BRITANSKA FUNTA PADA, EU POSTAVLJA NUKLEARNE BOJEVE GLAVE, PUTIN PRED USPOSTAVOM IMPERIJA

0
1347

Izlazak Britanije iz Unije donio je novi preustroj Europe, a za nas potpuno novu ulogu. I dok kod nas politički marginalci žele izlazak iz unije sa opljačkanom privredom i razoružanom zemljom, susjedi Srbi naveliko se naoružavaju ruskim oružjem. Britansko NE već od prije je pregrupiralo ogromne nulearne snage na našem kontinentu.

Tako su nedavno, kao odgovor na još jednu najavu instaliranja proturaketnog štita u zemljama koje okružuju Rusiju, u Moskvi odgovorili manevrima na kojima su uvježbavali prebacivanje suvremenih mobilnih operativno-taktičkih raketnih sustava Iskander (prema NATO-ovoj klasifikaciji, SS 26 Stone) upravo u Kalinjingrad. To je mjesto odakle su i Berlin i Varšava i Helsinki i Kopenhagen i Stockholm i Riga i Vilnius i Tallinn puno bliži od Moskve. Neki ratoborni ruski političari i generali ne isključuju mogućnost da se ti projektili, ako Zapad nastavi s pokazivanjem mišića (za svađu između velesila uvijek je potrebno dvoje), ugodno smjeste u sjeni baltičkih dina, na području koje se uklinilo između Poljske i Litve s pogledom na Skandinaviju.-piše Jutarnji list.

Američki raketni štit u Rumunjskoj, kojemu je svrha zaštititi Europu od prijetnje balističkih projektila, postaje u četvrtak operativan, što je ogorčilo Rusiju koja se protivi postavljanju tuđih vojnih sustava u svojoj nekadašnjoj zoni utjecaja.

Na svečanosti pokretanja štita u bazi koju je svojedobno uspostavio tadašnji SSSR, 180 kilometara jugozapadno od Bukurešta, govorit će, kako je najavljeno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a nazočit će američki, rumunjski i dužnosnici NATO-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije priopćilo je u srijedu da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumunjskoj pogrešna, da predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i izravno pogađa rusku nacionalnu sigurnost.

Američki dužnosnici kažu da štit, koji je koštao 800 milijuna dolara, ima svrhu zaštititi Europu od prijetnje Irana i da nije usmjeren protiv Rusije.

Ruska radarska stanica u okviru sistema za rano otkrivanje raketnog napada, koja se otvara na Krimu, moći će da prepozna lansiranje balističkih, krstarećih i hipersoničnih raketa u Crnom i Sredozemnom moru. Novi elemenat spomenutog sistema podići će na viši nivo odbrambenu moć Rusije na južnom i jugozapadnom pravcu.

Poljski Antiraketni štit u selu Redžikovo u blizini Baltičkog mora na sjeveru zemlje, nakon što je u četvrtak postavljen sličan sistem u Rumuniji.

Radovi u Poljskoj biće okočani krajem 2018. godine. Ovo postrojenje se nalazi na 250 kilometara od ruske enklave Kalinjingrad i na njemu će biti postavljene rakete SM-3 kao i sistem za protuzračnu obranu.

Instalacija u Poljskoj je posljednji dio europskog raketnog sistema, čiji je dio i radar u Turskoj, zatim četiri američka razarača u Španjolskoj, a kojim će od lipnja upravljati NATO iz američke zračne baze u Njemačkoj.

Sistemi u Poljskoj i Rumunjskoj – “aegis ashore” nalik sistemima koji su u upotrebi u američkoj mornarici – moći će  presretati balističke rakete iznad atmosfere.

Funta je pala za više od 8% u odnosu na američki dolar, bile su informacije koje su se mogle čuti jutros oko 4.30h Međutim, samo sat vremena kasnije, funta je pala za čak 11 %!

Slična situacija desila se samo 2008. godine, kada je velika ekonomska kriza potresla cijeli svijet.

Vrtoglavi pad funte u noći u kojoj se prebrojavaju glasovi, kako smatraju ekonomisti, može dovesti do ekonomske nestabilnosti. Britanija je pred raspadom, ojačava ruski utjecaj u Bugarskoj, Srbiji, Grčkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a još jedino je Hrvatska otok pred ruskim imperijem.

HOP