Olimpijski pobjednici Fantela i Marenić dobivaju mrvice od države dok Pupovac dobiva milijune za velikosrpski projekt

0
5641

– Kad smo završili s Optimistom, odlučili smo da je zajednički nastavak u klasi 470 najbolja ideja. Od tada smo svašta prošli zajedno, imali smo kombi kojim smo prešli 450.000 km, u njemu smo kuhali, spavali, ponekad i 40 dana u komadu, kad smo spajali natjecanja… Prije dvije godine na povratku iz Bilbaa je ‘prdnuo’, pa nam je HOO omogućio novi, koji može ići i 120 na sat, a ne 70. Bolji je, olakšava nam život, ali žao nam je starog jer su za njega vezane brojne uspomene – prisjeća se Šime Fantela zlatni naš olimpijac puta do medalje. HOO tvrdi da im je kupio plovilo za natjecanje, ali olimpijski pobjednici ih demantiraju. Bilo kako bilo oni su morali doći na vrhunsku razinu da bi dobili mrvice.

Na drugoj strani enormnim plaćama nagrađujemo neuspješne političare, njihov lopovluk i opraštaju se dugovi neuspješnim medijskim kućama kao što je tadašnji ministar Linić učinio sa očito protudržavnim medijem kao što je EPH-a. Sjetimo se famozne Pavićke koja je već osudila Gotovinu, koji je netom oslobođen. U listu radi Jelena Lovrić Tomić bez brkova, nekada Dežulović, koji se svim silama trude pokazati svoje porijeklo mržnje prema Hrvatima.

Jedan od najvećih dogovora države, vjerovnika i dužnika je u slučaju medijskog carstva Ninoslava Pavića. Naime, u službenom dokumentu FINA-e ukupan iznos prijavljenih tražbina prema prijavama vjerovnika u predstečajnoj nagodbi Europapress Holdinga iznosi 1.984.975.472,83 kuna. Najveće tražbine imaju vjerovnici iz samog Europapress Holdinga odnosno tvrtke kćeri pa tako 4 Media EPH potražuje od EPH-a 396,17 milijuna kuna, EPH Medija 383,3 milijuna, EPH Magazini 361,2 milijuna kuna, Gloria grupa 238,77 milijuna kuna te Media Nexus, s potraživanjem od gotovo 204 milijuna kuna. Sve su te tvrtke također u postupku predstečajne nagodbe a riječ je o jamstvima na kredite. Banke potražuju 416,2 milijuna kuna, a država neka dva milijuna i ni to Pavić nije u stanju platiti nego će mu nešto oprostiti a nešto će u ratama.

Milan Stojanović, jedan od SDP-ovih gospodarskih stratega, izborni savjetnik Rajka Ostojića u borbi za gradonačelnika Zagreba i član Josipovićeva gospodarskog savjeta, posljednji je u nizu poduzetnika bliskih vlasti čijim je tvrtkama država otpisala tako velik dio duga. Od 13,3 milijuna kuna oprošteno mu je 9,2 milijuna kuna.Varaždinski Vartkes  država mu je oprostila najviše. Od 265,8 milijuna kuna koliko su dugovali državi, otpisano im je čak 185,6 milijuna kuna.

Posrnuloj tvrtki u vlasništvu Goranka Fižulića, nekadašnjeg ministra gospodarstva u Račanovoj vladi, Ministarstvo financija otpisalo je gotovo 70 posto duga, 51 od 73 milijuna kuna koliko su iznosile obaveze prema državi.Cammeo, prozivali su ministra Linića da joj oprašta dugove jer je u prijateljskom odnosu s vlasnikom Kostom Minovskim. Država doduše nije pristala na prvi prijedlog Minovskog da im otpiše čak 70 posto poreznog duga, ali je nakon izmjene plana restrukturiranja ipak oprostila polovicu –7,2 milijuna kuna, dok će ostatak naplatiti kroz pet godina.

Listu poreznih dužnika među kompanijama trenutačno predvodi Jadran produkt, tvrtka u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa vlasnika 7 dnevnog i dnevnog, s dugom od 69,2 milijuna kuna. Inače, prvih deset s liste srama ukupno duguje nešto više od 500 milijuna kuna. Za usporedbu, kad je država prije tri godine prvi put javno objavila popis dužnika, tvrtke koje su tad bile među top 10 dugovale su zbirno preko 1,2 milijarde kuna.

Hop.hr je među prvima iznosio činjenice o dugovanjima Michaela Ljubasa i njegovih tvrtki, te o lažnom desničarenju njegovih portala u Hrvatskoj i Srbiji, pri čemu su mu portali prohrvatski i velikosrpski, ovisno o tome da li se zovu Dnevno.hr ili pak Dnevno.rs. Toliko o “neovisnosti” negovih medija i o njegovom poslovnom “poštenju”.

Malo o političkom lopovluku u tek par stavki zadnjih 4 godine;

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima potpora iz Programa ruralnog razvoja koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine. 

“Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu”, kaže Borchmann.

