RUSKI RULET OKO BAGATELIZIRANE PRODAJE HEP-a i INA-e KOŠTAO JE KARAMARKA POLOŽAJA

0
1519

Kaže Karamarko: “Vlada je disfunkcionalna i mi kao kao najveća stranka pokrećemo postupak njegova opoziva. Ako premijer traži da odstupi čelni čovjek najvažnije stranke onda tu nešto nije u redu i mi ne želimo biti pajaci u u ovoj predstavi.”

Dakle, vlada u kojoj je on jedan od glavnih čimbenika je disfunkcionalna. Posljedično to znači da i on sam sebe naziva disfunkcionalnim jer je dio te vlade i zato što je sudjelovao u njezinom formiranju.
Zatim, ako čelni čovjek najvažnije stranke traži ostavku premijera (kojeg je i sam predložio kao premijera), zbog čega on misli da to ima veću težinu nego kada premijer traži opoziv potpredsjednika vlade (odnosno Karamarka i Petrova)?
I treće – a možda i najvažnije: znači li to da Karamarko misli da je on ustvari premijer, zato što je čelnik najvažnije stranke?
Ova Karamarkova izjava (ako je istinita) sasvim podsjeća na Milanovića. Što je samo po sebi prilično jezivo.
A ako je ovaj čitav cirkus nastao zbog afere Ane Karamarko, onda je to sve skupa samo gadljivo. 

Pupovac, Pusićka i Grbin nam i dalje mirno kroje sudbinu i glasuju za ekipu ustavnog suda u kojoj je jedan gori od drugog. Mesić još uvijek drma iz sjene, a Karamarko se skoro usprotivio da se ukine Mesićev ured. Najavljene lustracije nema ni u tragovima. HRT se nije ni maknuo iz crvene sjene, iste kradljivce koji objašnjavaju krađe na javnoj televiziji gledamo i dalje.

https://youtu.be/JHmLv5QoYCY

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Azimov danas kaže u Jutarnjem:

“Spremni smo na kupnju kontrolnog paketa Ina – MOL, ulazak u vaš energetski sektor i sudjelovanje u privatizaciji HEP-a te nudimo pomoć u gradnji termo i hidro centrala. Nudimo svoje usluge u istraživanju naftnih i plinskih nalazišta. spremni smo da Gazprom i Rosnjeft isporučuju plin i naftu Hrvatskoj bez posrednika te smo spremni povećati isporuku energenata i to po ‘razumnijim’ cijenama. Ruske investicije sada su na razini 500 milijuna dolara, a želimo ih utrostručiti u vrlo kratkom vremenu i u turizmu, u energetici i brodogradnji. Nadalje, zainteresirani smo za vaše lijekove i kozmetiku, voće i povrće. No dajte da razgovaramo, da nam se otvore vrata.”

Znakovit je ovaj intervju ruskog veleposlanika u kontroliranom Jutarnjem listu. Time igra oko Karamarka postaje jasna; ušao je previše u ruski interes, što je itekako zasmetalo američku stranu i morao je otići. Priče oko Ane Karamarko sada dobivaju jasne obrise. Ana Karamarko je poslužila kao prvo upozorenje Karamarku da prestane koketirati s Rusima jer je Hrvatska ionako član NATO-a i EU. Svo domoljublje pretočilo se u dionice HEP-a i MOL-a, koje su trebale biti prodane Rusima.

http://www.hep.hr/hep/financije/Obavijest_o_ponudi_otkupa_postojecih_obveznica_postojecim_drzateljima_obveznica.pdf

U ovom dokumentu jasno stoji da je HEP trebalo prodati sa svom infrastrukturom za smiješnih 500 milijuna dolara, što je najveća pljačka u prodaji ikada,  jer je Orešković predlagao prodati sam Končar za 350 milijuna kuna, što je duplo više od prošlogodišnje zarade “Rade Končara”. Ako usporedimo Končar i HEP, nemoguće je da HEP vrijedi toliko malo. S druge strane, budući da se u kapitalizmu cijena određuje prema godišnjoj zaradi tvrtke, cijena koju je predložio Orešković za Končar je više nego povoljna (prošlogodišnja zarada je bila 160 milijuna kuna).

http://zse.hr/userdocsimages/financ/HEP-fin2015-1Y-REV-N-HR.pdf

Zanimljivo je i to da se ne može ustanoviti tko su prvih 10 najvećih HEP-ovih dioničara na burzi.

skrbnikNa kraju krajeva će skrbnički račun INA-e kod Zagrebačke banke ipak morati biti objelodanjen,a nakon toga će sve biti jasno; Rusi kupuju najvjerojatnije pokradeni udio INA-e od MOL-a, a to je razvoj situacije o kojemu pišemo već zadnjih 6 mjeseci. Karamarko je pao zbog toga. Zaigrao kazačok, pa naletio na američku minu..
I zato sad odlazi.

Još kad se pronađu pokradeni dokumenti iz MUP-a koji su nestali zajedno sa zlatom, a za koje je bio optužen načelnik Dolački, bit će svašta. Udbaški ostaci koji se skrivaju jednako u SDP-u kao i HDZ-u nestat će zauvijek, kao i njihovi pjevači, glumci i sportaši.

Uredništvo HOP portala

I. R. i I. D.