UREDNICA KULTURE INGRID RUNTIĆ I DENIS KULJIŠ NA HRT-i RASPRAVLJALI O SKANDALU U HAVC-u

0
1680

Na 4 kanalu HRT-a u “udarnom” terminu u 11 sati vodio se zanimljiv dijalog o HAVC-a, njegovom čelniku Hrvoju Hribaru, pustim milijuna koji se bacaju u taj audio-vizualni centar, a koji glumi centar naše kulture, zapravo je postao centar propagande protiv Hrvatske i to sa filmom o masakru u Dvoru na Uni. Razgovor su vodili o toj temi Denis Kuljiš i urednica kulture HOP portala, Ingrid Runtić.

Situacija u kojoj Hrvatska preko HAVC-a (Hrvatski audio vizualni centar) sufinancira film koji optužuje upravo hrvatsku vojsku za masakr u Dvoru na Uni – nije samo paradoksalna, nego i iz više razloga (osim činjeničnih), kriminalna i apsolutno nedopustiva. No, usprkos tome, Dokumentarni film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, koji je HAVC sufinancirao s 250 tisuća kuna, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu (SFF), nakon čega su uslijedila prikazivanja na festivalima i televizijama diljem svijeta.

U takvom obrnutom i izopačenom tumačenju kulturne politike – likovnost sve više nestaje da bi ga zamijenili takvi „audio-vizualni centri“. Zna se što su likovne discipline, kao što svi znamo i što je film ili pak video uradak. Audio-vizualno po tome može biti naziv za nešto što nije film ni kazalište, a niti likovno umjetničko djelo, pa se morao smisliti novi naziv za nešto što ne može biti ubrojeno u prve tri umjetničke kategorije jer to ni ne zaslužuje. Za mene je to bio i ostao samo „crveni šum“.-napisala je Ingrid Runtić o tom centru koji ovih dana dijeli 50 milijuna kuna.

U samoj emisiji Runtić  naglašava kako je degutantno financirati film ” Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, preko HAVC-a, nakon domovinskog rata i taj novac dati režiseru koji u 50. godini života debitira! Saberete  taj podatak i film protiv HV-e u Dvoru na Uni i dolazite do činjenice da  se tu  ne radi o kulturi niti o Hrvatskoj.

Na takav komentar Ingrid Runtić skočio je Denis Kuljiš, te skrenuo priču, kako on nije došao pričati o ideologiji, već o problemu financiranja. Kao da uopće nije bitno što financiramo, već  je bitna hobotnica koja dijeli novac? Možda ipak krv nije voda, Kuljiš je sinek oficira JNA, kao većina “vodećih” novinara Hrvatske.

Filmovi svi imaju ideološki predznak i on je itekako bitan,  ako je štetan za sam razvoj društva ili šteti državi on treba snositi posljedice. Hribar je trebao biti smijenjen isto trenutka nakon blaćenja nacije i naroda kome pripada.

Što je jedino pametno rekao Kuljiš? Da u HAVC-u uvijek iste osobe dobivaju novac za projekte i to je mreža povezanih ljudi koji međusobno dijele naš novac i novac od donacija. Ta konstatacije je poražavajuća.

Ingrid Runtić o tome piše godinu dana. Tko nije dio klana taj je gladan! Njegova djela nisu bitna! Tako je prema mišljenu Ingrid Runtić i u ostalim dijelovima kulture. Natječaje za spomenike dobivaju uvijek isti, izložbe slika dobivaju uvijek isti, kćeri i sinovi poslušnika u klanovima  izlažu, a ostali skapavaju od gladi. Sramotna neokomunistička podvala za lagodan život nekih… Kada se usporedi ogroman novac i učinak HAVC-a, konstatacija Ingrid Runtić kako je on nepotreban je točna.

Naravno da Kuljiš tako što neće podržati, što je izjavio u emisiji.

Zlatna koka za hranjenje pojedinaca, uglavnom “antifašista”, koji naravno nisu antikomunisti, idealna je za ugodan život na račun pljuvanja vlastitog naroda.

Mislite li stvarno da ideologija nije bitna? Mislite da su hrvatski vojnici sretni sa filmovima koji ponižavaju našu vojsku i intervjuiraju srpske ratne zločince? Zašto je taj dio Denis Kuljiš htio preskočiti? Prosudite sami.

Iskreno kad piše još je donekle razumljiv, ali u studiju mu nije mjesto, gore zvuči od “šibicara na Jukuševcu”…

Ingrid Runtić je u emisiji  naglasila kako ništa ne znači promjena ministra kulture kada je u kancelarijama potpuno ista ekipa od prije, ona koja je uništila našu kulturu. I dala je podršku ministru da promjenu konačno i provede, ali smatra kako nema adekvatan kadar za daljnji uzlet same kulture.

I. D.

hop portal