HOP

Carinici i šefovi jeli u OPG-u koji ne plaća obaveze na vrijeme i krši zakone!

Carinici iz Pule i njihovi šefovi iz Pule i Rijeke jeli i pili u “ilegalnom restoranu” u Paladnjacima što znači da smo otkrili spregu onih koji rade na crno s onima koji kontroliraju rad na crno, a s time povezani kriminal i korupciju.
U međuvremenu smo došli i do novih dokaza o umreženosti carinskih šefova iz Rijeke i Pule sa onima koji rade na crno. Naime, radi se o naplati boravišne pristojbe. OPG Paladnjaci po rješenju iznajmljuje jedan apartman s 5 ležajeva i podliježe plaćanju boravišne pristojbe u domaćinstvu za svaki ležaj posebno.
Oni koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu kao OPG Paladnjaci paušalni iznos boravišne pristojbe uplaćuju u 3 jednaka obroka, s time da prvi obrok dospijeva 31.07., drugi 31.08., a treći 30.09. tekuće godine. Uplata obroka paušala obavlja se na temelju uplatnica koje izdaje turistički ured nadležne turističke zajednice.
Kontrolu naplate boravišne pristojbe od 2014. godine ukidanjem Državnog Inspektorata preuzima Carina i postaje jedina nadležna služba za kontrolu boravišne pristojbe. Neplaćanje boravišne pristojbe u rokovima i zakašnjelo plaćanje je kažnjivo prekršajem po Zakonu o boravišnoj pristojbi odnosno novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna do 10.000,00 kuna tj. kaznit će se za prekršaj osoba u domaćinstvu ako ne uplati godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe u propisanim rokovima.
OPG Paladnjaci su 02.11.2018. godine uplatili dug za boravišnu pristojbu koji je trebao biti plaćen 31.07.2017. godine. isto tako nisu bila plaćena i ostala zaduženja boravišne pristojbe od 31.08.2017. godine sve do 30.9.2018. godine (slika).
Dužnik boravišne pristojbe OPG-Paladnjaci je podmirio dug sa zakašnjenjem od 400 dana i sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi morao je biti kažnjen i moralo mu se izdati rješenje o naplati kamata za neplaćene i zakašnjele obveze boravišne pristojbe. Međutim iako je zakasnio uplatiti više od 400 dana za njega nema niti kazne niti mu je doneseno rješenje o obračunu kamata (što smo provjerili).
Ovdje je posebno bitno na evidenciji duga i uplata vidjeti datum dospijeća duga boravišne pristojbe i datum plaćanja boravišne pristojbe.
Naime, datum plaćanja je identičan sa datumom dogovora oko organizacije večere u Paladnjacima 02.11.2018. godine. Zbog oprosta kažnjavanja i nenaplate kamata za neplaćanje boravišne pristojbe u zakonom propisanim rokovim Carina je dobila određene “pogodnosti” od vlasnika OPG-a tj. “uslugu restorana” a ne uslugu u seljačkom domaćinstvu sukladno rješenju o registraciji OPG-a o kojim nezakonitostima smo detaljno već pisali na našem portalu u prošlom članku od 05.01.2019. godine.
Zašto je navedeno bitno oko plaćanja i neplaćanja boravišne pristojbe, upravo zato što su isti ti šefovi carine nalagali svojim carinicima da u razdoblju od 2014. do 2018. godine kažnjavaju sve ostale obveznike plaćanja boravišne pristojbe koji su zakasnili uplatiti boravišnu pristojbu 1 dan ili više. Uredno su svima pisali kazne jer boravišna pristojba nije plaćana u zakonom propisanim rokovima i izdavali su rješenja o naplati kamata, i to preko 1000 kazni i rješenja.
Naime, navodimo primjer gdje je carina izdala rješenje o naplati kamate od 0,06 lipa za kašnjenje od 1 dana te kaznila obveznika boravišne pristojbe koji je zakasnio uplatiti samo 1 dan od 01.10.2014. do 02.10.2014. godine (slika), a OPG Paladnjaci je zakasnio uplatiti više od 400 dana i za njega nema niti kazne niti mu je izdano rješenje  o obračunu kamata za kašnjenje.
Dakle, carina Rijeka je godinama kažnjavala kašnjenje kod uplate boravišne pristojbe i obračunavala kamate na kašnjenje, i za 1 dan, dok istovremeno nisu kaznili OPG Paladnjake gdje je dogovorena povlaštena večera u “ilegalnom restoranu” kao protuusluga.
Očito je da ta svoja postupanja pojedini carinici i carina nisu i ne primjenjuju na sve porezne obveznike već imaju DVA ARŠINA.
Sa 01.04.2019. godine i ponovnim osnivanjem Državnog inspektorata konačno će se ponovno uvesti red u kontrolu i rad bez torture turističkog i trgovačkog tj. uslužnog sektora za hrvatsko gospodarstvo jednog od najbitnijih za punjenje proračuna, što je posljednje 4 godine bilo zapušteno i devastirano zahvaljujući samovolji i neznanju pojedinaca u carini i konačno će te poslove obavljati visokoobrazovani i kompetentni službenici a ne bravari, tokari i stolari sa srednjom školom.
Odgovorne osobe za ovakva kriminalna i koruptivna postupanja u carini Rijeka oko organizacije jela i pića u “ilegalnom restoranu” u OPG-u u Paladnjacima kao i oko pogodovanja tj. nekažnjavanja OPG-a Paladnjaci zbog kašnjenja u plaćanju boravišne pristojbe i neizdavanja rješenja o naplati kamata sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi, snosi pročelnik carine Rijeka Andrej Franulović (vaterpolo sudac koji o ničem ne odlučuje dok Zagreb ne odobri), posebno njegov pomoćnik za carinsku kontrolu Andrej Ćuković (Opatijski ugostitelj i iznajmljivač apartmana) instaliran za šefa Službe za kontrolu u carini Rijeka od Željka Jovanovića u vrijeme kada se je ukidao Državni inspektorat iako nikad nije radio nikakve poslove inspekcijskog nadzora, izrazito nestručan i podkapacitiran, i pročelnikov drugi pomoćnik za kadrove Alen Benazić (čovjek koji istovremeno radi na dva radna mjesta i u Rijeci i u Puli te stigne uz to biti i profesor na fakultetu te pisati stručne članke za carinski vjesnik uz debele višestruke apanaže iz proračuna, ne nije u sukobu interesa), ujedno organizator i mozak operacije “večere u ilegalnom restoranu” OPG-a Paladnjaci (slika).
Sva trojica bezbrižno sjede i blaguju a na stolu sve proizvodi koji nisu proizvodi seljačkog gospodarstva OPG-a već komercijalni proizvodi koji se mogu usluživati u restoranu a ne u seljačkom domaćinstvu OPG-u namjenjenom za izletnike i kušanje domaćih proizvoda.
Pročelniče carine Rijeka i pomoćnici u slast i nazdravlje.
Čekamo reakcije i sankcije ravnatelja carine u Zagrebu g. Čovića, ministra financija g. Marića i DORH-a, te nakon 01.04.2019. godine i Državnog inspektorata.
Nastavlja se……..
Pismo carinika RH-a
HOP