HOP

ZAŠTO SU BANKE POŠTEĐENE PLAĆANJA ČLANARINA TURISTIČKOJ ZAJEDNICI?

ZAŠTO SU BANKE POŠTEĐENE PLAĆANJA ČLANARINA TURISTIČKOJ ZAJEDNICI?

Oko 27 tisuća poduzetnika plaćalo je i plaća godišnje Hrvatskoj turističkoj zajednici oko 350 milijuna kuna članarine. Jedini pravni subjekti koji do sada nisu plaćali članarinu bile su banke. Novim prijedlogom zakona predviđeno je da i one to moraju.

No, u prvom čitanju Zakona banke su trebale biti u prvoj skupini koja ima najvišu stopu izdvajanja za članarinu – 0,16%.
U prvoj skupini se nalaze sve druge financijske institucije: osiguravajuća društva, mjenjačnice, leasing društva, trgovina nekretninama, trgovina vrijednosnicama itd.

Kada je prijedlog Zakona došao u drugo čitanje primijetio sam da su premještene u treću skupinu gdje je stopa izdvajanja skoro upola manja – 0,09%. Netko je iz udruge banaka izvršio pritisak na Vladu i oni su odmah poslušali. E, NEĆE IĆI!

U trećoj skupini gdje bi htjele biti banke nalaze se slobodni umjetnici, prikazivanje filmova, uređivanje krajobraza, poštanske i kurirske usluge i automehaničari. Zbog svega toga smo putem našeg zastupnika Lovrinovića podnijeli amandman za izmjene tog prijedloga Zakona kojim tražimo da se banke obavezno uvrste u prvu skupinu, jer one ponajviše zarađuju od turizma; bankomati, mjenjaštvo, platni promet, naknade, provizije, povećani depoziti građana od turizma, više kredita svima itd.

Dakle, između dva čitanja banke su izvršile pritisak na Vladu koja ih je premjestila u treću skupinu. Zamislite, riječ je o razlici od oko samo dva milijuna kuna, a banke se tako žestoko bore da ih zadrže.

Pojedini zastupnici su predložili da se nađe kompromis pa da se stave u drugu skupinu. Truli je to kompromis i bacanje prašine u oči. Mi u PH smo odlučni u monetarnoj reformi i promjeni pozicije i uloge banaka i HNB-a.

Banke se odupiru prvoj skupini i većim izdvajanjima. Tako je to kada se naučite samo uzimati. S druge strane, banke su od 2009-2018.g. u inozemstvo isplatile oko 20 mlrd kuna dividendi svoji vlasnicima. O tome govori samo PH.

Ovo će biti još jedan test Vlade gdje ćemo vidjeti da su prava vlast u Hrvatskoj zapravo banke.

PH će nakon slijedećih izbora smjestiti banke tamo gdje im je mjesto jer moraju shvatiti da one samo upravljaju NAŠIM novcem i moraju biti podrška razvoju poduzeća i blagostanju građana, a ne otuđeni centar moći.

izvor dr. Lovrinović i stranka Promijenimo Hrvatsku

HOP