HOP

DETALJI POGIBELJI BRAZILSKE MOMČADI I 21 NOVINARA U KOLUMBIJI

Ovlašteni zrakoplov vozio je 81 osobu, uključujući članove brazilskog nogometnog kluba, te se srušio na periferiji Medellína u Kolumbiji, ubivši gotovo sve na letu, izjavio je u utorak rano ujutro predstavnik kolumbijskih vlasti.

Kolumbijske civilne zrakoplovne vlasti, izjavile su da je šest osoba  preživjelo nesreću – tri igrača,  dva člana posade i novinar koji je pratio ekipu.

Letom je upravljala mala zrakoplovna tvrtka, Lamia, te je prevozila članove Chapecoense de Brasil nogometnog kluba, prema izjavi  Uprave zračnog prometa. Putovali su iz Bolivije na  utakmicu finala turnira Copa Sudamericana, a avion se srušio oko 10 sati u ponedjeljak.

Zrakoplov je prevozio 72 putnika i devet članova posade, navodi se u priopćenju zračne luke Medellin. Traganje i spašavanje je bilo onemogućeno smanjenom vidljivosti.

Vlasti tvrde kako je pilot zrakoplova rekao da zrakoplov ima električnih problema dok je bio u blizini gradova La Ceja i La Unión, u planinskom području oko Medellíne.

Brazilski nogometaš Alan Ruschel smješten je u utorak u bolnicu La Ceja u Kolumbiji, nakon što je preživio pad aviona.

Sudar je slomio nadu jednoj od najimpresivnijih priča o uspjehu u brazilskom nogometu. U nacionalnoj nogometnoj ligi udarilo se  po korupcijskim skandalima, lošem upravljanju i traje dugotrajan bijes radi debakla i gubitka nacionalnog tima od strane Njemačke na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Chapecoense uspjeva postići uspjeh na terenu i financijsku stabilnost, sve do ovog tragičnog događaja.

Najmanje 21 novinar je prijavljen na ovom letu, uključujući i novinara iz Fox Latinska Amerika, Globo TV mreža i novinske tvrtke iz južnog Brazila. Svi su poginuli, rekli su dužnosnici.

“To je tragedija koja nas žalosti”, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos ispred Kolumbijskih vlasti i objavio izjavu na Twitteru u utorak ujutro, sa slikom tima: “Solidarnost s obiteljima žrtava i sa Brazilom.”

Kolumbijska stanica Blu radio, pozivajući se na intervju  koji je vodio Alfredo Bocanegra, izjavila je da je kolumbijska zrakoplovna direkcija proglasila izvanredno stanje kada je avion pao na Medellini.

Federico Gutiérrez, gradonačelnik Medellín, rekao je za Blu Radio da je uputio “hitnu podršku,  vatrogasce, hitnu pomoć te da je bolnička mreža bila aktivirana.

Brazilci se bude u utorak s izvješćem o nesreći, a predsjednik Michel Temer rekao je na Twitteru da će proglasiti trodnevni tugujući period.

“Prije ukrcaja, rekli su da žele san pretvoriti u stvarnost”, izjavio je Plinio David de Nes Filho, predsjednik Uprave  Chapecoense kluba. “Jutros je taj san uništen”.

Gradonačelnik Chapecó, grada od 210.000 stanovnika u južnom Brazilu gdje je sjedište kluba, rekao je da su on i ostali dužnosnici za malo propustili biti u avionu.

“Trebali smo biti na tom letu”, rekao je gradonačelnik, Luciano Buligon, dodajući da su se on i ostali odlučili za komercijalni let.

izvor NYT

HOP