HOP

SKANDALOZNO: DOZVOLE EU BEZ STRUČNIH DOKAZA – KUKCI NA JELOVNIKU

SKANDALOZNO

DOZVOLE EU BEZ STRUČNIH DOKAZA

KUKCI NA JELOVNIKU

mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Proteklih desetak dana u medijima je invazija informacija oko nove gastro ponude, žohari, i svi ostali kukci dolaze na jelovnike. Točnije, oni su već tu, ima ih smrvljenih u mnogim prehrambenim proizvodima a to niti nismo znali. Ali sada, kad je Europska komisija  3. siječnja 2023. donijela odluku kojom se odobrava slobodna prodaja hrane pripremljene od kukaca granicama gastro ponude neće biti kraja!

Kao i inače, sjajan, kratak i sadržajan tekst objavio je prof. dr. sc. Valerije Vrček u Glasu Koncila.

https://www.glas-koncila.hr/kamo-srlja-europski-meni-kukci-u-kuhinji/

Kaže tako prof. Vrček:

„Kako se smrvljena krilca, nožice i zadak insekata mogu se ubaciti u kruh i pecivo, kekse i krekere, čokoladu, tjesteninu, pizzu i druge prehrambene proizvodu namijenjene za opću populaciju. Uključujući dojenčad i malu djecu“.

Dozvola bez dokaza

Dozvola se Europske komisije temelji na znanstvenom mišljenju Europske agencije za hranu (EFSA), koje je objavljeno u proljeće prošle godine (EFSA Journal 2022, 20, 7258). Kao glavni argument o sigurnosti brašna od zrikavca navodi se povijest uporabe toga proizvoda na Dalekomu istoku, u Tajlandu, Laosu, Kambodži… U mnogim svojim dijelovima znanstveno je mišljenje poput praznoga lista papira: nedostaju podatci o alergenosti, o količini kemijskih onečišćivala (cijanidi) iz procesa prehrane kukaca, o toksičnim svojstvima proizvoda, o metabolizmu koji se procjenjuje obveznim testovima ADME, o stabilnosti proizvoda…

 

Nije jasno zbog čega se, usprkos nedovršenoj procjeni rizika, Europi nameće nova hrana, koja je neprikladna za europsku kulturu i probavni trakt Staroga Kontinenta. U vrijeme kada se trećina hrane baca u smeće Komisija podebljava europski jelovnik kukcima

U službenom izvješću EFSA-e doslovno stoji: »Podnositelj zahtjeva nije priložio nikakve studije na ljudima… Nisu provedena nikakva toksikološka ispitivanja… Podatci o mogućim kontaminantima, kada se proizvod rabi kao dodatak drugoj hrani, ograničeni su pa se ne može donijeti zaključak o sigurnosti… Podatci o stabilnosti proizvoda su nedostatni…« Usprkos krnjemu izvješću EFSA-e, Europska je komisija odlučila obogatiti meni Europljana vijetnamskom ponudom insekata. 

Gastronomski otpad

Naravno, nije moguće zabraniti konzumiranje kukaca. Oni su, uostalom, jedan od najvažnijih prehrambenih artikala u hranidbenom lancu. Prigovori zbog visokoga sadržaja mangana, različitih parazita ili neprobavljivoga hitina u zrikavcima su opravdani, no slično vrijedi za kancerogene nitrite u suhomesnatim proizvodima, azobojila u slatkišima, benzen u gaziranim pićima, umjetna sladila, pesticide u voću ili neurotoksični akrilamid u brzoj hrani. Svi primjeri su legalizirani otrovi, koje je odobrila za ljudsku prehranu ista agencija EFSA. S kukcima na prehrambenom tržištu samo se povećava asortiman rizične hrane i gastronomskoga otpada. 

 

Ipak, medijska i politička pobuna protiv kukaca u kuhinji je potrebna jer ne postoje garancije da mljeveni zrikavci ne će završiti u pekarskim proizvodima ili mesnim pripravcima. U službenoj uredbi eksplicitno piše: »Komisija smatra da na Unijin popis odobrene nove hrane ne bi trebalo uvrstiti posebne zahtjeve za označivanje u pogledu mogućnosti da kućni šturak uzrokuje primarnu preosjetljivost.« Oni koji, iz bilo kojega razloga, estetskoga ili medicinskoga, nisu skloni entomofagiji, imaju pravo na zaštitu od trgovačkih prijevara. Jer tri para nogu svakoga kukca lako je uvaljati u ekološko brašno ili alternativni proteinski prah.

Potrebno je zaštititi i proizvođače u čijim proizvodima nema kukaca. Oni su ugroženi jer sustav detekcije, kontrole podrijetla, deklaracija i sljedivosti prehrambenih proizvoda obogaćenih kukcima nije jasno definiran na području Unije. Može se očekivati da će mnogi protivnici prehrambenih novotarija s kukcima označiti svoju hranu logom prekriženoga insekta, kako bi umirili svoje kupce, one koji žele jesti samo meso i biljke. 

 

Bube su u glavi

Nije jasno zbog čega se, usprkos nedovršenoj procjeni rizika, Europi nameće nova hrana, koja je neprikladna za europsku kulturu i probavni trakt Staroga Kontinenta. U vrijeme kada se trećina hrane baca u smeće Komisija podebljava europski jelovnik kukcima. Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda kojom se, eto, hrane prekobrojni ljudi i čuva okoliš. Hrana budućnosti u obliku člankonožaca vrsta je prehrambenoga avanturizma, derivat je veganskoga utjecaja i zelenoga moraliziranja. Ljudi imaju pravo prepoznati i odbiti takvu kulinarsku agendu, koja je začinjena brigom za planet, strahom od populacijske bombe i prijetnjom klimatskoga sloma. Konzumiranje kukaca pripada slobodi izbora i nutritivnoj znatiželji, ali treba spriječiti da svi budu primorani sudjelovati u takvoj gozbi.

Na sreću, ima i onih koji brzo reagiraju, kao Katar.

Katar je zabranio dodavanje insekata u hranu nakon što je to dopustila EU.

https://www.merkur.de/wirtschaft/katar-verbietet-beimischung-von-insekten-in-lebensmitteln-92067182.html

Dobar tek svima koji na novu gastro ponudu mogu šutjeti.

 HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal