HOP

SAD prijete Siriji zbog Hezbollaha koji prijeti Izraelu, a NATO čuvajući granicu Poljske i zanemarujući Balkan pomaže stvaranju ruskog interesa

Boris Jokić na kojeg uglavnom režu žile lijevi mediji, dok Nino Raspudić je miljenik pak desnih medija večeras su pokazali na Hrt3 kako znaju raspravljati o svemu, pa tako i o vanjskoj politici. Uglavnom poput naši ostalih “stratega”.

Prvo neznanje su pokazali u svezi slučaja zasipanja Sirije sa već dosta ostarijelim oružjem Tomahawkom od strane rasčupanog Trumpa. Njihova teorija je ne shvaćanje ponašanja Trumpa u Siriji, jer bi isti trebao biti saveznik u borbi protiv ISIL-a. Ispada kao da je Trump čovjek koji sam o svemu odlučuje, što je najgluplje shvaćanje uloge Trumpa uopće.

Što je Trump najviše naglašavao u svojoj politici? Zaštitu Izraela. Ako znamo da u Siriji ratuje Hezbollah koji ojačan vojnim iskustvom postaje ozbiljna prijetnja Izraelu, mislim da je jasna poruka američke administracije Rusiji, Iranu i Siriji.

Nedavno su izraelski lovci bombardirali Hezbollah u Siriji, optužujući Hezbollah za korištenje Sjeverno Korejskih raketa. Nakon toga je uslijedila prijetnja Trumpa Sjeverno Koreji. Jokiću i Raspudiću nije jasna niti Trumpova prijetnja Sjeverno Koreji, a jedan od razloga je naoružanje Hezbollaha.  Ako dodamo iransku suradnju vezanu za Siriju, te stalne kontakte Rusije i Irana, sve jasnija je strategija Trumpa i njegove administracije. Zaštita Izraela.

Zanimljivo da nitko od njih dvojice nije komentirao gomilanje NATO snaga uz granicu Poljske i Litve, dok im stvarna ruska prijetnja vreba na balkanu i široj regiji.

Albansko-makedonski nemire treba ozbiljno shvatiti u Makedoniji, koji se mogu preliti na Kosovo i Srbiju ruska propaganda prepisuje SAD-a, iako su oni preko Srbije glavni kuhari. Hrvatska se destabilizira preko Slovenije, koja kao niti Srbija nisu osjetile krizu Agrokora, dok je Hrvatska dosta potonula, a strategija uništenja hrvatskog turizma sada kreće iz male pokvarene državice Slovenije prema očitim zamislima Ruske politike, kako bi iscrpljena politički i ekonomski pala Hrvatska u rusku zonu. Padom Hrvatske, pada i BiH. I jugonostalgičari su ponovo u igri.

Čini se da NATO radi grešku sličnu Nijemcima u Normandiji.  Ne vjeruje u očito, stvaranjem nemira i nove političke strukture u regiji može se spriječiti primanje Makedonije i Crne Gore u NATO i time Rusija ulazi u trbuh unije…pa linija u Poljskoj postaje veliki promašaj.

Igor Drenjančević