DOKUMENTARNI FILM O ZLOČINIMA U LOVASU POČINJENIM NAD HRVATIMA

0
1374

Počinje snimanje dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa u Lovasu”

lovas2LOVAS – U Srijemu, na lokacijama u selima Lovas i Opatovac, počelo je snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “Krvava berba grožđa u Lovasu” koji govori o stradanju mještana Lovasa u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku 1991. godine. Lovas je srijemsko selo koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata. Smrtno je stradalo 87 mještana, što je 5,5 posto od ukupne brojke Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

Podsjetit će na to, u tijeku snimanja 52-minutnog dokumentarnog filma, producent Antun Ivanković iz Udruge dr. Ante Starčevića iz obližnjeg Tovarnika. Filmski projekt pokrenut je u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju TINTL, scenarist i redatelj je Silvio Mirošničenko, koji je za svoje dokumentarce dobio veći broj domaćih i inozemnih nagrada, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.

Dokumentarni film ‘Krvava berba grožđa u Lovasu’ opisat će strahote koje su doživjeli Hrvati i drugi nesrbi u Lovasu i Opatovcu, posebice u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ‘Dušan Silni’ za vrijeme okupacije. Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, dio je strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, a nakon toga bili protjerani iz svog sela – kazuje Ivanković. Dodao je i kako će u filmskim minutama biti prikazane osobne životne priče preživjelih Lovasana, njihov život prije rata, kao i način na koji se nose sa psihofizičkim posljedicama danas, godinama nakon što su igrom sreće preživjeli ratni zločin.

Redatelj Mirošničenko, inače Osječanin u Zagrebu, kaže da je cijela ekipa koja radi na filmu duboko potresena, pod dojmom razmjera zločina koji se ’91. godine dogodio u Lovasu.

lovasZapočeli smo snimanje nakon dugog istraživanja, i trajat će to do jeseni kada idemo u montažu kako bi film, nadamo se, bio završen do kraja godine. Puno je ratnih stradalnika u Lovasu, najteži zločin bilo je tjeranje ljudi u minsko polje, gdje je izgubljeno više od 20 života. Po meni, nevjerojatno je da se o takvom zločinu malo zna u hrvatskoj javnosti iako mediji o tome povremeno pišu – kaže redatelj. Kako kazuju Mirošničenko i Ivanković, u filmu će biti desetak stradalnika iz Lovasa, a svjedočanstva će iznijeti i zastupnica lovaskih žrtava na sudskom procesu u Beogradu Nataša Kandić kao i Staša Zajović iz beogradske nevladine organizacije Žene u crnom.

U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca, od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije. Članovi ekipe filma, od redatelja do ostalih najužih suradnika su stručni i profesionalni filmski i umjetnički djelatnici – kaže producent Antun Ivanković i dodaje kako će se film o ratnom stradanju Lovasa snimati u profesionalnoj produkciji za prikazivanje na festivalima i TV ekranima. Film će obići, planira se, i domaće i strane filmske festivale gdje će se upoznavati domaću i svjetsku javnost s jednim od najvećih ratnih zločina za vrijeme Domovinskog rata.

Izvorni tekst: Sanja Butigan, Glas Slavonije

Producent filma Antun Ivanković iz Udruge dr. Ante Starčević poslao nam je fotografije sa snimanja samog filma.

Pogledajte video u kojem Stjepan Peulić govori o masakru u Lovasu te spominje dr. Stanimirovića koji je bio nazočan na strani zločinaca:

HOP portal