FILIP ŽELI ŽIVJETI, POBIJEDITI OPAKU BOLEST I NAŠOM POMOĆI VRATITI NADU U ŽIVOT

Ovim putem redakcija portala moli solidarnost građana u novčanoj pomoći Filipu, građana naše zemlje i iseljene Hrvatske u spašavanju Filipova života, Filip je nekada bio beba, sada je mladić, sutra želi biti otac, a u poznim godinama djed, osjetiti ljubav i dati ljubav, a samo čovječnost može mu pružiti takav život, samo solidarnost čovjeka, ljudi, može povratiti život kakvog želi.

0
8575

“Svakim novim jutrom želim vjerovati da nebo nije boje pepela, već plavo i da sunce sija!

Da mi ono da snage da napišem našu priču…

Pune trideset i dvije godine radim kao medicinska sestra na onkološkom odjelu. Puno je tu noći kada uz bolesnički krevet stojim i držim hladnu ruku koja zatvara vrata kraju puta. Trudim se da mi niz obraze ne krene topli trag. Zaista nije lako jer dob bolesnika nije uvijek starosna… nije lako, ali godine iskustva učinile su me snažnom. Ta snaga došla je na kušnju prije točno šest mjeseci.

Živim sa sinom Filipom, studentom informatike, koji povremeno i radi da bi se školovao… Veličina njegovog zaraznog osmijeha mene vodi kroz život… U svoje 23 godine, nikada me nije posramio, a toplina njegova srca svakim danom me iznova iznenadi.

Najveće iznenađenje doživjeli smo prije šest mjeseci, pred Božić, kad smo saznali da Filipove glavobolje nisu bezrazložne. Pregled MR mozga pokazao je kako kažu „bombu u glavi“. Dodatne pretrage i ležanje u bolnici, samo su potvrdile dijagnozu.

Filip boluje od arterijsko-venske malformacije. To je bolest krvnih žila, posebno opasna ukoliko se smjesti u glavi. Njena opasnost leži u mogućnosti pucanja same tvorbe, koja u Filipovom slučaju, svojom veličinom od 5 cm, znači koban ishod. Ako se on dogodi, nisam sigurna stignemo li do bolnice? Tada je i sama operacija skromnih rezultata, ako ne i letalna!

Bolest s kojom se Filip bori je rijetka i u RH struka nema puno iskustva… i ja ih razumijem.

Tražili smo mišljenja po cijeloj Hrvatskoj i svi nam govore isto… Treba čekati. Ja bih od srca voljela znati da li bi Oni tako razmišljali, da je ta Mladost njihovo dijete?!

Kako bi se nosili sa činjenicom „čekanja“?

Mišljenje smo tražili i izvan Hrvatske, pa nas je to dovelo do Njemačke, Francuske i Švicarske. Oni nisu mišljenja naših kirurga. Slažu se da je operacija riskantna, ali da se to mora operirati kao hladna malformacija. Svako čekanje je neprihvatljivo!

U Njemačkoj (Essen) smo dobili i mišljenje i podršku da se bolest liječi… ali da i to liječenje košta. Naime, u pitanju je endovaskularni tretman ili embolizacija, koja može biti višestruka, čak do šest pokušaja, dok se ne postigne uspjeh.

Svaki pokušaj znači 8 500 €.

U ovom trenutku ne možemo predvidjeti uspješnost terapije, pa tako ni konačnu financijsku pomoć koja nam je potrebna…

Mi imamo srca i volje, ali tih novaca ne…

I tu u našu priču ustupate Vi.

Vi naši prijatelji i obitelj, Vi koje je dirnula naša priča i želite pomoći…

Roditelj sam koji svoje dijete ne želi izgubiti, a najmanje pustiti sudbini.

Pomozite mi Filipu vratiti nadu.

Sada imamo samo Vas…”- piše Sanja Kozina o svojoj životnoj muci i velikoj nadi, pomoći dobrih ljudi.

