HOP

Mesić na promociji knjige zločinca nad Hrvatima Sefera Halilovića

Stjepan Mesić na promociji knjige zločinca Sefera Halilovića. Ova vijest je jako bitna.

Skupina oko Delmustafića haračila je za vrijeme rata u BiH, jedinica koju je oformio Delmustafić bavila se isključivo likvidacijama,  a najpoznatiji su u pokušaju likvidacije odmetnutog člana Vasiljevićeve družine generala Sefera Halilovića, koji je stavljen na čelo Armije BiH. Halilović je poznat po obavještajnom radu u Slavoniji za Aleksandra Vasiljevića, otkucavanju članova HDZ-a, položaja ZNG-a Osijeka i Đakova, a kada je otkriven prebačen je u BiH, gdje se odmetnuo protiv Vasiljevića, te se Vasiljević odlučuje na likvidaciju Halilovića bombom. Pogibaju šogor i žena Sefera Halilovića od ruke Neđada Herende, glavnog čovjeka u toj jedinici. Herenda je bio uvjeren kako je ubio Halilovića, jer su general Halilović i njegov šogor bili slični. Cilj Vasiljevića je bio dati likvidirati Halilovića kako bi okrivio Hrvate i time stvorio još veću mržnju prema Hrvatima. Halilović je ostao živ, te je odlučio osvetiti smrt žene preko nevinog hrvatskog stanovništva od područja Konjica, Jablanice i Vakufa. Vasiljević je uspio u naumu i tako osigurao srpskoj strani ravnotežu, jer bi ujedinjeni muslimani i Hrvati lakše i brže pobijedili Srbe.

I danas su zbog specijalnog rata Srbije Hrvati omraženi na muslimanskoj strani. Atentati u to vrijeme pod zapovjedništvom Delmustafića bili su zamišljeni kao fitilj proširenja mržnje prema Hrvatima, a ubijanjem Hrvata dan je znak za iseljavanje puka. Herenda je na kraju prostrijeljen sa dva metka od muslimanske ruke, svjedoci tvrde u glavu, ali nekim čudom preživljava, te je iz bolnice pobjegao u Nizozemsku, gdje se i danas skriva.

Herenda je prije rata bio taksist u Sarajevu, a ostatak jedinice je bio sastavljen od Hrvata i Bošnjaka obučavanih u Pančevu. Vasiljević je namjerno birao baš kadar iz ta dva naroda zbog uvjerljivosti akcije.

HOP