F. GREGURIĆ POZIVA NA KOALICIJU HDZ-SDP U TRENUTKU OBJAVE IMENA ŠTEDIŠA SDP-a i HDZ-a U RBA ZADRUGAMA

0
1616

Raiffeisen banke Štajerske odlučno odbijaju sve navode na internetskom portalu Seebiz.eu, objavljene 12. lipnja 2016. godine, u kojima se ističe da više uglednih hrvatskih državljana ima štedne račune u austrijskim Raiffeisen bankama. Naime, Seebiz.eu objavio je u potpunosti krivotvoreni dokument kojim se željelo dovesti javnost u zabludu.„Nikada nismo zaprimili zahtjev od strane austrijske Agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Pošto je čitav dokument krivotvoren, dali smo nalog našim odvjetnicima da poduzmu pravne korake protiv dotičnog portala”, izjavio je  mr. Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.- ovaj dopis poslao nam je Krešimir Macan.

Logično pitanje se postavlja, radi li se ovdje o supermenu Macanu ili o interesu. Macan gotovo spava po svim našim televizijama, stručnjak je za sva područja, a RBA zadruge koje su ilegalno bile na hrvatskom tržištu za njega nisu problem. Što je čudno kod toga famoznog Macana? U 10h ujutro na njegovom profilu je napisano da je dokument lažan. Ako je objavljen preko vikenda na više portala, kako je već u ponedjeljak u 10 sati potvrđena njegova ništavnost? Tko je potvrdio ? Macan, komunikolog, a ne djelatnik policije ili državnog odvjetništva. Isti taj Macan zastupa RBA zadruge, te je objektivni sugovornik u ovoj priči, koji gostuje na svim medijima? Malo smrdi ova priča, zar ne? U 14.oo sati medijski poslušnik i kriminalac Matija Babić objavljuje priču o sigurno lažnom dokumentu. Priču bazira na izjavi mr. Michaela Spitzera, savjetnika RBA zadruga, da austrijske službe za istraživanje financijskog kriminala i pranja novca nikada nisu istraživali navedene osobe i račune.

rbadok1 rbadok2 rbadok3 rbadok4  rbadok5

Nenad Koljaja nas je upoznao sa dokumentom iz kojeg se može isčitati nešto sasvim drugo, odnosno da sam Spitzer nije rekao korektno neke stvari, a sam Koljaja je potvrdio da su istrage išle u više pravaca, te da je snimio dokaz da su se istrage ipak vodile. Još jedna činjenica nije jasna; kako su sva sjedišta zadruga u malim mjestima toliko studiozno pogođena, a cifre precizirane? Ako ste u mogućnosti vidjeti originalni dokument sa brojevima računa štediša, onda je još čudnija priča o takozvanom falsifikatu, jer se ti brojevi vrlo lako mogu provjeriti. čini se da Macana i ekipu zapravo najviše muči kod koga se nalazi originalni dokument. Od našeg pouzdanog izvora smo saznali da je drugi čovjek do Karamarka upitao sugovornika “ima li naš portal originalni dokument”. Andrija Hebrang danas se cijeli dan dopisuje s uredništvo, HOP portala na jedan tragikomičan način: prvo je u ime svoje supruge koja se nalazi među štedišama, napisao demant, kao da ona nije u stanju sama napisati demant. Tek kada je bio upozoren od uredništva portala da demant mora napisati osoba koja je navedena u dokumentu, s potpuno istog maila (maila Andrije Hebranga) je napisan demant kojeg je napisala navodno njegov suprugam s izlikom da njegova supruga nema vlastiti mail, što je malo vjerojatno za 21. stoljeće. Cijelu prepisku s Andrijom Hebrangom objavit ćemo idućih dana. Nakon što je Nenad Koljaja predao kaznene prijave u svezi pranja novca, Željko Dolački u čijem sefu su navodno bili ti dokumenti, nenadano biva pušten na slobodu iz pritvora.

Franjo Gregurić (76), prvoborac HDZ-a i bivši premijer, poput Nikice Valentića tvrdi da je za hrvatsku Vladu najbolja velika koalicija kakva je stvorena početkom 90-ih, kad je on bio prvi čovjek Vlade. On premijera Oreškovića ne bi smjenjivao, već bi mu ponudio mjesto potpredsjednika Vlade za financije, razvoj i investicije – tako je napisao Jutarnji list 12.6. 2016. godine u nedjelju navečer, točno u 23:15. Franjo Gregurić se doslovno probudio pet do dvanaest nakon objave dokumenta i našeg teksta koji je bio objavljen iste nedjelje popodne, u 14:5o. Zašto je trebalo toliko hitno intervjuirati Franju Gregurića i to objaviti tako kasno navečer? Zašto odjednom Gregurić zaziva veliku koaliciju? Možda su imena koja se nalaze na ovom dokumentu upravo ta koja povezuju SDP i HDZ na istoj listi štediša koji se nalaze iznad svake ideologije? 186 imena obje stranke pomiješana sa sucima, odvjetnicima i novinarima nalaze se na zajedničkom mjestu ulaganja, u RBA zadrugama? Ujedinjavanjem crvenih i crnih trajno se zaustavlja akcija oko RBA zadruga, a novinari izgledaju neozbiljno u podmetanju lažnog dokumenta. Ipak zaboravljaju jedan detalj; oštećenicima RBA zadruga nikako ne odgovara da je ovaj dokument lažan, jer diskreditira sve njihove napore, što opet odgovara RBA zadrugama. Znači, podmetanje odgovara RBA zadrugama. Što je još činjenica? Upravo su RBA zadruge radile nelegalno na terenu Hrvatske, a naši sudovi plijene imovinu u njihovu korist. Kome odgovara da se napravi igrokaz, zaključite sami.

Činjenica je da su naši mediji potvrdu o istinitosti ovog dokumenta željeli dobiti od jedne od sukobljenih strana, u ovom slučaju od RBA zadruga s kojima je usko vezan Macan a i Spitzer, umjesto da su odgovore potražili kod potpisnika dokumenta Markusa Maira i osobe koja je u ime institucije dobila taj dokument.

Inače, Markus Mair potpisnik tog spornog dokumenta je u međuvremenu napredovao u karijeri; dosadašnji generalni direktor Raiffeisen-Landesbank Steiermark je 1. listopada 2013. postao predsjednik uprave Styria Media Group AG. Nekoliko uvodnih redaka na samom tom šokantnom popisu od 186 hrvatskih štediša, kojeg potpisuje g. Mair u svojstvu predsjednika glavnog odboraReiffeisen banke i kojeg šalje gđi Andexlinger, odnosno Financijskom nadzoru za prevenciju financijskog kriminala i pranja novca, svjedoče o nevoljkom postupanju banke. Naime, Reiffeisen banka se u tim retcima pravda i izgovara, ističući da posluje sa 15.000 hrvatskih klijenata, od kojih se samo manji dio sastoji od štediša, dok je puno veći dio onih koji su podigli kredite.

HOP portal