KOVAČEVIĆ:’ HDZ živi u raskoraku između vlastitog oligarhijskog ustroja i potrebe organizacije demokracije’

0
1466

HDZ-a se nalazi na presudnoj prekretnici. Nerazumnom i nelogičnom politikom rušenja vlastite Vlade u cilju spašavanja „vojnika Karamarka“ doveli su se u situaciju izvjesnog izbornog poraza na  predstojećim rujanskim prijevremenim parlamentarnim izborima. Tomislav Karamarko je dao ostavku uz obrazloženje da nije uspio u pokušaju „preslagivanja“ Vlade,ostali iz užeg vodstva stranke to nisu učinili ,a jednoglasno su podržavali Karamarka u nerazumnom pothvatu rušenje vlastite Vlade i unaprijed nemoguće misije i namjere „preslagivanja“ Vlade.

Budući novi predsjednik HDZ-a,ma tko to bio, treba shvatiti da je HDZ-a na presudnoj prekretnici ,te mora provesti  učinkoviti radikalne rezove i zahvaliti se većini Sanaderovih, Kosoričinih i Karmarkovih  „akvizicija odnosno  kadrova ulizica“.

Novi predsjednik treba,žurno,uvjeriti potencijalne birače,birače koje su nekad glasovali za HDZ-u, da stranka radi odnosno provodi korijenite i bitne promjene nabolje. Treba proširiti intelektualnu bazu stranke,sposobnim,stručnim i domoljubnim osobama koje će učinkovito zamijeniti Sanaderove,Kosoričine i Karmarkove kadrove koje su dovele HDZ-u u sadašnje stanje i situaciju i koji će svoje domoljublje pokazivati djelima. Tko su ti novi ljudi? Naprosto ,osobe koje misle svojom glavom,koje su ostvarile karijeru izvan politike,kvalitetne,nepotrošene i u očima javnosti nekorumpirane.

Također je nužno žurno rješavati slijedeće probleme u djelovanju i funkcioniranju stranke.

Temeljni problem HDZ-a i velikih političkih stranaka, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj je taj što stranke žive u raskoraku između vlastitog oligarhijskog (nedemokratskog) ustroja i potrebe organizacije demokracije, pa je očito da se iz oligarhijski uređenih stranaka teško može izvesti doista demokratska država i vlast. Etička razina uzroka krize proistječe iz posljedica korupcionaških afera, skandala, klijentelizma i nepotizma koji su neizostavni u djelovanju političkih stranaka. Političke stranke učestalo koriste laž kao tehniku političkog komuniciranja, te ona postaje bit političkog jezika kojim stranke kreiraju lažnu političku stvarnost.

Političke stranke imaju nizak ugled u javnosti i zbog činjenice da nisu iskazale dovoljno odlučnosti i političke volje da razriješe najvažnije temeljne probleme hrvatskog društva zbog kojih se ono razvija daleko sporije nego bi trebalo i moglo. Jedan od razloga za takvo stanje je i unutarnja oligarhijski postavljena struktura političkih stranaka koja uporno održava političku elitu upitnih moralnih i stručnih kvaliteta što za posljedicu ima slabljenje identifikacije birača i njihovo nepovjerenje u političke stranke, te tzv. volatilnost, tj. promjenjivost glasačkog opredjeljenja birača.

Bez ovih korjenitih promjena HDZ-u slijedi izgledan rujanski izborni poraz,uz njih poraz ć biti bitno ublažen,a sa novim ljudima na listama sve  je moguće. Ne treba zaboraviti da narod nije zaboravio da je Vlada Zorana Milanovića bila nesposobna i nestručna Vlada koja je produbila ideološke podjele.

 

Pero Kovačević