Sanja Kozina – IBAN:

HR16 2340 0093 2024 1507 4

Filip Kozina – PayPal

[email protected]

Primio sam telefonski poziv danas, to je trenutak kada zastanete, promislite kako svojom ljudskošću spasiti nepoznat život. Jednostavno osjetite da vas božja volja vodi u smjeru kojim kreće i Filip. Nazvala je njegova djevojka Dora. Drhtavim glasom objasnila je meni, nepoznatom čovjeku tko je za nju Filip i koliko je teško biti Filip.

-Glavobolje počinju odjednom. Ponekad su povezane i sa epileptičnim napadom, Filipa počinje loviti panika uz strahovite glavobolje. Kaže mi uvijek da se osjeća u tim trenucima nesigurno oko srca.  Teško je to gledati, jer je Filip osoba puna života, optimizma i zaraznog osmjeha.

Na studiju je primjer ostalima, a meni osoba koja jednostavno širi vidike. Toliko je poseban, da se i sa bolešću nosi na jedan poseban način. Kao da je takvo zdravstveno stanje normalno.

Jedino u Njemačkoj jedan kirurg u Essenu je pristao na operaciju zbog težine samog zahvata. Treba Filip hitno pomoć. Operacija se može pokriti preko HZZO-a, ali sam rad liječnika košta dodatnih 8000 eura. Sama operacija može uspjeti od prve, a može se i više puta ponavljati. To njegova majka ne može plaćati. Na svome poslu medicinske sestre svakodnevno brine o tuđim životima, nadam se da će joj društvo pomoći u spašavanju života njenog sina.- rekla je Dora.

Što su arteriovenskim malformacijama?

Arteriovenskim malformacijama (AVMs) su oštećenja krvožilnog sustava koje se vjeruje da nastaju tijekom embrionalnog ili fetalnog razvoja ili ubrzo nakon rođenja. One su se sastojale od snarled poteškoća arterija i vena. Arterije prenose kisik-bogata krv daleko od srca do tjelesnih stanica; vene povratak kisikom osiromašenog krvi u pluća i srce. Prisutnost AVM narušava ovaj vitalni ciklička procesa. Iako AVMs mogu razviti u više različitih web-mjesta, ona koja se nalaze u mozgu ili kičmena moždina-dva dijela središnjeg živčanog sustava mogu imati posebno raširen učinke na tijelo.

AVMs mozga ili leđne moždine (neurološke AVMs) Vjeruje se da utječu na oko 300,000 Amerikanci. Oni se javljaju u muškaraca i žena svih rasnih ili etničkih skupina u otprilike jednakim stopama.

Koji su simptomi?

Većina ljudi s neurološkim AVMs doživjeti, ako ih ima, značajnih simptoma, i malformacije imaju tendenciju da budu otkrivene samo usputno, obično ili na obdukciji ili tijekom liječenja za nepovezane poremećaj. Ali za oko 12 posto stanovništva utječe (oko 36,000 procijenjenog 300,000 Amerikanci s AVMs), Ove abnormalnosti uzrok simptoma koji variraju u težini. Za mali dio pojedinaca unutar ove grupe, takvih simptoma su teške dovoljno da postane oslabiti ili čak opasne po život. Svake godine oko 1 posto onih s AVMs će umrijeti kao izravna posljedica AVM.

Napadaji i glavobolje su najčešće generalizirani simptomi AVMs, ali ne i određenu vrstu napada ili glavobolje uzorak je identificiran. Napadaji mogu biti djelomično ili potpuno, uključuju gubitak kontrole nad kretanja, napadajima, ili promjene u osobi razini svijesti. Glavobolje mogu uvelike razlikuju u učestalosti, trajanje, i intenzitet, ponekad postaju kao teške kao migrena. Ponekad glavobolju dosljedno utječu na jednoj strani glave mogu biti usko povezane s mjesta AVM. Češće, međutim, mjesto bol nije specifičan za lezije i mogu obuhvatiti većinu glave.

Ovim putem redakcija portala moli solidarnost građana u novčanoj pomoći Filipu, građana naše zemlje i  iseljene Hrvatske u spašavanju Filipova života, Filip je nekada bio beba, sada je mladić, sutra želi biti otac, a u poznim godinama djed, osjetiti ljubav i dati ljubav, a samo čovječnost može mu pružiti takav život, samo solidarnost čovjeka, ljudi, može povratiti život kakvog želi.

Igor Drenjančević

HOP portal