SKANDAL: NENAD STAZIĆ POZIVA SRBE DA GLASAJU ZA SDP JER IONAKO ĆE DOBITI TRI ZASTUPNIKA MANJINA

0
7118

POKUŠAJ PROTUZAKONITE POLITIČKE TRGOVINE SDP-OVA JURIŠNIKA NENADA STAZIĆA

Na predstavljanju kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima za VI. Izbornu jedinicu koje se na prvom programu Hrvatskog radija i četvrtom programu HRT-a održalo 24.08.2016. predstavnik SDP-ove koalicije, Nenad Stazić zloupotrijebio je dobiveni medijski prostor. Osim toga što svojih nekoliko minuta nije iskoristio za predstavljanje programa svoje stranke i koalicije, za što je zapravo i dobio vrijeme, on je svoje minute iskoristio za iznošenje laži i uvreda na račun svojih političkih protivnika i neistomišljenika, poglavito HDZ-a i desne strane političkog centra.

No,  u ovom slučaju ovo nije glavni problem, s obzirom na to da je na slične ispade od strane dotičnog predstavnika SDP-ove koalicije hrvatska javnost navikla, htio bih istaknuti sljedeći problem. Naime, u direktnom obraćanju biračima u istom predstavljanju, g. Stazić se obratio eksplicitno pripadnicima srpske nacionalne manjine i pozvao ih da ne glasuju na manjinskim listama. Pozvao ih je da glasaju na nacionalnim listama upravo za SDP-ovu koaliciju, te da ne „prosipaju“ glasove glasanjem na manjinskim listama, jer će oni svoja tri mandata ionako dobiti. Zanima me odgovor hrvatskih institucija, zašto na ovaj i ovakav istup nitko nije reagirao. Stazić je ovdje eksplicitno pozvao građane srpske nacionalnosti da izigraju zakon Republike Hrvatske i da svoj glas poklone SDP-u što je dosad neviđeni primjer nagovaranja na političku trgovinu i to javno pred cjelokupnim radijskim i televizijskim auditorijem, što je zakonom zabranjeno i kažnjivo. Prisjetimo se samo prošlogodišnjih izbora i promptnog provođenja istrage protiv   Raškovića (SDSS) od strane DORH-a, kojega je Milorad Pupovac prijavio radi političke trgovine bez ikakvoga dokaza.  Mene kao i većinu građana RH zanima hoće li i protiv Stazića biti pokrenut hitan postupak utvrđivanja njegove odgovornosti za ovako bezobzirnu i bezobraznu političku trgovinu i iskorištavanje srpske nacionalne manjine  u svrhu dovođenja SDP-a na vlast. Svjedoci smo kako se ti isti pripadnici nacionalnih manjina kroz cijeli protekli period bune protiv njihovih predstavnika na čelu s Miloradom Pupovcem i žale se kako ne predstavljaju njihove interese nego interese svojih trgovačkih partnera i političkih nalogodavaca.

Stazićevo nagovaranje na ovakvu trgovinu niti predstavnicima srpske nacionalne manjine, a niti predstavnicima većinskog hrvatskog naroda neće donijeti ništa dobroga. Dijelu građana srpske nacionalne manjine kojima manjinska pripadnost služi isključivo zadovoljavanju određenih materijalnih i financijskih prava, a najčešće su to njihovi politički predstavnici konačno treba reći dosta i ukinuti dvostruko pravo glasa koje su toliko puta zloupotrebljavali.

 

M.Križanić

hop portal