PRVI OTKRIVAMO: POŽAR SRPSKE CRKVE NA MANHATTANU PODMETNUT JE ZBOG DUGOVA OD 13,5 MILIJUNA DOLARA

0
1050

sv. sava prijevaraThe New York Real Estate News je 8. prosinca 2014. godine objavio članak u kojem iznosi podatke o prijevari i nesavjesnom postupanju Saborne crkve Svetog Save u Manhattanu prema tvrtki Madison Equities, izvođaču luksuznih rezidencijalnih projekata zbog 13,5 milijuna dolara neisplaćene naknade brokerima. Madison Equities se obvezala na novčanu pomoć u svezi potrebnih restauracija i obnove te crkve i pripadajućih nekretnina u zamjenu za “zračna prava” na adresi 13 West 25th Street u ukupnoj površini od 18.400 kvadratnih metara. Obje stranke (crkava i Madison) su potpisale pismo namjere u svezi tog dogovora još u svibnju 2014. godine i tako otvorile formalne pregovore tom poslu.

Madison je ušao u pregovore sa crkvom i platio joj 250.000 dolara unaprijed, dok je sama crkva unajmila drugog brokera, zatražila Madisonovu isplatu tim drugim brokerima u visini spomenutih 13,5 milijuna dolara koje šesterostruko premašuju brokerski honorar i time prekršila potpisano pismo namjere sa Madisonom. Madison u svojoj tužbi tvrdi da je uprava crkve sv. Save namjerno izbjegla zadani okvir dogovora i prevarila Madison u namjeri prikrivanja vlastitog lošeg poslovanja i raskidanja ugovorne obveze prema članovima crkve pomoću prenošenja odgovornosti drugoj brokerskoj tvrtki Tenantwise. Budući da honorar za Tenantwise šesterostruko prelazi tržišnu vrijednost, obećana transakcija između crkve i Madisona postala je financijski neizvediva. Ukratko, masni honorar Tenantwiseu kojeg je crkva jednostrano i mimo dogovora ubacila u ovaj “deal” je postao “deal-breaker”.

“To jednostavno nije kršćansko ponašanje” – izjavio je odvjetnik Madisona Larry Hutcher. Crkva je prešutjela Madisonu dogovor s Tenantwiseom i time prevarila i oštetila tvrtku Madison koja je u dobroj vjeri ušla u poslovne pregovore sa crkvom sv. Sava i isplatila joj predujam te od te iste tvrtke Madison tražila isplatu 13,5 milijuna dolara. 

požar sv. sava1U svjetlu ovih činjenica, kao i najnovijih izviješća njujorške policije o uzrocima devastirajućeg požara u crkvi sv. Sava na Manhattanu, nameće se sumnja da je požar bio podmetnut zbog novca – a ne zbog ideologija, kako mnogi mediji u Hrvatskoj i šire pokušavaju iskriviti stvarnu sliku. Naime, izgleda da je požar bio podmetnut tako što je crkveni domar svijeće koje “nisu bile propisno ugašene” pospremio u kutiju. Ukoliko domar nije tek toga dana prvi put stupio na dužnost, požar nije slučajan, već podmetnut. Jasno je da je pravi razlog ovog podmetnutog požara sudski proces koji se vodi protiv crkve sv. Save, a nikakav navodni teroristički čin katoličkih Hrvata protiv pravoslavnih srpskih pravoslavaca, ili pak predstojeće proglašenje blaženog Stepinca svetim – kako mnogi mediji podlo podmeću javnosti. Iznoseći vijest u svezi podmetnutog požara na pravoslavni uskrs u crkvi sv. Save na Manhattanu, New York Post netočno i krajnje zlonamjerno naziva blaženog Stepinca, hrvatskog kardinala i mučenika Titovog komunističkog režima – nacističkim suradnikom, namjerno prešućujući sve relevantne činjenice o sudskoj tužbi koja se vodi zbog počinjene prevare crkve sv. Save.

Izražavamo duboko žaljenje vjernicima zbog požara koji je poharao njihovu crkvu staru 160 godina, kao što osuđujemo uništenje ili oskvrnuće bilo koje crkve ili bogomolje iz bilo kojih razloga jer se radi o posvećenom mjestu molitve i susreta čovjeka s Bogom (bez obzira na vjeroispovijest) te se nadamo da će naručioci ovog požara ubrzo biti pronađeni i privedeni pravdi.

Pripremila: Ingrid Runtić

HOP portal