PROF. DR. SC. DAVOR PAVUNA: Nano-chipovi mogu se ubaciti u cjepivo, a u rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja nano-chipovi ostaju nevidljivi, mogu stvarati vrlo ozbiljne poremećaje u organizmu, čak i na nivou DNK

0
26343
VELIKI INTERVJU 

ZNANSTVENIK,  KRISTOV SLUGA  PROF.  DR. SC.  DAVOR PAVUNA

 

Prof. dr. sc. Davor Pavuna rođen je u Koprivnici, V. gimnaziju završio je u Zagrebu (Maturalna radnja: ‘Nuklearna fuzija i fisija’ 1970.), a nakon Diplome na PMF-u (‘Elektronska svojstva amorfnih ferromagneta’ 1977.), 1978. je odletio u svijet. Doktorirao je fiziku u Engleskoj (‘Electronic Properies of Glassy Alloys’, Ph.D. 1982.), te nakon pozvanih predavanja u SAD-u, Indiji i Australiji, nastavio je kao docent u CNRS-u u Francuskoj (1983-86). Od 1986. je za stalno na Švicarskom Institutu za Tehnologiju (EPFL u Lausanne-i),  profesor u Institutu za fiziku. Od 1990.-ih glavni su mu projekti godinama bili uglavnom u Americi, te od 2000. diljem planeta. Do svoje 26. godine je, uz studij fizike, iskustveno proučavao religiozne tradicije od hinduizma do Zen-budizma i taoizma, od okulta i kabale do masonerije … Uz brojna zanimljiva iskustva, u Indiji su mu rekli: ˝Što ti treba bolje od Isusa Krista?˝ Davor  se ‘vratio’ u kvantnu fiziku i u Europu i nakon duhovnog sazrijevanja s 33 godine upoznao Isusa Krista i postao vjernik i svjedok … od tada živi po Darovima Evanđelja.

Objavio je preko 250 znanstvenih radova i više od 30 stručnih knjiga i udžbenika. Održao je na stotine predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Od 1995-2015. je vodio pionirski projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, a u Kaliforniji (1992-2004.) je predsjedavao svjetskim kongresom o nano-inženjeringu i novim tehnologijama. Među pokretačima je Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika (Zagreb i Vukovar 2005.).   2006. je primio odličje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. 2009. je pozvan u tim recenzenata strateških američkih projekata iz energetike. Djeluje kao savjetnik nekoliko vlada, korporacija, akademija i institucija. Govori fluidno pet jezika.

braku je s Francuskinjom Sylvie, imaju sina i kćerku. Predsjedava Zakladu Teslin Svijet (Smiljan i Zagreb), te AMAC-om Švicarske. Uz skijanje, godinama svira gitaru u  blues-jazz  grupi Tsha-Coo.

 

Cijenjeni profesore Pavuna, za početak Hvaljen Isus i Marija!

Aleluja!  Na Vijeke Slavljeni !

Priznajem, godinama pratim Vaš rad, daleko prije nego li sam Vas upoznala. U nekoliko razgovora htjela bih sebi i drugima pojasniti neke Vaše uvide. Svjetskog ste glasa znanstvenik, bili i ostali karizmatik, no i neshvaćen u mnogim segmentima svog javnog djelovanja.  Mnogi Vas prikazuju kao naivnog zanesenjaka, kako to komentirate?

Pa, nije li i Nikola Tesla bio sanjar i naivan … Svaki stvaratelj, pjesnik, strašno ”opsjednuti” kreativac je zanesenjak … Istinska strast, duboka vjera i spontana ljubav u akciji se često nehotice zamjenjuju za naivnost i zanesenost. Naravno da nailazite na prepreke kada nešto strastveno želite ostvariti, ali nije li to sastavni dio života svakog kreatora, i muškaraca i žena? Kad ste nadahnuti to nas u svakom slučaju  čeka. Svaka se iskrena ideja mora manifestirati: to je zakon Svemira! Bez „zanesenjaka”  i vizionara i dalje bismo živjeli u kamenom dobu, i to ne samo duhovno nego i znanstveno-tehnološki. Zanesenjaci osjećaju iskrenu potrebu sebe i sve nas osloboditi jer dubinski pate u ovoj pogrešnoj sivoj, manipulativnoj tobož ”civilizaciji”! Naglašavam da ja, Bogu hvala, uopće nisam sam. Ima nas vrlo mnogo u Hrvatskoj, izuzetno sposobnih genijalaca i genijalki, ali ih mediji uglavnom ne vide, jer su im zanimljiviji ovi iz afera ili razne društvene spletke. Također, odletite li recimo u Kaliforniju vidjet ćete mnogo ”luđaka”. Ujedno svi ponajbolji fizičari totalni su ”luđaci”, ikonoklasti, te pravi znanstvenici, znatiželjni istraživači su uvijek ”teoretičari zavjera” jer po definiciji istražuju Istinu ISPOD vidljivosti radara svakodnevnice. I ne samo matematičari i fizičari: svi kreativni vizionari su nekonformisti i svi to znate i vidite, samo u hipnotiziranoj, izdajničkim soros-yudba medijima okupiranoj, Hrvatskoj kifli, slobodna originalnost Duha se osuđuje: ”Pavuna je puko” .

