PRINCE OTJERAN U PRERANU SMRT LAKOMOŠĆU KORPORACIJA

0
1211

Prince, jedan od najpopularnijih glazbenika od osamdesetih godina prošlog stoljeća naovamo, pronađen je mrtav u liftu jednog od objekata na svom imanju u četvrtak prijepodne. Policija je pokrenula istragu njegove smrti, usprkos tome što se Prince već tjednima borio s težim oblikom gripe zbog čega je prekinut koncert u Atlanti te je bio hitno avionom prenesen u bolnicu, ali nakon nekoliko sati i otpušten. Prije samo mjesec dana Prince je najavio da će objaviti autobiografsku knjigu svojih memoara.

Prince Rogers Nelson rođen je 7. lipnja 1958. godine u Minneapolisu, SAD. Prince je svakako udario neizbrisiv pečat pop glazbi, R&B, funk i soulu te se uvijek uvijek kreativno koristio primjesama i drugih stilova (new wave, rock, blues, jazz i hip-hop). Njegove kompozicije su u međuvremenu postale svojevrsne zbirke i himne popularnih napjeva, a on sam je pisao i komponirao preko tisuću skladbi ne samo za sebe već i za mnoge druge glazbenike i glazbenice koje je uvijek nesebično podupirao i ohrabrivao, a koji su i njegovom zaslugom stekli svjetsku slavu. Prince je bio pravi primjer i putokaz istinskog umjetnika, prepun talenta i stvaralačke energije kojom je izdašno obasipao svoje slušateljstvo. Prince je bio sjajan izvođač – na svojim koncertima svirao na različitim instrumentima, plesao te scenski savršeno inscenirao svoje nastupe kojima je uvijek znao osvojiti publiku bez ostatka. To se dobro vidi i na ovoj snimci na kojoj pjeva prateći se sam na gitari izvodeći svoju poznatu pjesmu “Cream”:

Trenje između njegovog labela Warner Bros. je počelo rasti 1990. godine, a nastalo je zbog toga što je label želio kontrolirati njegovu umjetničku produkciju. Njeogov monumentalni  “Sign O’ the Times” album iz 1987. koji je temetizirao politiku i religiju jednako kao i ljubav, bio je pušten u prodaju kao dvostruki LP set, umjesto originalno trostrukog. Do polovice 1990-tih, Prince je već bio u otvorenoj borbi sa svojim label-om, te je objavljivao jedan album za drugim što je brže mogao, da okonča svooj ugovor. Pojavio se u javnosti s riječju SLAVE (ROB) ispisanom preko svog lica, ukazujući na uvjete ugovora sa svojom izdavačkom kućom, te je 1993. godine promijenio svoje umjetničko ime Prince u nerazumljivo i teško izgovorljivo GLYPH, odnosno u simbol ljubavi koji spaja muški i ženski znak u jedno. Tek kada je istekao sporni ugovor s Warner Bros., Prince je sam sebi vratio svoje umjetničko ime i označio novo razdoblje života i rada izdavanjem trostrukog albuma u svojoj vlastitoj samostalnoj režiji, u svom labelu NPG. Taj album je nazvao znakovitim imenom Emantipation.

Rano je počeo eksperimentirati s online prodajama, ali se naposljetku okrenuo protiv kompanija i tehnologije koji samo izrabljuju glazbenike – kako je sam govorio. Također je poduzeo opsežne pravne mjere protiv korisnika njegove glazbe na youtubeu ili drugdje u internetskom prostoru. Njegov zadnji hit koji se nalazio na trećem mjestu Top10 je “The Most Beautiful Girl in the World,” iz 1994. godine. Prince je neumorno stvarao, baš kao što je živio iskusivši baš sve. Bio je miljenik žena te je s mnogim vrlo poznatim i uspješnim ženama bio u vezi (Kim Basinger, Madonna i druge). Ženio se dvaput, a s prvom suprugom Mayte Garcia (tada njegov prateći vokal) dobio je sina koji je preminuo tjedan dana nakon rođenja zbog Pfeiffer syndroma. Brak nije opstao zbog ovog osobnog gubitka i tragedije s kojom se Prince teško nosio čitav ostatak svog života. Njegov drugi brak je ostao bez djece i trajao tek nekoliko godina. U trenutku svoje prerane smrti Prince je imao samo 57 godina. Svijet će ostati uskraćen za još jednog vrhunskog glazbenika koji je zauvijek obilježio kulturu našeg vremena. 

Za kraj, našim čitateljima prenosimo njegovu snimku s koncerta iz 2010. godine u Norveškoj. Kao što sam naziv ove prekrasne balade kaže: Sometimes it Snows in April…

https://youtu.be/UbDF8pXeNNM

Obradila: Ingrid Runtić

HOP portal