BANDIĆ GRADI FONTANE DOK PROPADA ŠETNJICA UZ POTOK BLIZNEC OPASNA PO ŽIVOT ZA ŠETAČE

0
2685

Iz pukotine u 12 m visokoj stijenizelenog škriljevca (po kojemu je Medvednica poznata) izvire pitka voda potoka Bliznec koja teče do naselja Bliznec podno Medvednice, a ta stijena naziva se Šumarev grob. Ova stijena se nekoć jako svidjela upravitelju zagrebačke šumarije, ing. Albinu Leusteku, koji je tu zaželio imati posljednje počivalište, te od njega samoga i potječe naziv“Šumarev grob”Treće MAKSIMIRSKO jezero smješteno je zapadno od Prvog i Drugog jezera, a izgrađeno je 1911. godine. U početku se djelomično opskrbljivalo vodom iz potoka Piškornica koji je kanaliziran 1987.godine, a danas se cjevovodom iz Petog jezera opskrbljuje vodama potoka Blizneca. Obuhvaća površinu od oko 2 hektara s kotom vodnog lica od oko +127 mnm. Dubina vode u jezeru kreće se od 1 do 4 metra.

Početna točka uspona na Sljeme je veliko parkiralište PP Medvednica, s desne strane potoka Bliznec. Potok se nalazi neposredno iza skretanja sa sljemenske ceste, prema početnoj stanici žičare.

S parkirališta, prema smjerokazu, skreće se na Bikčevićevu stazu. Odmah nakon skretanja, ide se na malo oštriji uspon do odmorišta voda, a nakon toga malo blažim usponom do nadstrešnice na njivicama. Kod nadstrešnice se skrene lijevo, na dobro uhodanu planinarsku stazu.

Šetnjica uz potok Bliznec nekada je bila ponos grada. Poglavito u večernje sate, kada se pale “lampaši” i stvara poseban ugođaj. Šum slapića i uzburkane vode smjenjuje se sa šumom lišća. Danas je šetnjica u večernje sate posebno opasna zbog velikih rupa na mostićima preko potoka. Vrlo lako možete ozlijediti udove,a maloj djeci može sama pukotina na šetnjici biti kobna, kao i vašim kućnim ljubimcima.  O tome nitko ne vodi već duže vrijeme računa. Klupice su trule i isto opasne za djecu zbog toga,a sama zapuštenost vidi se u obraslim žbunjem do šetnjice puno trnja i kopriva. Ova ne briga nije od jučer, a ozljede šetača nisu rijetke. Jedan od njih nas je upozorio na ovo leglo ozljeda koje je nekada bila ugodna šetnjica građana. Mi smo na šetnjici našli dvije ogromne rupe, a manjih je bezbroj, kao i trulih daski na stazi.

IMAG0145 (1) IMAG0146 (1) IMAG0147 (1)IMAG0148 (1)

 

HOP portal