SKANDAL PRED IZBORE: OTOK PRODAN I IZDATA NEZAKONITA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

0
3756
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kluda Velika je prilično nepristupačan otok, hridinast i na prvi pogled dosta surov, stoga nije ni čudo da nikad nije postala posebno omiljeno odredište. Kluda je otok blizu Trogira.
Ipak, bez obzira na sve te stine i škrape, na Kludi postoji čak i jedno polje, danas naravno zapušteno i zaraslo u makiju, ali nekada se ovdje čak i žito sijalo, sve do drugog svjetskog rata.  O negdašnjoj “boljoj prošlosti” svjedoče i ostaci nekoliko kamenih kućica kao i priličan broj zapuštenih maslina.

Kluda je prodana od svoga vlasnika prije 16 godina, kada je bilo zabranjeno prodavati otočiće, odnosno prvo otkupa države. Ipak to je učinjeno uz pomoć hadezeovskih moćnika M.G. i I. K. Kupac je bio austrijski državljanin, koji je brzo odustao od otočića, jer obećana građevinska dozvola nikada nije izdata. Posao oko otočića i tvrtku preuzima njegova žena i sve do 2016. godine dozvola nije izdana, jer za nju nije bilo baš nikakvih uvjeta. Kako nam je objašnjeno, dozvola se i ne smije izdati, jer na otočiću je oko 18 metara pomorskog dobra, županijske lučke uprave, u koncesiji. Preko toga pomorskog dobra ne može se otvoriti put, što znači niti ucrtat put. Na otoku postoje tri kućice, koje su služile ovčarima za sklanjanje, njih se ne može obnoviti, jer nema prilaza i ne postoji put kojim će vlasnik donijeti materijal za obnovu.

2016. godine, prije mjesec dana, izdana je građevinska dozvola iako nema stvarnih uvjeta za izdavanje. Ovoj spaćki prvi kum je politika, sumnja se u navedenu dvojicu koji su sudjelovali u samoj prodaji otočića prije 16 godina za navodnih 2 milijuna eura.

Struka odgovorno tvrdi da otočić Kluda Velika nije imao uvjete za izdavanje građevinske dozvole. Ovaj novi skandal sa naznakom korupcije duboko kompromitira vlast Splitsko-dalmatinske županije pred izbore.

HOP portal