NJEMAČKI PRAVOPISNI RJEČNIK DUDEN ODBIJA SRPSKI PRIJEDLOG O BRISANJU POJMA USTAŠA KAO BORACA PROTIV VELIKOSRPSTVA

0
2093

DUDEN – njemački pravopisni rječnik, “pravopisni ujedinitelj” njemačke nacije i njemačkog govornog područja, na kojeg se pozivaju svi stručnjaci jezičari, kao i korisnici njemačkog jezika, objavljen je prvi puta 7. srpnja 1880. godine kao cjeloviti ortografski rječnik njemačkog jezika te je u narednim desetljećima postao temelj cjelovitog njemačkog pravopisa kojeg se konstantno obnavlja i nadopunjuje. Njemački pravopisni rječnik Duden je dobio ime po svom prvom izdanju i njegovom autoru Konradu Dudenu. Do sada je napravljeno 26 izdanja Dudena, a zadnje izdanje izašlo je 2013. godine. Naziv Duden stoji za standardne referentne radove na njemačkom jeziku i jamči najvišu leksikografsku nadležnost. Rječnici Dudenovih urednika pokazuju ne samo široki spektar suvremenog njemačkog jezika, nego i predstavljaju najviši autoritet u svim jezičnim pitanjima. Duden izdavačka kuća uključuje digitalne rječnike i referentne knjige, vodiče i jezično uvježbavanje.

Ovako Duden definira pojam i riječ “ustascha”: hrvatski nacionalistički pokret  koji se od 1941. do 1945. godine borio protiv srpskog centralizma u Jugoslaviji. Činjenično vrlo jasno rečeno i objašnjeno, njemački precizno i točno. Ne znamo je li Pupovac u svom biltenu u kojemu iznosi optužbe protiv “ustaški nastrojenih medija i pojedinaca” obuhvatio i izdavačku kuću Duden, ali znamo da se Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta u Austriji protestnim pismima već godinama obrušava na Duden kojega po svojem bolesnom velikosrpskom tumačenju prozivaju za “opravdavanje” ustaša.

duden duden1

Nažalost, svjedoci smo ponovnog buđenja i mahnitanja velikosrpstva koje se uvijek izrodi u aktivno četništvo. Ne pomažu tu ni desetljeća provedena na zapadu, kao ni generacije “kulturno osviještenih” Srba u inozemstvu, koji se svako malo gube i zastranjuju u svojim unisonim naporima stvaranja velike Srbije na tuđim teritorijima, milom ili silom. Iz ratova koje periodično započinju uvijek izlaze kao poraženi i gubitnici, no njihova žeđ za ispunjenjem teze “svugdje gdje je Srbin, tu je i Srbija” – izgleda nikada ne posustaje. Propaganda im ide bolje od ratovanja, kako vidimo i na domaćem primjeru Pupovca. Izgleda da svima takvima nije dostatan dostojanstven život u zapadnim zemljama, kao što niti Pupovcu nisu dostatni milijuni koje godišnje “žanje” od hrvatske države na osnovu svoje, odnosno srpske ugroženosti. Hrvatsku i Hrvate ne može posebno umiriti ni dojam da se takvi Srbi i njihova udruženja koja izjavljuju ovakve notorne gluposti i objede spram izdavačke kuće Duden osjećaju ugroženima čak i u Njemačkoj ili Austriji, a ne samo u Hrvatskoj. Jer, Hrvati su na vlastitoj koži prečesto iskusili posljedice takve velikosrpske (a istovremeno i antihrvatske) propagande. Ovakve propagandne pokušaje se treba ozbiljno shvatiti; oni se izvršavaju u cilju paraliziranja europske i svjetske javnosti u trenutku moguće buduće srpske agresije na Hrvatsku. Ne postoji antifašizam koji bi bio dovoljno jak protuotrov ovakvim srpskim nasrtajima na hrvatsku državu.

Srećom, postoje Srbi koji ne dijele ovakva stajališta svoje braće po krvi, a to su oni koji od Pupovca (a nažalost ni od hrvatske države) nisu dobili ni novčića, oni koji su rame uz rame svojim hrvatskim suborcima branili svoju domovinu Hrvatsku od srbočetničke JNA agresije 1991., oni koji dobro poznaju i osjećaju svoju domovinu. Oni su zajedno s Hrvatima i pripadnicima svih drugih nacija koje obitavaju u Hrvatskoj, stali u obranu zajedničke domovine Hrvatske i za to nikada nisu tražili nikakva priznanja, novac ili nagrade, već samo miran suživot u svojoj domovini i njezin prosperitet. Vrijeme je da hrvatski državni vrh to konačno spozna i prizna te da odijeli kukolj od zdravog žita u vlastitom narodu.

Ingrid Runtić

HOP portal