SKANDAL: MVP I MINISTARSTVO KULTURE OSRAMOTILI HRVATSKU U POLJSKOJ

0
3343

Eklatantni primjer nefunkcionalnosti i nekoordiniranosti naših ministarstava je katastrofalna organizacija samostalne izložbe hrvatske akademske slikarice Ingrid Runtić pod nazivom SAMOTNI VALCER (The Lonely Walz) u Poljskoj. Izložba je bila predložena na inicijativu hrvatske veleposlanice u Poljskoj Andree Bekić, koja je dogovorila termin izlaganja u krasnom izložbenom prostoru Opere u Bialystoku, domjenak za otvorenje te osigurala boravak u hotelu za samu umjetnicu. Direktor podlaske Opere i filharmonije Damian Tanajewski je poslao svoje pozivno pismo za umjetnicu Ingrid Runtić te oslobodio temin i mjesto izložbe u samoj Operi. Dakle, poljska strana je promptno i spremno odmah reagirala i osigurala termin i mjesto izlaganja. Međutim, problemi su nastali već kod same organizacije prijevoza slika, kao i financiranja troškova, zbog čega je veleposlanica uputila umjetnicu na hrvatsko ministarstvo kulture. Po riječima djelatnika našeg veleposlanstva u Poljskoj, veleposlanstvo nema iskustva u organiziranju izložbi, niti potreban budžet za takve manifestacije. Procedura rješavanja natječaja za traženje potrebnih sredstava u ministarstvu kulture na kojega se umjetnica trebala prijaviti da bi ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Poljskoj dobilo sredstva za realizaciju te izložbu, trajala bi otprilike 7 mjeseci, a termin izložbe je u tom trenutku predstojao za nešto više od mjesec dana. Umjetnica je otklonila prijedloge službenika veleposlanstva u kojima traže improvizaciju privatnog slanja slika od strane slikarice kao dodatne putne prtljage veleposlanice u zrakoplovu, jer bi moglo doći do međunarodnih komplikacija, budući da se radi o umjetničkim djelima. Također je odbila istraživati u pošti koliko košta slanje slika kao paketa u Poljsku, smatrajući da taj dio posla ne spada u njezinu, već u nadležnost organizatora izložbe, odnosno veleposlanstva.

opera-podlaska-pozivno-pismo-prijevod

MVP I MINISTARSTVO KULTURE KAO “ORGANIZIRANE UHLJEBNICE”

Ministarstvo kulture, baš kao i ministarstvo vanjskih poslova se potpuno oglušilo na sve mailove i pozive slikarice Ingrid Runtić u svezi predstojeće izložbe u Poljskoj, dok se veleposlanica pokušavala informirati o razvoju te situacije oko predstojeće izložbe kod same slikarice, baš kao da je slikarica službenica i jednog i drugog ministarstva. Honorar slikarici za izlaganje u Poljskoj nikada nije bio ni ponuđen, nego se očito samo po sebi razumijevalo da umjetnik ima biti sretan kada ne zaradi ništa, besplatno pružajući na korištenje svoja djela državi koja na taj način samu sebe besplatno reklamira u inozemstvu. Podsjećamo, nikakav trag od ovakvih izlagačkih manifestacija ne ostaje, budući da nije predviđen niti katalog povodom izložbe.

Umjetnica je imala slična iskustva s financiranjem izložbe u Litvi prije nepune tri godine kada joj je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva od 5.000 kuna za tu izložbu i isplatilo joj ta sredstva šest mjeseci nakon samog odobrenja, te je umjetnica sama podmirila sve troškove iz vlastitog džepa i čekala niz mjeseci dok joj ministarstvo kulture nije isplatilo ta odobrena sredstva. Ingrid Runtić je tada praktički kreditirala hrvatsko ministarstvo želeći očuvati dignitet ministarstva i ugled Hrvatske pred litavskim organizatorom međunarodnog slikarskog festivala. Inače, umjetnicu je tada izabrao litavski organizator festivala kako bi svojom samostalnom izložbom otvorila međunarodni festival u Litvi u čast ulaska Hrvatske u EU. Termin čitavog festivala je morao biti odgođen zbog traljavosti i nezainteresiranosti hrvatskog ministarstva kulture kojemu je trebalo pola godine da odobri 5.000 kuna za ovu izložbu. Ista traljavost naših institucija se nastavila i sada, prilikom izložbe u Poljskoj čiji je termin, predložen od domaćina u Bialystoku, propušten isključivo zbog nerada i neučinkovitosti obaju hrvatskih ministarstava.

Troškovi ove izložbe u Poljskoj za predstavljanje naše likovne kulture kretali bi se u rasponu od smiješnih 2 do 3.000 eura , dok ulaganja u Milorada Pupovca godišnje koštaju državu Hrvatsku oko milijun eura. Šteta nastala na jednoj prodaji INA-ine bušotine u Siriji je 23 milijarde dolara, Hrvatski audio vizualni centar sufinancira dokumentarac o o blaćenju hrvatskih branitelja sa 250.000 kuna, ali za izložbu koju Poljaci žele postaviti, hrvatska država ne može izdvojiti niti 3000 eura, a umjetničke slike su trebale biti prebačene kao prtljaga, što je skandalozno, kao da se radi o švercanoj rakiji u torbi. 

ples-26ples-27

(slike iz ciklusa Samotni valcer, akademske slikarice Ingrid Runtić)

Igor Drenjančević

HOP portal