LE MONDE: EPSKA POBJEDA HRVATA

0
1489

pjacaŠpanjolska i Hrvatska ušle su u posljednjih 16, ali ne  prema očekivanju. Euro 2016 ima priču, a to je jedino čiji se utjecaj može dokazati ogromnim iznenađenjem. Nositelj i prvak Španjolska prvi put za vrijeme Europskog prvenstva je poražena, nakon 12 godina i jedan dan u prvom krugu. Na semaforu je pisalo  1-1. U 87. minuti,  u Bordeauxu, Aritz Aduriz je bio blokiran na rubu područja, Perišić kraj njega; prolazi i zabija, Ivan Perišić je  skinuo dres gornji dio, slavio kao i Hrvatska, ali ne Španjolska, jer Hrvatska ostaje na vrhu  skupine D.- piše o Hrvatima Guardian.

Perišić zabio u 87. minuti, pucao precizno za pogodak,  u uzbudljivoj utakmici i nanio Španjolskoj prvi poraz u 15 utakmica na Europskom prvenstvu, jer su izgubili tek od Portugala u Euro 2004.- piše BBC

Nakon španjolskog zagrijavanja  protiv Čeha (1-0), bravuroze protiv Turske (3-0) i Andresa Iniesta nikada boljeg, pitanje je brzo postavljeno: tko će biti u mogućnosti napraviti “Reconquista” španjolskom plesu? Odgovor je stigao brže nego što se očekivalo, u utorak, 21. lipnja, u Bordeauxu. Hrvati,  zabrljali su gore uspostavljenu hijerarhiju ove  grupe  i okretanjem utakmice (2-1) uzimaju naslov u grupi, nakon epske utakmice. Pokrenuta pobjeda preko Ivana Rakitića i nekontroliranog Ivana Perišića, koji je ukrao središnju pozornost od Iniesta, pojurio s lijeve strane i pogodio  kut David de Gea tri minute do kraja regularnog vremena. Pijani od  radosti, umjetnik Intera, skinuo je dres da pokaže svoje pločice, zaboravljajući da će neizbježno za to dobiti žuti karton.
Hrvatske tribine slavljenički su pozdravile gol protiv Španjolaca. Petnaest minuta ranije, sve  se činilo pozitivno za njih. Njihov kapetan, Sergio Ramos, nije pogodio gol iz kaznenenog udarca i bio je iznenađen kada je Monacov vratar Danijel Subašić, obranio pokušaj. U zadnjoj sekundi utakmice, napadač Nikola Kalinić spriječio je izjednačenje na njegovoj gol liniji. Perišić je potom svukao dres ponovo, nekažnjeno  grleći svoje partnere.
Španjolska loša vjera u sebe je kažnjena.
Za španjolskog selektora nije ovo  “gubitk života”, jer su prije susreta obje momčadi  već rezervirale svoj put u daljnje kvalifikacije …napisao je Le monde

Fudbaleri Hrvatske napravili su podvig na EURO2016, pošto su za kraj takmičenja u D grupi srušili reprezentaciju Španije preokretom sa 2:1, i to sa drugim timom, i golom Ivana Perišića tri minuta pre kraja. Tako će “vatreni” sa prvog mesta u osminu finala, dok će “furija” morati protiv Italije da nastavi odbranu trona.-vrlo šturo prenose Srbi utakmicu.

Kakšen zasuk! Hrvaška je po zgodnjem zaostanku z 0:1 v 89. minuti zabila zmagoviti gol za 2:1. Posledice poraza za branilko naslova so bile hude. V osmini finala se bo pomerila z Italijo, kar bo tudi ponovitev finala izpred štirih let. Turčija je v drugi tekmi skupine z 2:0 premagala Češko in ohranila upanje za napredovanje.Ker so v hrvaškem taboru vedeli, da bodo napredovali, je selektor Ante Čačić proti branilki naslova poslal sila pisano in močno pomlajeno začetno enajsterico brez Luke Modrića in Maria Mandžukića. Šime Vrsaljko (24 let), Marko Pjaca (21), Marko Rog (20), Tin Jedvaj (20) in nekoliko starejši Nikola Kalinić (28) so se zoperstavili kar najmočnejši španski »posadki«. Selektor Vicente Del Bosque je očitno presodil, da bo »štartno« izhodišče s prvega mesta veliko boljše za izločilne boje kot z drugega. -piše vrlo opširno slovensko Delo.

HOP portal