No, pritom na kraju dana mene manje zanima ‘javnost’ nego moja vjera: kako mene vidi Isus?! A iskustvo s medijima i nezrelim ljudskim komentarima ukazuje da odmah trebamo naglasiti neke osnove (ne)komunikacije, jer bitna je hijerarhija svijesti bitka i postojanja:

A) Osobna Duhovnost je važna jer Čovjek je Osoba i svatko se rađa i umire u svojoj svijesti i savjesti … sve ostalo su modeli percepcije raznih nivoa (dimenzija) komunikacije  …

B) Danas je SVE snimljeno, da, baš sve, pa dimenzija osobne svijesti postaje još važnija!

C) Kultura (ne)slaganja  je direktna posljedica prvih dviju bitnih postavki.

 

U mojoj profesiji kultura neslaganja je vrlo visoka i u recenziranim  stručnim časopisima mi itekako savjesno izranjamo znanost u visokoj kritičnosti novih ideja, mjerenja i pogrešaka.

Ali, najbitnija jest duhovna sfera, jer svaka iskra bitka života je uvijek prva i zadnja u duhu i svijesti, mada je redukcionistički materijalizam prošlog stoljeća to jako relativizirao i mnogi ljudi danas nemaju pravi orijentir, dok mnogi mediji služe profitu i svjesnoj hipnozi puka … 

U svom angažiranju oko Hrvatske, kako volite reći PLANETARNE HRVATSKE, te u javnim nastupima koji nas skoro dva desetljeća ostavljaju bez daha, kako  one koji vas razumiju i vole (jer znaju) ali i one koji s podsmjehom pa i omalovažavanjem gledaju na sve. Predsjednik ste svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim tehnologijama u SAD-u. Recite nam nešto o umjetno kreiranim novim materijalima koji su potrebni za buduću nanoelektroniku, te nova kvantna računala ili biosenzore u organizmu o kojima se danas sve više govori a na kojima radite u EPFL Centru CREAM u Lausannei?

Moj znanstveni put je kratko opisan u Matematičko-fizičkom listu (2019.), pa neću detaljno ponavljati. (http://popularizacija.ifs.hr/wp-content/uploads/2019/10/mfl-1-277-Davor-Pavuna.pdf)

A i lista znanstvenih radova na engleskom  je redovno vidljiva na prigodnoj web stranici: https://www.researchgate.net/profile/Davor_Pavuna Neki pojednotsavljeni uvidi o vjeri i o suvremenoj znanosti (2012.) su izneseni u dva intervja, u Svjetlosti broj 123 i 124, a ovdje je tekstualni dio, za znatiželjne: http://sinbad.bplaced.net/dwnldir/intervju_pavuna.pdf ) Ostaje i preko dvjesto predavanja i intervjua na hrvatskom koji bih trebao sistematizirati, mada je podosta vidljivo i na youtube.

 

Da, jesam pionir  nano-inženjeringa i organizator prvih Nano- konferencija u Kaliforniji ’90-ih (Važno: 1 nano = 1/1000 mikrona! tj. 1 nanometar je milijuntninka milimetra) (https://books.google.ch/books/about/Oxide_Superconductor_Phy… primjer iz 1994.) U tom kontekstu, na EPFL u CREAM i u američkim projektima smo godinama istraživali novu (nano-)funkcionalnost u strateškim elektronskim  i  fotonskim materijalima. Da, doslovce smo poslagivali atom po atom i uspjeli pokazati kako se ultra-precizno kontroliraju elektronske (i fotonske) raspodjele, te se danas tako razvija nano- tehnologija u prvoj liniji najnovijih kvantnih sklopova. Za takve studije potrebni su ultra-skupi laboratoriji jer svaka izvanjska vibracija poremeti mjerenja; primjerice, za novu generaciju kvantnih sklopova mi bismo sada trebali investirati oko 100 milijuna eura u novi lebdeći laboratorij!  Dok se to sve ne posloži, jedan od prijašnjih laboratorija za ultra-tanke filmove smo poklonili kolegama na PMF-u u Zagrebu gdje briljantni mladi znanstvenici razvijaju svoje programe u novim elektronskim materijalima. 

