SRBIJA TRAŽI ZABRANU PARTIJANJA NA PAGU, MEDIJIMA ZASTRAŠUJE O NAVODNOM ‘USTAŠKOM’ NAPADU NA RS

0
5491

Pregledom srpskog tiska za vas smo izdvojili najzanimljivije dijelove. Srpski tisak pun mržnje i ratnog huškanja niti u jednom trenutku nije izazvao HND i Sašu Lekovića na reakciju, jer i sam Leković širi prosrpsku politiku i kontrolira HND. Hrvatske i srpske elite su pred krahom. Otkrivena je njihova zajednička pljačka naroda i sada huškaju primitivce u Srbiji na rat. Krvožedni Srbi ponovo počinju kopirati Miloševićevo doba i pozivaju na rat.

Rusija je životno zainteresirana za naše područje jer naše i srpske elite pokraden novac iz Hrvatske drže u Putinovoj Rusiji. Umjesto da sa čelnih pozicija mičemo izdajnike hrvatske države i procesuiramo kriminal, mi još uvijek mirno gledamo krvožednu politiku Srbije i njihovih srpskih trabanata u Hrvatskoj. 

LAŽI O NAPADU NA RS

Ustaški režim u Zagrebu i dalje koristi svaku bogovetnu priliku da žestoko i prostački isproziva Srbiju, zapreti Srbima i javno izvređa ljude iz samog vrha vlasti u Beogradu.

Odlično obavešteni izvori upozoravaju da razlog za to nije samo tamošnja predizborna kampanja, već da se iza svega krije i želja Hrvata da isprovociraju novi rat koji bi iskoristili za upad u zapadni deo Republike Srpske i novo etničko čišćenje prenosi ”Webtribune.rs’‘.

Prema poslednjim obaveštajnim podacima, Hrvati gotovo svakodnevnim i očigledno koordinisanim napadima na Srbe žele da isprovociraju Beograd na neodmerenu reakciju i tako izazovu nove krvave sukobe.

LAŽI O PAGU I UNIŠTENJE NAŠEG TURIZMA

ПОПОВИЋ: Зар геј журке на Пагу, на острву где су усташе клале Србе и Јевреје? 15:10 01.08.2016. Лидер СНП Ненад Поповић запањен је тиме што Загреб и један од најутицајнијих њуз-магазина, загребачки “Глобус”, с поносом промовишу оство Паг као место журки. nenad popovic snpКако каже, острво Паг представљају као бисер хрватског туризма не помињући ни једнога тренутка да су на то острво, од самог оснивања НДХ, довођени Срби и Јевреји који су монструозно убијани и бацани у море. “Хвалећи се планским развојем Пага као места за баханалије, фестивале ди-џејева и гејева, званични Загреб скрнави сећање на поклане Србе и Јевреје који су заувек својом крвљу обојили овај део Јадрана, и прећуткује постојање једног од најмонструознијих нацистичких стратишта у систему логора Госпић-Јадовно-Паг”, оцењује Поповић.У изјави достављеној медијима Поповић пита да ли промовисање Пага у туристички понос Хрватске, значи да ускоро можемо очекивати да се у Јасеновцу отвори комплекс дискотека? Можемо ли уопште замислити шта би се догодило када би се у Aушвицу рекламирао фестивал ди-џејева, пита такође лидер СНП. „Ништа ме више не може изненадити од европске Хрватске, правне наследнице НДХ, па чак ни отворено ругање над закланим Србима и Јеврејима, као што ме ништа не може поколебати у уверењу да ће Србија наставити да води политику засновану на тековинама победе антифашизма и борбе за слободу, истину и правду“, рекао је Поповић. Према његовим речима, Србија не дели жртве и с једнаким пијететом жали и обележава страдања свих невиних цивила у ратовима на овим просторима, али сам сигуран, истиче Поповић, да неће дозволити да се понове нове жртве и да се блати и исмева сећање на убијене Србе и Јевреје, који су на најмонструознији начин страдали од руке хрватских нациста. СНП позива званични Београд да енергично устане против повампирења нацизма у Хрватској и да учини све да заштити преостали српски народ у Хрватској, закључује лидер те странке Ненад Поповић. Извор: Танјуг Објавио: Б92 Ознаке: геј журке, гејеви, Ненад Поповић, снп, Србија, усташе, Хрватска, хрватски туризам

СРБИЈА ПОСЛАЛА ЈОШ ДВЕ ПРОТЕСТНЕ НОТЕ ХРВАТСКОЈ, Хрвати одбили да их приме
Министарство спољних послова Републике Србије упутило је данас две протестне ноте хрватској амбасади у Београду, које је отправник послова Стјепан Глас одбио да прими, а које је Министарство доставило редовним путем, чиме је формално уручење извршено.
МСП Србије изразило је оштар протест поводом укидања пресуде Бранимиру Главашу и подизању споменика терористи Миру Баришићу, осуђеном за мучко убиство југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића.
Како се наводи, ноте су упућене поводом ослобађања Бранимира Главаша и откривања споменика Миру Баришићу.Министарство је ноте доставило редовним путем, чиме је формално уручење извршено, наводи се у саопштењу МСП.Министарство спољних послова Србије изразило је оштар протест поводом решења Врховног суда Хрватске којим се укида првостепена осуђујућа пресуда за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва, конкретно над српским цивилима у Осијеку, изречена против Бранимира Главаша и других, као и што се предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење.Министарство сматра да је одлука Врховног суда необјашњива како са правне тако и са моралне тачке, као и да је уперена директно против српског народа, наводи се у саопштењу уз оцену да последице пресуде додатно отежавају и компликују ситуацију у којој се налази српски народ у Хрватској.Такође, МСП сматра да укидање пресуде против Главаша представља јасну политику Хрватске која рехабилитује не само фашистичку НДХ већ и злочинце из последњег рата.

Овакво поступање хрватског правосуђа шаље поруку да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе у Хрватској, наводи се у саопштењу.

Таква политика Хрватске довела је и до повећаног броја инцидената на етничкој основи уперених против припадника српског народа.

Министарство очекује од хрватских правосудних органа да у поновљеном поступку и уз постојеће доказе на основу којих је Главаш осуђен у првом степену, поступи на основу правних прописа Хрватске уважавајући чињеницу да последице овакве и сличних пресуда могу значајно нарушити билатералне односе са Србијом, као и додатно погоршати статус Срба у Хрватској.

Министарство је изразило и оштар протест поводом откривања споменика Миру Баришићу у Драгама износећи став да је подизање споменика осуђеном терористи за мучко убиство југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића непримерен и нецивилизацијски акт који у модерној Европи нема преседана.

У саопштењу се наводи да МСП очекује да се Влада Хрватске недвосмислено огради од величања осуђеног терористе и убице амбасадора Роловића и тиме јасно стави до знања да не подржава тероризам који се у садашњем времену поново дешава, сејући недужне жртве.

Србија очекује да се тај срамни споменик уклони, закључује се у саопштењу.

Подсећамо, Србија је Хрватској упутила протестну ноту и због поништавања пресуде против кардинала Алојзија Степница, након чега је уследила оштра реакција из Хрватске.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу представља јефтин напад.

„Рецепт из деведесетих година подсећа на времена Слободана Милошевића и велику српску агресију. Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању, када комуницирају са својом јавношћу и са суседним државама, користе рационалним, разумним речником“, рекао је Ковач.

Извор: rs.sputniknews.com
Ознаке: Бранимир Главаш, Миро Баришић, протесне ноте, Србија, Хрватска