Vezano uz slučaj oko revizorskog izvješća, ministar poljoprivrede Davor Romić, kojeg javnost proziva za odugovlačenje provedbe programa, još se nije očitovao. Budući da ministar šuti, novinari Glasa Slavonije za komentar su zamoliliTomislava Tolušića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ujedno i člana Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

”Ministar poljoprivrede Davor Romić dobro vodi svoj resor i smatram da je zadnja osoba koja bi se trebala prozivati zbog (ne)provođenja, odnosno (ne)donošenja odluka o provedbi Mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Sve ovo što se događa, tj. ne događa s Programom ruralnog razvoja, zakuhao je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji nije imao hrabrosti provesti svoje nezakonite odluke. Vezano uz provedbu Programa ruralnog razvoja sporna su 21 umjetno stvorena društva i svi se pravi ludi. Hrvatska je jedina država u kojoj je nekome normalno osnovati tvrtku za deset kuna i potom povući pet milijuna eura – izjavio je Tolušić, te dodao kako ministar Romić čisti “SDP-ove brljotine i pokušava spasiti ono što je Tihomir Jakovina – grobar hrvatske poljoprivrede, napravio”.

16 milijardi kuna nestalo je iz DUUDI-ja za vrijeme Milanovićeve vlade, a odgovorni Pejnović je pobjegao u Rusiju. Sjajno raspolaganje državnom imovinom…

Mrak Taritaš zanimljiva je DORH-zbog stotinjak milijuna kunu koje se povezuju sa poplavama u Gunji. O organizaciji zbrinjavanja i prepunim skladištim, koje stanovnici Gunje nikada nisu vidjeli ne treba ni pričati.

O Vrdoljaku piše pak opširno Direktno;

Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva u Milanovićevoj vladi priskrbio je bivšoj supruzi Jadranki i povezanim osobama i tvrtkama više od 150 milijuna kuna raznih poslova s Hrvatskom elektroprivredom, koja je u to vrijeme bila pod izravnom ingerencijom HNS-a i njegovih kadrova.

O ‘ugroženoj’ srpskoj zajednici

Ipak nama se najzanimljiviji pokazao važan član narodne koalicije, veliki borac za srpska prava i veliki antifašista Milorad Pupovac. On je isto zamračio neke milijunčiće,a kako ne bi i ovaj puta optužio fašiste da ga kleveću, cijelu istragu protiv njega je napravio šef Srpske Pravedne Stranke Nenad Vlahović.

– Podnio sam i petu kaznenu prijavu protiv Milorad Pupovca, a meni se ova čini kao najbolji dokaz njegovog djelovanja u “korist srpske zajednice”. Zaprepašten sam njegovim  blagajničkim zapisima SNV-a u kojima nije opravdao podizanje gotovine sa bankomata veće od milijun kuna.

Uvidom u izvode i blagajničke zapise SNV-a nedvojbeno je dokazano da je odgovorna osoba Milorad Pupovac u 2012. godini podigao sa bankomata 397 400 kuna  bankovnom karticom, 2013. godine podigao je sa bankomata 370 900 kuna, 2015. godine 403 400 kuna podigao je sa bankomata Milorad Pupovac, pregledom blagajničkih knjiga, u 2014. godini opravdano je samo 40 000 kuna, za ostatak nema pokrića u svezi podizanja gotovine. Sveukupno je Pupovac podignuo  1.171  000 kuna na bankomatima u navedenom razdoblju a pokriće za podizanje gotovine na bankomatu ima za svega 108 200 kuna, što je praktički svega 10% novca opravdano uzeto na bankomatu, za ostatak nema pokrića. To mjesečno znači da je podizano oko 35000 kuna,a svega 5000 kuna otprilike je opravdano u samom podizanju gotovine sa bankomata.

Iz svega toga proizlazi da je više od milijun kuna isparilo bez uvida. Zato sam pozvao glavnog državnog odvjetnika Cvitana da ispita ulaz i izlaz novca iz SNV-a u zadnjih 10 godina, jer iskreno sumnjam da je Milorad Pupovac postupao drugačije u svezi navedene situacije, a meni kao pojedincu je taj istražni postupak preskup, jer i ove dokumente kopirajući sam platio preko 2100 kuna iz svoga vlastitog džepa. Isto tako sam zatražio od državnog odvjetnika da ispita rad pojedinaca u državnim institucijama, koji trebaju kontrolirati kuda nestaju sredstva i vode brigu o namjeni sredstva, što je u ovome slučaju očito propušteno napraviti.

Ova kaznena prijava poslana je i predsjednici države, nadležnima u MUP-u, te u Saboru predstavnicima stranaka SDP-a, HDZ-a i,HNS-a i AHSP.  

Zanimljivo je naglasiti da su izvješće o financijskim sredstvima za 2015. godinu meni iz SNV-a preskočili poslati i umjesto tog izvješća poslali su dva puta 2013. godinu. Ipak mogu špekulirati da je i 2014. godine “ispeglano” karticom na bankomatu oko 400 000 kuna što bi sumu diglo na  1600 000 kuna uzetog novca na bankomatu, što znači da je u 4 godine uzeto 200 000 eura sa bankomata, pa ako cijeli iznos pomnožimo sa deset godina peglanja  dolazimo do ogromnog iznosa. Što se dogodilo sa tako velikim novcem koji nije proveden blagajničkim zapisima? 

Gradsko vijeće srpske manjine grada Zagreba na čelu sa Sašom Miloševićem do danas nije dostavilo njihovu troškove, blagajničke zapise, te ulaz i izlaz dobivenih sredstva, koje sam zatražio. Očekujem i u tome slučaju sličan rasplet.- rekao nam je Nenad Vlahović.

Boli vas glava od ovoga lopovluka? Zamislite koliko bi plovila, lopti, stadiona, vozila i hrane mogla država stvoriti da nema ovih lopova koji nas nazivaju slučajnima fašistima ili slučajnim narodom? Koliko bi zlata donijeli naši sportaši?

Igor Drenjančević

HOP portal