BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR SCHRÖDER LOBIRANJEM ZA SRBE PRITIŠĆE HRVATSKU

0
1508

schröderGerhard Schröder, bivši njemački kancelar (od 1998. do 2005. godine) već dugo, još od rata u Ukrajini i ruske aneksije Krima, lobira za Ruse. Schröder dolazi iz stranke socijaldemokrata (SPD) i ovih dana pojačano vrši pritisak na Uniju da ukine gospodarske sankcije koje su EU i SAD podigle protiv Rusije. Zauzimanje bivšeg njemačkog kancelara za Ruse ne dolazi iznenada i samo zbog toga što je profil njegove matične stranke socijalista blizak Rusima po komunističkoj liniji, nego i zbog ogromnog profita kojeg je Schröder sebi prisvojio i to na način da je doveo Njemačku u vrlo neugodnu gospodarsku poziciju prema Rusiji. On se još na kraju svoga mandata razotkrio kao plaćenik Rusa, tako da u Njemačkoj već i zbog toga ne uživa ugled moralnog i dosljednog političara. Naime, nekoliko tjedana nakon smjene i odlaska njegove vlade, 12. prosinca 2005. godine, njemačka javnost je saznala da je Schröder prihvatio posao u Nord Stream AG, koji većinski posjeduje ruski Gazprom (51%). Sumnje da je kao šef države blagonaklono gledao na Nord Stream zbog vlastite koristi time su bile definitivno potvrđene. Njemački političari svih stranaka ali i ruska opozicija reagirali su na ovu objavu njegovog novog zaposlenja s oštrom kritikom i otvorenim zaprepaštenjem.  Nova plaća bivšeg šefa njemačke države u novoj funkciji kao predsjednika Glavnog odbora Nord Stream-a iznosila je nevjerojatnih 250.000 eura godišnje (podaci iz Manager Magazin). No, tu nije kraj aferama oko Schrödera; godinu dana kasnije javnost je saznala da je Schröderova vlada još prije svog izbornog poraza trebala preuzeti državno jamstvo za kredit njemačkih banaka KfW i Deutsche Bank u visini od jedne milijarde eura za Gazprom. Pritom se radilo o jamstvu za takozvani “nevezani kredit” koji je trebao biti isplaćen od strane njemačkih banaka stranim poduzećima, a koji su trebali osigurati “nacionalne interese” u smislu osiguravanja njemačke opskrbe energijom. U tisku i medijima se govorilo o tome da se taj proces odvijao upravo u zadnjim mjesecima Schröderove vlade. U slučaju realizacije tog nevjerojatno visokog kredita ruskoj kompaniji, njemačka država bi na sebe preuzela ogromne terete i garancije, koje bi u slučaju nelikvidnosti i neplaćanja ruske kompanije imale katastrofalne posljedice po Njemačku, budući da se radi o milijardu eura. 

Nakon ovakve izdajničke politike prema vlastitom narodu, Schröder se na nekoliko godina povukao iz politike i vratio odvjetništvu. Međutim, i nastavak njegove karijere odaje trag uvijek istih političko-interesnih grupacija: Schröder osim godišnjih prihoda od Gazproma postaje savjetnik Rotschild Banke, kineskog ministarstva vanjskih poslova te jedan od tri člana direktorija rusko-britanskog naftnog koncerna TNK-BP. 2012. godine Schröder se ponovo počinje aktivirati u politici i izlazi u javnost kao govornik za honorare od 50.000 do 75.000 eura po nastupu. Gerhard nema biološke djece, ali je usvojio troje djece, od kojih dvoje iz Rusije 2006. godine. Gerhard Schröder je pobornik Putinove politike i njegov prijatelj te ga je još kao savezni kancelar smatrao “čovjekom kojemu se treba vjerovati”. 

Već 2014. godine Schröder glasno lobira za ukidanje sankcija Rusiji, nadajući se da je njemačka dnevna politika zaboravila na njegove ne tako davno počinjene političke grijehe prema vlastitoj zemlji, za koje je od Rusije bio tako obilato nagrađen i plaćen. Danas je jasno da nastavlja svoj dobro plaćen posao izdaje interesa Njemačke koju gura na pladnju Rusiji. Srpski mediji su njegovu pristranost i naklonjenost Rusiji protumačili u svoju korist pa Informer prenosi u svom članku izjavu ruskog igrača Schrödera i nekadašnjeg šefa njemačke države prilikom susreta s Vučićem: “Važno je za Evropu da ima partnerski odnos sa Rusijom, da ga ponovo izgradi, a posebno Srbija, kao buduća članica EU, a to će sigurno biti, može imati funkciju mosta za Evropu i Rusiju – poručio je Šreder.”

putin i schröderNe treba nikako zanemariti Schröderov utjecaj na njemačku vanjsku politiku, jer su njegove veze s Rusijom izvanredno jake, a Putin će znati iskoristiti sve adute u ovoj političkoj igri i preko Schrödera utjecati i na što brži prijem Srbije u EU, bez obzira na sva poglavlja, genocide nad Hrvatima i ratna krvoprolića ´91 koja su počela i inscenirana upravo kao i ona u Ukrajini 2014. godine: kao ustanak pobunjenika protiv matične države – u Ukrajini su to bili proruski pobunjenici, baš kao što su u Hrvatskoj to bili prosrpski “pobunjenici” 1991. godine. I jedan i drugi rat se pokušavao od agresora proglasiti “građanskim”, ali i u jednom i u drugom ratu se ustvari radilo o velikosrpskim, odnosno velikoruskim ambicijama na teritoriju tuđe države. Zna se da je Putinova Rusija ubacivala svoje ljude u Ukrajinu, baš kao što je i Miloševićeva Srbija ubacivala svoje vojnike u Hrvatsku. Hrvatska se za razliku od Ukrajine izrazito uspješno obranila od agresije, no Srbija već prikuplja ekipu koja će diplomatskim načinima pokušati poništiti hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu i izvrnuti činjenice u svoju korist. Ta ekipa sastoji se od Putina, Vučića, Orbana i austrijskog predsjednika Fischera, a u njoj je već dugo bio aktivan i jedan Nijemac – bivši njemački savezni kancelar Schröder. Obruč se steže oko Hrvatske, ali i oko Europske Unije. Taj obruč je obruč bivšeg KGB-ovca Putina, to je ruski obruč. Hrvatska JNA desnica mu ni ne pokušava izmaći, ona ga radosno iščekuje i pozdravlja te tako otkriva svoju socijalističku, a u stvari komunističku prirodu i odabir, pod Putinovom palicom.

Ingrid Runtić

 

Vezani članci:

http://hop-portal.com/2016/04/nakon-madarske-i-austrija-krece-prema-rusiji/

http://hop-portal.com/2016/04/bec-i-budimpesta-izdali-hrvatsku-i-stali-uz-ruse-i-srbe/

HOP portal