HOP

Još jedna sprdačina na haškom sudu, Šešelj nije sudjelovao u etničkom čišćenju već je“učestvovao u ratnom naporu”!

“Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim”, rekao je Šešelj, koji ostaje na slobodi u Srbiji, jer je Vijeće zaključilo kako je Šešelj odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da Šešeljev govor u vojvođanskom mjestu Hrtkovci 6. 3.1992. godine nije predstavljao pozivanje na etničko čišćenje, već da je Šešelj time više “učestvovao u ratnom naporu”.

“Huškačke formulacije iz govora i izjava  Šešelja zaista su mogle navesti druge osobe da počine zločine protiv nesrpskih civila. Međutim, Žalbeno vijeće ima u vidu vrijeme koje je proteklo između nekih od izjava gospodina Šešelja i počinjenja krivičnih dijela”, rekao je predsjednik Vijeća T. Meron.

Žalbeno vijeće smatra da je Šešelj značajno pridonio progonu, deportaciji i drugim nehumanim dijelima svojim govorom u Hrtkovcima. Osim toga, njegov govor je podstakao nasilje koje je dovelo do njihovog kršenja prava na sigurnost.

-Takva presuda se kod nas zove “alibi presuda”. Da ne bi bilo odštetnog zahtjeva za vrijeme provedeno u zatvoru.- komentirao je sudski vještak D. Banović.

Jedna presuda oslobađajuća, druga  osuđujuća i baš onoliko velika, da ne mora na odsluženje kazne, što govori koliki je jad sam postupak.

-Šešeljeva izjava da bi ponovio isti zločin govori kako je presuda bila preblaga i loša. Ako znamo da je prva presuda bila oslobođajuća, jasno je da su suci  isti muljatori kao i kod nas. Prva presuda je bila oslobađajuća jer je tad bio konkurencija Vučiću  i prijeko potreban da umiri vožda samom svojom pojavom naravno za strane interese. Danas mu je zapečaćena politička karijera…

Tom kretenu i zločincu Srbija je dala diplomatsku putovnicu.

HOP