LJEKARNE ČEKAJU ISPLATE OD HZZO 6 MJESECI I NA TAJ NAČIN IH DRŽAVA UNIŠTAVA

0
918

lijekovi2Prema našim izvorima HZZO i dalje se bahati  nad privatnim ljekarnama i ugovorene cifre isplaćuje i po 6 mjeseci zaostatka,  ali zato svakodnevno šalje inspekcije na teren lokalana vlast, kako bi preko nadzora i globa punila državni proračun, što dodatno guši našu privredu, a  u ovom slučaju privatne ljekarne. Država svjesno uništava male ljekarne, kako bi osigurala primat velikim korporacijama. Mnogi u samom biznisu ne mogu izdržati pritisak, te  zatvaraju ljekarne u malim mjestima, gdje je ionako mali promet, pa ne plaćanje države potpuno uništava ljekarne.

Samo poslovanje poduzetnika zadnjih godina nevjerojatno zakompliciralo i otežalo promjenama zakonskih okvira. Tome su pridonijele vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a osobito Zorana Milanovića.

– Vlada Zorana Milanovića je dodatno zakomplicirala život poduzetnika, uvevši potpuno novi sustav izvještavanja koji je neodrživ i komplicirane evidencije na radu. Porezna uprava uzima sebi za pravo da poduzetnika koji u roku od 60 dana nije platio porez automatski ovršava, a s druge strane država kao dužnik mjesecima ne plaća račune, osobito u nekim sektorima poput zdravstva, i to nikome ne smeta. Znam dosta poduzeća koja rade sa zdravstvenim sektorom. Po godinu dana ne mogu naplatiti svoje račune, a moraju ispostaviti fakturu u kojoj je PDV koji moraju platiti dok istovremeno ne mogu naplatiti taj račun – kaže ovaj ekonomist koji vjeruje da će se stvari mijenjati nabolje, jer Europska komisija naglašava lošu poduzetničku klimu u Hrvatskoj kao problem, pa će pritisak iz EU-a biti sve veći da se olakša život poduzetnicima.

HOP portal