klali, ubijali, silovali i masakrirali po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za vrijeme rata 1991. -1995. Obrazloženje takve sramotne oslobađajuće presude po kojoj se ovakvo Šešeljevo huškanje i poticanje na zločine i genocid, kao i njegovo nagrađivanje „zvanjem četničkog vojvode“ ne dovodi u vezu s genocidima, klanjem i ostalim ratnim zločinima počinjenim od strane velikosrpskih četničkih monstruma, ne samo da je pogrešno, nego predstavlja i podržavanje četničkih zločina nad većinski nesrpskim stanovništvom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nažalost, i sve hrvatske Vlade dosada su se svojim nečinjenjem i nepodizanjem optužnice protiv četničkog vojvode i jednog od glavnih ideologa velikosrpstva Vojislava Šešelja, na tih i prešutan način zajedno sa ovakvim presudama haškoga suda, svrstale u one koje treba okriviti za neprocesuiranje ratnih zločina, za koje ima pregršt dokaza, dokumenata i svjedočanstava. Zbog nepostojanja lustracije i nepostojanja bilo kakvog odmaka od zločina komunizma, Hrvatska i njezini građani ne mogu dočekati ni pravdu u svezi velikosrpske agresije na Hrvatsku devedesetih godina prošlog stoljeća, te su i dalje podvrgnuti teroru poptuno istih struktura koje jednako brane komunizam kao i četništvo ili velikostrpstvo unutar i izvan hrvatskih granica.  

SVI OVI DOKUMENTI SU POZNATI HAŠKOM SUDU:

šešelj četnički pokret šešelj četnički pokret1 šešelj četnički pokret2 šešelj četnički pokret3

Prijevod dijelova dokumenta sa ćirilice:

„Kao jedini srpski četnički vojvoda koji je neposredno angažovan u sadašnjem  oslobodilačkom pokretu srpskog naroda, sledeći tradiciju srpskih četnika, za izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu veštinu najistaknutijih četničkih komandanata proglašavam:

  1. ALEKSIĆ SLAVKA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i detaljni opis četničkih „zasluga“)
  2. BLAGOJEVIĆ (Triva) MIRKA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i detaljni opis četničkih „zasluga“)
  3. VAKIĆ (Ljubomira) BRANISLAVA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  4. VIDAKOVIĆ (Milana) NEDELJKA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  5. VUKOVIĆ (Milomira) MIROSLAVA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  6. GAVRILOVIĆ (Milana) BRANISLAVA BRNETA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  7. DAČEVIĆ (Radoša) MILIKU – ČEKA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  8. DRAŽILOVIĆ (Danila) ZORANA – ČIČU u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  9. LAZIĆ (Dušana) TODORA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  10. LANČIŽANIN (Kamenog) MILANA – Kamenog u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  11. MAKSIMOVIĆ (Božidara) MITRA – MANDU u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  12. NIKOLIĆ (Radomira) TOMISLAVA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  13. OSTOJIĆ (Alekse) JOVU u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  14. PETKOVIĆ (Dušana) LJUBIŠU u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  15. RADOVANOVIĆ (Ilije) SREĆKA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)
  16. CVETINOVIĆ (Radomira) DRAGANA u zvanje srpskog četničkog vojvode (slijede osobni podaci i „zasluge“)

Prevela i pripremila: Ingrid Runtić

HOP portal