HOP

Sramotno je grliti Vojislava Stanimirovića

Zoran Milanović je ponovno kritizirao sadašnje vodstvo Srbije. Rekao je kako je nakon “pristojnog, uljuđenog borca za srbijanske interese Borisa Tadića” na vlast došla ekipa koja je u ratu odigrala monstruoznu ulogu. Poručio je kako s takvim ljudima ne može biti prijatelj te da neće s njima razgovarati bude li hrvatski premijer.

„Naprosto ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom i Vučićem“ – rekao je Zoran Milanović.

I Vojislav Stanimirović je zajedno s četnicima vrlo aktivno sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandata saniteta i organizatora zdravstvene zaštite zapadnog Srema“ 1991. godine.

 

Slavica Popović, jedna od oštećenika i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku, na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, kako je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. „Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Poslije smo doznali da je ubijen 7. listopada 1991. i zakopan na njivi prema Šidu. Danima nakon što je Marijan odveden, dr. Ljeposava Stanimirović mi je govorila kako je moj suprug u Mitrovici i da se oporavlja, a u to vrijeme već je bio ubijen.“ – svjedoči Slavica Popović.

 

Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi, dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću, koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Stanimirović i njegova supruga u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

 

Vojislav Stanimirović, kao komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem,  osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem došao se uvjeriti u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru,  20. studenog 1991. godine u popodnevnim satima. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

 

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, u srpnju 2013. godine, podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protiv Vojislava Stanimirovića, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

 

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik