SKANDAL: SUD NEPRAVOMOĆNO OSUDIO VLAHOVIĆA ZA MIŠLJENJE O PUPOVCU, A ‘VEČERNJI’ NEPRAVOMOĆNO SMATRA DOVOLJNIM ZA ISPLATU ODŠTETE!

0
2813

Miloradu Pupovcu na račun će sjesti 19.280 kuna odštete, koliko mu je dužan isplatiti njegov politički oponent Nenad Vlahović jer ga je nazvao, među ostalim, “biznismenom koji se obogatio na srpskoj tuzi i jadu”. Usto, Vlahović mu je dužan isplatiti i 7375 kuna sudskih i odvjetničkih troškova. Nepravomoćna je to presudaOpćinskog suda u Osijeku za klevetu i uvredu na koju će se čelnik Srpske pravdene stranke, za pretpostaviti je, žaliti.-tako piše Suzana Lepan Štefančić u Večernjem listu.

Prema takvom pisanju novinara možemo reći  samo da je to sramota, a ne izvješćivanje javnosti. Novinarka Večernjeg lista unaprijed je osudila Nenada Vlahovića i konstatirala kako će na račun Milorada Pupovca sjesti novac, iako je sama presuda tek nepravomoćna, a to znači da viša instanca može presuditi i drugačije. Time se zapravo vrši pritisak medija na odluke suda, a novinarka konstatira da je nepravomoćna presuda okvira uopće za pisanje teksta i plaćanje troškova. Praksa naših medija  time je još jednom pokazala koliko su kontrolirani i neobjektivni. Kao da se radi o naručenom tekstu, a ne profesionalnom novinarstvu.

Ne treba reći što znači sudski proces u nas, ako je s jedne strane saborski zastupnik sa imunitetom, a sa  druge strane građanin. Kolika je  medijska moć jasno govori i ovaj članak. Komentira se i objavljuje nepravomoćna presuda koja ide na ruku saborskom zastupniku.

– Na izvanrednoj telefonskoj sjednici predsjedništva Srpske pravedne stranke je zaključeno da način postupka iznošenja u javost i cjelokupna odluka suda u Osijeku, kojom se osuđuje predsjednik SPS-a za mišljenje i nepravomoćno osuđuje na plaćanje iznosa 27000 kuna tužitelju M. Pupovcu je nedopustiva. Ovo je prva presuda koja se nakon 25 godina tretira kao delikt mišljenja, izrečena za nešto opće poznato već nekoliko godina i prije nego što je to predsjednik SPS-a izrekao. Delikt mišljenja je na velika vrata uveo predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i sudac Ivan Vulić, na Općinskom sudu u Osijeku, na kojem sudac Ivan Vulić drži lekcije o vrsti ponašanja.-zaključilo je predsjedništvo.

Zar sudac misli na moju odluku da nisam mogao prihvatiti nagodbu sa M. Pupovcem, prema kojoj bih trebao platiti 100000 kuna i dati duboku ispriku?- pita se Nenad Vlahović.

To traženje je bilo pravo tuženoga, a ponašanje suca pojedinca je bilo upitno, jer je tužitelju poklonio više pažnje, nego tuženom. Ponašanje odvjetnika tužitelja je više nego sumnjivo, jer se odvjetnik tužitelja više puta vraćao u sudnicu nakon parnica i bio nasamo sa sucem. Ovo će biti tek početak afere pravosuđa, koju ćemo pokrenuti nakon tiskovne konferencije u Zagrebu.

U svim postupcima koji slijede, a ima ih još tri, tužitelj je M. Pupovac, a tuženi Nenad Vlahović, predsjednik SPS-a, vjerojatno je očekivati drastične sankcije za tuženog? Da li se smije misliti u Republici Hrvatskoj? Da li se smije  misao producirati glasačima i simpatizerima koje predsjednik SPS-a predstavlja?

S ovom odlukom SPS-ova predsjedništva i Zajednice nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj, koji su jedini pravi oponenti tužitelju, a koje M. Pupovac na ovaj način želi ušutkati, izvijestiti ćemo  pretpostavljene i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije. Mislimo da je ova presuda velika sramota za pravosuđe kod nas, koje je ionako za kompletnu promjenu, jer ako o nekome odlučuje sudac na raspravi, koji samo što ne zaspi, mislimo da je suvišno svako mišljenje.- zaključuje predsjedništvo SPS-a

O Pupovčevom poslovanju i računima uskoro ćemo objaviti detaljnu analizu, nakon koje brojkama, a ne mišljenjima dolazimo do rezultata, jer mišljenja  su delikti.- rekao je na kraju i sam Nenad Vlahović.

HOP portal