HOP

Kulturocid: Hrvatski radio širi srpske laži kako je Petar Preradović Srbin, iako se Preradović uvijek izjašnjavao Hrvatom!

Danas je na hrvatskom radiju HR1 u emisiji Dogodilo se na današnji dan” povodom 200-te godišnjice rođenja Petra Preradovića, hrvatskog pjesnika i književnika, generala i prevoditelja te jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatskog romantizma, istaknuto kako je Petar Preradović bio Srbin, što je netočno. Naime, Petar Preradović je rođen od oca Ivana Preradovića, austrougarskog (odnosno habsburškog) vojnog dočasnika i majke Pelagije rođene Ivičić, u Grabrovnici kraj Pitomače, dakle od hrvatskih roditelja u Hrvatskoj.

Preradović je bio kršten kao pravoslavac, kao i mnogi drugi Hrvati, te je kasnije prešao na katoličanstvo.  Posrbice i ostali velikosrpski lažljivci konstantno prešućuju povijesne činjenice u svezi pravoslavlja: naime, nisu svi Hrvati bili katolici, kao što nisu ni svi pravoslavci automatski Srbi. Bolje rečeno, u vremenu rođenja Petra Preradovića srpske manjine gotovo da i nije bilo u tom dijelu Hrvatske, već na istoku Slavonije, i to u neznatnoj zastupljenosti u odnosu prema ostalim nacionalnim manjinama kao što su npr. Mađari ili Nijemci. Preradović je zapravo dokaz da su se mnogi Hrvati izjašnjavali pravoslavcima po vjeri.  I zato Pupovcu i njegovoj lažljivoj ekipi baš njega odgovara nazvati Srbinom, jer on pobija tezu da su svi pravoslavci u u Austrougarskoj monarhiji bili Srbi.

Hrvatski povjesničar i pravnik Mladen Lorković je još 1939. godine u izdanju Matice hrvatske (čak dvije godine prije uspostave NDH!) objavio knjigu Narod i zemlja Hrvata u kojoj su detaljno prikazani svi tada dostupni podaci iz popisa stanovništva, iz svih prethodnih popisa, zajedno s podacima o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti iz kojih je brojčano točno navedena zastupljenost svih grupacija, i po vjerskoj i ostaloj osnovi i to u rasponu od barem 200 godina, po županijama i gradovima, služeći se naravno i povijesnim arhivima u Berlinu, koji su nama danas nedostupni. Lorković se služio i popisima po župama i svim ostalim dostupnim podacima iz popisa austrougarske monarhije, statistički ih obradio i minuciozno razradio.  

Nevjerojatno je da se i danas ignoriraju svi ti podaci i popisi i da nam tek knjiga Mladena Lorkovića daje stvarni uvid u činjenično stanje kroz više od 1500 godina iz različitih izvora sakupljenih iz pera najznačajnijih svjetskih kroničara (pa čak i antičkih izvora) i kasnije povjesničara, po kojima je sasvim razvidno koliko je lažna i krivotvorena povijest koju smo učili otkad su Titovi partizani preuzeli vlast. Svatko tko je pročitao tu knjigu (a bila je u prodaji prije nekoliko godina čak i u hrvatskoj pošti), znati će o čemu pišem.

Ukratko, jasno je da nam otimanjem HRVATSKOG pjesnika i jednog od najznačajnijeg književnika hrvatskog romantizma prijeti sustavno posrbljivanje i uništavanje hrvatske baštine i kulture, pod pokroviteljstvom Pupovca i ostalih antihrvatskih elemenata koji nas žele na kraju uvjeriti u to da hrvatske kulture nikada nije ni bilo. Jer, proglašavajući Petra Preradovića Srbinom, hrvatski radio provodi kulturocid i nijekanje hrvatskog kulturnog identiteta – što je neoprostivo!

Još jednom se jasno pokazuje da svo zlo zatiranja hrvatske kulture, umjetnosti i jezika kreće u cilju širenja velikosrpskih laži ostvarivanja neke nove nakaradne Jugoslavije u kojoj hrvatskoj kultura i identitet treba nestati bez traga.

Ingrid Runtić

HOP