OBJAVLJUJEMO POJEDINOSTI NAPADA NA TURSKU ZRAČNU LUKU SA LOKACIJAMA DETONACIJA

0
2123

Na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu u utorak navečer odjeknulo je nekoliko detonacija, a čula se i pucnjava, javljaju lokalni mediji.

Prema podacima guvernera Istanbula Vasipa Sahina, riječ je o terorističkom napadu koji su izvela najmanje trojica sumnjivaca. Sva trojica su prvo zapucala iz vatrenog oružja, čini se da su nosili kalašnjikove, a kada su se našli pod paljbom policije, jedan za drugim su aktivirali eksplozivne naprave kojima su se opasali.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio ured turskog premijera, najmanje je 36 osoba ubijeno, a prema podacima turske javne televizije 147 ih je ranjeno.

Formalno još nitko nije preuzeo odgovornost za krvoproliće, no turske vlasti uvjerene su da sve upućuje na Islamsku državu kao organizatora napada. Premijer Binali Yildrim je, nakon posjeta aerodromu, otkrio da su napadači na mjesto zločina došli taksijem, slično kao i prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu, u kojem je meta terorističkog napada u ISIS-ovoj režiji također bila zračna luka.

Yildrim je dodao da se ispituje mogućnost da je mogući četvrti napadač pobjegao, ali zasad ništa u tom smjeru nije potvrđeno.

‘Postalo je jasno, ovim incidentom, da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad čiji su cilj bili nedužni ljudi je podao, planirani teroristički čin’, rekao je Yildirim.-PRENOSI JUTARNJI.

Turkey

 DOMAĆI

TERMINAL

PARKIRALIŠTE

Nečistoća i tijela

vidi ovdje na fotografijama

Edge of

sigurnosti

područje

PARKIRALIŠTE

Izlaz

ulazi

Izlaz

Eksplozija

prvi kat

Eksplozija

prizemlje

MEĐUNARODNI

TERMINAL

Zračne luke Atatürk

PRIZEMLJE

The New York Times | Izvor: Istanbul Ataturk Airport
Turski dužnosnik vlade, rekao je da je neposredno prije 10 sati u utorak, policija je ispalila hice na  dva napadača na ulazu u međunarodnom terminalu Zračne luke Ataturk  u pokušaju da ih zaustaviti nakon kontrole na  sigurnosnoj kontrolnoj točki.

Dva napadača zatim su se  raznijeli, rekao je dužnosnik,a  treći napadač detonirao je  eksploziv na parkiralištu, rekao je drugi dužnosnik.

Istanbul
AtaturkAirport
blast.jpg

Forenzički stručnjaci izvan zračne luke Ataturk nakon eksplozije u utorak navečer. Murad Sezer / Reuters
Teroristički napadi događaju su u Turskoj
Sve češće

U posljednjih godinu dana, militantne skupine izvršile najmanje 14 velikih terorističkih napada diljem Turske, poginulo više od 200 ljudi.

Kurdski militanti, koji su  u oružanom sukobu s turskom vladom već desetljećima, podmetnuli su najmanje osam puta eksploziju.

Islamska država je pokrenula najsmrtonosniji napada do sada, ciljanjem na popularana i gužvom popunjena mjesta.

U ponedjeljak, State Department obnovio je upozorenje izdano prije tri mjeseca, savjetuje Amerikanace o opasnostima putovanja u Tursku zbog terorističkih prijetnji.

HOP portal