OREŠKOVIĆ RAZOTKRIO RUSKOG SLUGU VUČIĆA U DUBROVNIKU

0
3287

Sudionici Dubrovnik foruma donijeli su u četvrtak Dubrovačku izjavu kojom podupiru konkretne projekte energetskog, prometnog i digitalnog povezivanje srednje i istočne Europe i pozivaju zainteresirane iz cijelog svijeta da u njima sudjeluju.

Države članice Europske unije smještene između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija podržale su “Inicijativu triju mora” kao neformalnu platformu za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim prekograničnim i makro-regionalnim projektima, stoji u izjavi. Ti projekti u energetici, prometu, digitalnoj komunikaciji i gospodarstvu srednje i istočne Europe trebaju jačati konkurentnost gospodarstava tih 12 zemalja, njihovu sigurnost, ali i osnažiti Europsku uniju u cijelosti. “Inicijativa triju mora otvorena je za partnerstva u konkretnim projektima sa zainteresiranim državama ili poslovnim čimbenicima iz cijelog svijeta koji su predani temeljnim vrijednostima i načelima EU”, navodi se u izjavi.

Najasniji je u svojem izlaganju bio američki general James L. Jones, predsjednik Jones Group International, inače bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame koji je poručio da je razvoj inicijative triju mora “kritični element” ne samo europskog razvoja već i njezine sigurnosti.

Jones je podsjetio da se Rusija danas svojim izvorima energije koristi kako bi ostvarila gospodarski utjecaj i ojačala svoje geopolitičke ciljeve. Stoga, kako je rekao Jones: “bolje energetsko povezivanje juga i sjevera Europe kroz inicijativu tri mora okreće situaciju i potkopava dimenziju te ruske strategije”.

Svojim nedolaskom na Dubrovnik forum, Vučić je jasno pokazao da Srbija nema nikakve namjere postati dio EU, već će se radije politički, gospodarstveno, pa i vojno vezati uz Rusiju. Njegov izgovor u vidu najavljivanja “optužnice za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom hrvatske vojno-redarstvene akcije Oluja” crveno je svjetlo inicijativama EU i predstavlja jasnu odbijenicu bilo kakve političke i ine suradnje s Europskom unijom. Hrvatski premijer Orešković je pozivom Vučića na Dubrovnik forum zapravo istjerao istinu na čistac i razotkrio prave srpske namjere: a to je da državni vrh Srbije NE ŽELI SURAĐIVATI S EUROPSKOM UNIJOM JER SE U SVAKOM SMISLU OKREĆE RUSIJI.

Naravno, u manipulacijama naših plaćeničkih medija je istaknut poziv Oreškovića Vučiću, a ne činjenica da je upravo taj poziv koji je rezultirao odbijenicom, razotkrio prorusku orijentaciju srbijanskog državnog vrha i politike. Orešković je ovim potezom diplomatski i vrlo lukavo primorao Vučića da razotkrije svoje političke namjere i konačno stavi karte na stol. Naši desničarski mediji su silno režali na premijera Oreškovića zbog poziva Vučiću i namjerno previdjeli lukavstvo Oreškovića koji im je na pladnju servirao Vučića. Koliko su svi ti mediji licemjerni, najviše dokazuje činjenica da uopće ne reagiraju na Pupovčevu i Klemmovu inicijativu razgovora s Vučićem u svezi optužnica koje se podižu protiv naših branitelja. Na taj način se žele oprati sve ogromne afere pljačke državnog proračuna koje je počinio Pupovac i istodobno stvara atmosfera stalnog huškanja protiv Hrvata i Hrvatske. 

HOP portal