HOP

Ministrica kulture nakon podrške antibraniteljskom filmu otvara braniteljske izložbe

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je u srijedu navečer u Galeriji specijalne policije otvorila izložbu poznatog humanitarca, domoljuba i samoukog slikara Čede Paića “Trenutci ponosa”, posebice istaknuvši Paićevo bavljenje portretom i ljudima – kako na slikama tako i u nesebičnom humanitarnom radu.

Otvorenju izložbe nazočili su samouki slikar, njegova supruga Slavica, počasni predsjednik Udruge specijalne policije general Mladen Markač i general HVO-a Tihomir Blaškić, a predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Istaknuo je kako je Dom specijalne policije posvećen poginulim i živim suborcima i prijateljima te da je uvijek otvoren i za sve umjetnike koji žele izlagati u njihovu prostoru jer tako, rekao je, svi zajedno veličamo Lijepu našu. Inače, Klemm je poznat po svojim naporima izjednačavanja hrvatskih branitelja i srpskih veterana s kojima se htio dogovoriti. U svojoj zaštitarskoj firmi je zaposlio srpskog teroristu Pavla Dugošiju, o čemu smo također pisali na HOP portalu. Takav čovjek poziva na minutu šutnje za Tuđmana i poginule branitelje Domovinskog rata?!

Ministrica kulture Obuljen Koržinek zahvalila je Klemmu što ju je pozvao na otvorenje izložbe te nastavila govoriti o očuvanju naše kulture i umjetnosti. Potom je istaknula je kako nazočnost akademskih slikara na otvorenju izložbe svjedoči o tome kako amateri i akademski slikari s jednakom ljubavlju i strašću stvaraju i dijele svoju umjetnost.

Obuljen Koržinek je kao “prva violina hrvatske kulture” i “stručnjakinja” u stvarima likovne umjetnosti, pohvalila Paićevo bavljenje portretom i ljudima te time sa svoje strane amaterski izjednačila umjetnost i humanitarni rad. Niti jednom riječju ne sporim Paićeve zasluge tijekom Domovinskog rata ili njegovog angažmana u Haagu, no isticati njegove umjetničke zasluge koje su na razini amaterskog slikarskog kluba neke osnovne škole, je od strane ministrice kulture i stručne osobe – dno dna. Ministrica kulture je Paića preko domoljublja uvrstila u umjetnike, što je neprofesionalno i uvredljivo za sve profesionalne i kvalitetne umjetnike ove zemlje, od kojih je nemali broj i branitelja. Naša ministrica kulture Obuljen Koržinek trebala bi češće obilaziti lokalne gostionice u kojima sviraju Romi na violini i iste pozivati da se pridruže Zagrebačkom filharmonijskom orkestru – kako bi amateri i umjetnici trebaju svirati zajedno te kako bi se mogle pravilno vrednovati i njihove umjetničke zasluge.

Osim toga je na perfidni način izjednačila profesionalne, školovane i nadarene umjetnike koji žive od svoje profesije s amaterima, što je nedopustivo. Politički gledano, u ozračju predstojećih lokalnih izbora, Obuljenka je oprala samu sebe kao sukrivca afere HAVC pomoću tuđeg domoljublja, baš kao što sada pokušava oprati i svoj zaprljan imidž uslikavanjem s Brunom Esih.

Podržavamo Čedu Paića u njegovom kreativnom izražavanju, ali nikako ne podržavamo ministricu Obuljen koja kulturu želi obojati svojim jeftinim politikantstvom koje je najbolje pokazala kroz podršku antibraniteljskom i antihrvatskom filmu o ubojstvima na Uni, a o kojemu sam osobno prva progovorila na hrvatskoj televiziji. 

Ingrid Runtić

HOP