Prijevod

POPOVIĆ: Zar gay PROVODA na Pagu, na otoku gdje su ustaše klale Srbe i Židove? 15:10 2016/8/1. Lider SNP Nenad Popović zapanjen je time što Zagreb i jedan od najutjecajnijih njuz-magazina, zagrebački “Globus”, s ponosom promoviraju  Pag kao mjesto provoda. Nenad Popović snp Kako kaže, otok Pag predstavljaju kao biser hrvatskog turizma ne spominjući ni jednoga trenutka da su na taj otok, od samog osnutka NDH, dovođeni Srbi i Židovi koji su monstruozno ubijani i bacani u more. “Hvaleći se planskim razvojem Paga kao mjesta za bahanalije, festivale  i ‘gejeva’, službeni Zagreb skrnavi sjećanje na poklane Srbe i Židove koji su zauvijek svojom krvlju obojili ovaj dio Jadrana, i prešućuje postojanje jednog od najmonstruoznijih nacističkih stratišta u sustavu logora Gospić- Jadovno-Pag “, ocjenjuje Popović.U izjavi dostavljenoj medijima Popović pita da li promoviranje Paga u turistički ponos Hrvatske, znači da uskoro možemo očekivati da se u Jasenovcu otvori kompleks diskoteka? Možemo li uopće zamisliti što bi se dogodilo kada bi se u Auschwitzu reklamirao festival, pita također lider SNP. “Ništa me više ne može iznenaditi od europske Hrvatske, pravne nasljednice NDH, pa čak ni otvoreno ruganje nad zaklanim Srbima i Židovima, kao što me ništa ne može pokolebati u uvjerenju da će Srbija nastaviti voditi politiku temelju tekovinama pobjede antifašizma i borbe za slobodu, istinu i pravdu “, rekao je Popović. Prema njegovim riječima, Srbija ne dijeli žrtve i s jednakim pijetetom žali i obilježava stradanja svih nevinih civila u ratovima na ovim prostorima, ali sam siguran, ističe Popović, da neće dozvoliti da se ponove nove žrtve i da se blati i ismijava sjećanje na ubijene Srbe i Židove, koji su na najmonstruozniji način stradali od ruke hrvatskih nacista. SNP poziva službeni Beograd da energično ustane protiv povampirenja nacizma u Hrvatskoj i da učini sve da zaštiti preostali srpski narod u Hrvatskoj, zaključuje čelnik te stranke Nenad Popović. Izvor: Tanjug

SRBIJA SE MIJEŠA U UNUTARNJU POLITIKU HRVATSKE

SRBIJA POSLALA JOŠ DVE PROTESTNE NOTE HRVATSKOJ, Hrvati odbili ih prime
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je danas dvije prosvjedne note hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio primiti, a koje je Ministarstvo dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno.
MSP Srbije izrazilo je oštar protest povodom ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanju spomenika teroristi Miru Barišiću, osuđenom za mučko ubojstvo jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Kako se navodi, note su upućene povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću.

Ministarstvo je note dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno, navodi se u priopćenju MSP.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izrazilo je oštar protest povodom rješenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim se ukida prvostupanjska osuđujuća presuda za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne točke, kao i da je uperena direktno protiv srpskih naroda, navodi se u priopćenju uz ocjenu da posljedice presude dodatno otežavaju i kompliciraju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

Također, MSP smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilitira ne samo fašističku NDH već i zločince iz posljednjeg rata.

Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Takva politika Hrvatske dovela je i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenih protiv pripadnika srpskog naroda.

Ministarstvo očekuje od hrvatskih pravosudnih organa da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na temelju kojih je Glavaš osuđen u prvom stupnju, postupi na temelju pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Ministarstvo je izrazilo i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miru Barišiću u Dragama iznoseći stav da je podizanje spomenika osuđenom teroristi za mučko ubojstvo jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimjeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Europi nema presedana.

U priopćenju se navodi da MSP očekuje da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubojice veleposlanika Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo događa, sijući nedužne žrtve.

Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni, zaključuje se u priopćenju.

Podsjećamo, Srbija je Hrvatskoj uputila prosvjednu notu i zbog poništavanja presude protiv kardinala Alojzija Stepnica, nakon čega je uslijedila oštra reakcija iz Hrvatske.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin napad.

“Recept iz devedesetih godina podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i veliku srpske agresiju. Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju, kada komuniciraju sa svojom javnošću i sa susjednim državama, koriste racionalnim, razumnim rječnikom “, rekao je Kovač.

Izvor: rs.sputniknews.com

hop portal