NOVINARKA ŠTULA, BIVŠA ŽENA VANJE ŠPILJKA OPTUŽILA HRVATE ZA POŽAR U SRPSKOJ CRKVI ZBOG STEPINCA

0
3246

Mila Štula piše u vučićevom glasilu Telegraf, da je paljevina srpskih crkava u svijetu krivica odbijanja kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Bez ikakvih dokaza ova srpska novinarka koja je do 1991. godine živjela u Hrvatskoj širi i danas mržnju prema Hrvatima, kao i 1991. godine kada Tuđmana naziva ustašom i zlotvorom srpskog naroda. Inače novinarka Štula je bila dio srpskog obavještajnog podzemlja za vrijeme domovinskog rata i često na konferencijama za tisak provocirala Franju Tuđmana, kako bi njega i HDZ prikazala zločinačkom klikom. Poznata je i kao žena Vanje Špiljka, za kojeg se i danas tvrdi da je bio umješan u ubojstvo Đurekovića, jer je upetljan u kriminal oko INA-e, o čemu se ovih mjeseci najviše piše u Hrvatskoj. I baš najviše na ovome portalu.

Prenosimo dio teksta izvornog bez prijevoda;

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorilo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

– Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena – ocenjuje Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

On je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

rpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se “bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje”, podseća Njujork post.

 

“Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju”, naveo je Irinej.

Printskrin: Youtube/Katelyn Hertel

Printskrin: Youtube/Katelyn Hertel

 

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vernici.

– To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici – poručio je on.

 

Lituči smatra da istražitelji moraju da pažljivo razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji. On je podsetio da se tokom rata devedesetih godina Crkva Svetog Save suočavala sa brojnim pretnjama.

Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor sa velikim izgrađivačem sa Menhetna oko projekta u vrednosti od 100 miliona dolara, koji je propao pre dve godine.

Njujork post podseća da je papa Franja prošle nedelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca.

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika. Pored crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezaru ladoga.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Zanimljivo da ova priča kreće od Mile Štule u trenutku kada se steže obruč oko Vanje Špiljka u svezi kriminala u INA-i,  i sve većoj sumnji oko ubojstva Đurekovića, te  skreće se pozornost na međunacionalnu mržnju, kako se ne bi otkrila veza srpsko-hrvatske mafije oko INA-e.U kuloarima u Münchenu saznajemo kako je sud navodno došao u posjed novih dokumenata iz Udbinih arhiva koji teško terete okrivljenike, a pokazuju kako je širi krug Udbinih šefova planirao operacije u inozemstvu.

Nadalje nije jasno kako do sada osim nas nitko nije došao do imena sina generala Miškovića, voditelja tajnih službi u titovo vrijeme, poznat iz afere Ranković, koji je direktor INA u Mađarskoj.

Ne vidi li sudska istraga u tome kontinuitet osoba iz Jugoslavenske operacije zauzimanja INA-e? Sin osumnjičenog Perkovića za ubojstvo Đureković završio je u naftnoj kompaniji generala Čermaka, a sin Steve Krajačića, najplodonosnijeg udbaš u titovo vrijeme radi kod Todorića. Zar je sve to slučajnost?

I danas zapravo udbaška mreža Steve Krajačić vlada Hrvatskom,  kada bi konačno dirnuli u tu krim mrežu, Hrvatska bi  došla  do svojih izgubljenih novaca. Uglavnom nacionlističke “igre oko za dom spremni jugoslavenskih antifašista” još jednom želi spremiti duboko u ladicu srpsko-hrvatske komuniste, koji su pokrali Hrvatsku. Zato imamo novinarske klaune za nošnje kapa, zadužene za pozdrave, nošenje ljesova i sličnih gluposti, kako bi pravi kriminal mogao u miru pljačkati narod…

HOP portal