‘Kulturno smo umrli, duhovno smo bolesno osiromašili i nema nikakvih naznaka da nam je uopće potrebno ozdravljenje’

0
1039

INGA 6Pokušat ću objasniti zbog čega me je bolno dirnula ova snimka:https://www.facebook.com/andras.horvath.9659/videos/vb.1628487346/10201870505357473/?type=2&theater
Ne znam jel bi npr. Zagrepčani imali uopće razumijevanja za ovu krasnu izvedbu i jel bi je uopće čuli od nepodnošljivo opančarske buke iz kafića i auta bahatih klinaca. Ukoliko i bi, pitanje je koliko smisla imaju za to, budući da već beskrajno dugo ovim gradom vlada Bandićev neukus i prizemna politika. Zatim, ljudi su toliko na rubu, da razmišljaju o svakom novčiću, pa i o onome kojeg bi dali glazbeniku na ulici za njegovu izvedbu. A najvažnije je da nam je kultura totalno poništena raznim diletantima, amaterima, performerima i nasilnicima koji pokazuju istetovirane mišice na telki ili pak javno pišaju po trgovima.

Kulturno smo umrli, duhovno smo bolesno osiromašili i nema nikakvih naznaka da nam je uopće potrebno ozdravljenje, jer, kao prvo, ne želimo ni sami sebi priznati svoju bolest. A kada izgubimo potrebu za oplemenjenjem duha, tada smo izgubili i svoju ljudskost i sve što život čini življenja vrijednim. Postali smo društvo koje nasilnicima i prostacima daje sve, a plemenite i duhom, talentom i znanjem bogate ljude tjeramo od sebe. Postali smo društvo psovki i mržnje, zato što smo dozvolili da gori od nas, neotesani, grubi, pokvareni i lažljivi pojedinci dobiju primat. Društvo negativne selekcije, bez morala i vrijednosti, bez ikakvih pravila ponašanja, društvo koje samo sebe ubija. Postali smo bezbožno, neljudsko i necivilizirano društvo.

 

 Ingrid Runtić