image.png

Slika 1: Davor Pavuna, Nobelovac Pierre-Gilles de Gennes i László Forró https://dubrovnik.epfl.ch/

Od 2000. uz podršku tadašnje znanstvene zajednice (te nekoliko vlada i hrvatskih, švicarskih i američkih institucija) s prijateljem, HAZU akademikom, prof. László Forró-om (EPFL)  pokrenusmo redovnu konferenciju u Cavtatu:  https://dubrovnik.epfl.ch/, jer na nagovor bliskih prijatelja i studenata, u ovom mileniju djelujemo na izazovnim interdisciplinarnim temama, od (bio-)fizike,  pa sve do najnaprednije medicine. U zadnjoj deceniji smo s prijateljima kupili zemlju oko Tesline kuće u Smiljanu i u Zakladi Teslin Svijet pokrenusmo i mnoge teslijanske teme (vidi sliku 2, a o tome ćemo uskoro opširnije). 

image.png

Slika 2: Plemenita vizija Nikole Tesle: civilizaciji besplatne energije i planetarne harmonije.

Jako pojednostavljeno govoreći, naše poznavanje dinamike kvantnih elektronskih korelacija proširujemo u plemenitu Tesla-Mandelbrot viziju (post-kvantni modeli svemira uz fraktalnu matematiku prirode). To uključuje i spektralno-vibracijsku biomedicinu, fraktalnu dinamiku vode (te ostalih fluida), te dinamiku bioloških stanica i što li je uopće život, jer konačna definicija života zasad ne postoji! Pritom moram odmah nadodati da u tzv. covid-pandemiji laboratoriji koji razvijaju cjepiva uglavnom nemaju rezoluciju na nivou nano-metra (tj. ne mjere skalu tisućinke mikrona), jer smatraju da je virus veličine 1 mikron: To može biti opasno jer postojeći (a i patentirani)  aktivni nano-chipovi se mogu ubaciti u cjepivo, a u rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja nano-chipovi ostaju nevidljivi, a mogu stvarati vrlo ozbiljne poremećaje u organizmu, čak i na nivou DNK! To je vrlo ozbiljna tema, a u medijima i diskusijama medicinara gotovo potpuno je zanemarena jer skoro svi bio-medicinski stručnjaci nisu ni svjesni svih ozbiljnih implikacija nano-chip tehnologija u biomedicini!

Eto, sve to zahtjeva interdisciplinarna znanstvena istraživanja i duboke uvide i to sve ne mogu u ovom intervjuu objasniti, ali dovoljno je reći da smo u tome s kolegama sada među liderima u svijetu i imamo i mnoge fascinantne rezultate i … jesmo optimisti!

(poneki dodatni uvidi su i ovdje: https://www.novilist.hr/ostalo/sci-tech/znanost/ovo-je-zuti-karton-covjecanstvu-ali-covid-19-nije-zadnja-posast-koja-ce-nam-podizati-svijest/ )

 

Zanimljivo je vaše pitanje koje uvijek ističete: „Zar je grijeh biti iskreni vjernik i strastveni zanstvenik?“ Bez vjere i strasti nema ničega, no, živimo u vremenima, osobito mi u Hrvatskoj kad se vjera i vjernici osuđuju (nažalost, i crkva je dobrano danas zakazala) te uglavnom proglašavaju „ravnozemljašima“, što je apsurdno.

Ali shvatljivo jer nas se godinama „hrani“ , preciznije, truje vijestima, serijama, nasiljem, krađama, prevarama, silovanjima, zločinima. Kuda to vodi? Zar nismo zatrovali cjelokupno društvo i sad smo na prekretnici, no još uvijek premalo svjesni okolnosti i vremena u kojem smo se našli?

Pa, u povijesti su mnogi izdali Isusa, a ni danas nije bolje, ni u ‘katoličkoj’ republici Hrvatskoj. Svi poznajemo osobe koje radosno prihvaćaju sami sebe i koji imaju svoj duhovni mir ili pak neke druge koje  ne vole sami sebe, imaju jako materijalističku percepciju, te ponekad lako postaju i mrzitelji … i to je ozbiljan izazov u razvoju svakog čovjeka. No, ako idete u javnost, onda morate ili imati ‘debelu kožu’ čak i ako  iza sebe imate institucije (recimo partiju ili EU komisiju) ili Dar Duha, ako, poput mene, ostajete ‘provokativno’ svoj, jer ste Isusov sluga. Da, svoj životsam  svjesno vratio Isusu, u trenutku  zrelosti, s 33 godine, na Duhovnim vježbama na Jordanovcu, u Zagrebu, kod patera Tomislava Ivančića i Zvjezdana Linića ( https://www.youtube.com/watch?v=ZmYp_xSky98 ). Od tada me ne dominira ego-život, kao kod mnogih kojima vlast, moć i materijalno zgrtanje bogatstva je opsesija, nego sam sluga Isusa Krista, kako u duhu, tako u poslu i svakodnevnoj dinamici. Ne, nisam ja nikakav vjerski prorok, ni svetac … tek sam griješan svjedok vjere i to je moj životni put. Jest da sam prisutan planetarno jer sam radio u struci praktično sa svim ponajboljim akademijama i institutima svijeta, te me mnogi kolege poznaju i rado zovu, no u duhovnosti sam Isusov svjedok-buditelj.

Međutim spoj duhovnosti i znanosti je zasad ipak rijedak: Brojni su mi recenzirani radovi objavljeni u ‘tvrdoj’ znanosti i suvereno ih komuniciram na 5 jezika, te uz brojne obveze, aktivno sviram i u blues-jazz grupi (https://www.youtube.com/watch?v=BQg45F0SuTE te i komponiram, primjer ‘Makedo’: https://www.youtube.com/watch?v=g1QVJ2VrhOo ) a sve to i nije uobičajeno.  Ujedno u mom uredu na Institutu za tehnologiju u Lausanne (EPFL) kolege  znanstvenici i ja se već 33 godine redovno molimo Isusu Kristu … i nitko nas ne kritizira!

Al’, u Hrvatskoj nikad nije bilo lustracije komunizma i stari mentalni sklop, danas privilegirane djece ”crvene buržoazije”, vidljivo dominira društvom, poglavito u tzv. ”eliti”. Poznajem i mnoge osobe iz te tzv. ‘elite’  jer odgojen sam sa svima kulturno i konstruktivno komunicirati.

A u svjesnoj i pozitivnoj zajednici se treba osvijestiti i biti pozitivno aktivan u skladu sa svojim glavnim predispozicijama. S roditeljima i mudrim voditeljima trebamo provjeriti svatko svoje talente i izabrati ponajbolji put za sebe, a time i za cijelo društvo!  Eto, zato i postoje iskusni stručni mentori koji nas vode u ozbiljnim obrazovnim sustavima: Pokušaj biti sutra bolji nego što si danas! I ja sam uspio jer su me oduvijek  vodili i formirali bolji od mene

A, moj, duhom slobodarski nastup poneke redukcionistički hipnotizirane osobe u Hrvatskoj zna isprovocirati (recimo pozdrav ‘Hvaljen Isus’), te se ljute poglavito u ‘soroš-medijima’ ili u partijski dominiranim ”kvazi-intelektualnim” sredinama. Kad u ožujku 2009. nastupih u ‘Nedjejom u dva’ ( https://www.youtube.com/watch?v=v_YMR_sekpo ), nakon emisije je bila ‘uzbuna, i na HRT-u i u yudba-medijima i u demoNkratskim partijama: Tko je ovaj?”  J

Sve to nije nimalo šokantno u  zreloj Švicarskoj gdje je Ustav doslovno napisan ‘U ime dragog Boga Svemogućega’, na 4 jezika. Kad u hrvatskom Ustavu bude svjesno napisano i u Saboru savjesno izglasano i zaživi ”U ime dragog Boga Svemogućega” onda će i Hrvatska bitno bolje izgledati. Eto,  zato i ova  Motika simbolizira mnogo toga: Kad naši politikantni barem jednom tjedno budu marljivo radili u polju motikom, poboljšali budu i sebe, a i cijelu zemlju!

image.png

Slika 3: Motika je lijek za sve nas, a nadasve za moćnike, politikante, salonske šminkere …

… nastavak slijedi …

 

Razgovor vodila: mr. sc. Arna Šebalj

HOP