HOP

Miroslav – Ćiro Blažević crtao je na zelenom nogometnom pravokutniku zlatne arabeske veličanstvenih nogometnih čarolija

Dok se Zemlja oko sunca kreće Hrvatska Miroslava Blaževića zaboraviti neće

Preminuo je slavni trener svih trenera Ćiro Blažević, ali njegovo životno djelo ostaje vječno

Samuel Langhorne Clemens ili svima poznatiji kao Mark Twain ( 1835 – 1910 ), impulsivni američki književnik, ponajprije glasoviti dječji pisac “Doživljaja Toma Sawyera i “”Doživljaja Huckleberry Finna” rođen je na na rijedak dan pojave Halleyeve komete, sastavnice Sunčevoga sustava. Igrom sudbine, Mark Twain je umro opet na dan vidljivosti Halleyve komete na Zemlji. Astronom Edmond Halley je u 18. stoljeću proučavao zapise o pojavljivanju sjajne komete u razdoblju od 1456. do 1682. godine, te je po njemu kasnije kometa i dobila opće poznati i popularni naziv. Tijekom ljudskog vijeka Halleyeve kometa može se golim okom vidjeti jednom ili najviše dvaput u životu, jer se vidi na Zemlji u vremenskim razmacima od 74 godine ili najviše do 79 godina od prethodne pojave na nebu. Ta čudesna kometa je pozdravila dolazak na Zemlju danom rođenja Marka Twaina 1835, a 1910. ga također ispratila pod nebeske svodove s ovoga svijeta. Igrom slučaja Halleyeva kometa se pojavila iznad neba i na dan smrti Marka Twaina.

Imali smo sreću, čast i i privilegiju biti suvremenicima života nogometnog legendarnog trenera Miroslava – Ćire Blaževića ( 1935 – 2023.). Životnu stazu posutu u početku trnovitim bogazama siromašnog djetinjstva u rodmom Travniku nastavio je kasnije u stilu mitske ptice Fenix, što se uzdiže iz pepela u orkanske visove. Travnička kronika svenarodnog i svevremenskog nogometnog znalca Ćire Blaževića nastavljena je diljem Europe i svijeta. Nema nogometnog kutka ovoga planeta na koji nije kročila noga čovjeka velikoga “Bijeloga šala i Dinamovog plavog vala”, kako je karizmatičnog trenerskog Atilu Biča Trenerskog Božijeg nazivao neprevaziđeni nogometni pjesnik među komentatorima Ivan Tomić. Svuda je rječiti Miroslav – Ćiro Blažević plijenio psihološkom svježinom i vedrim duhom i od rođenih melankolika znao napraviti vatrene kolerike među nogometašima. Vječni borac s adrenalinom pobjednika krasio je svojim optimističnim pogledom na nogomet čarobnu igru još uzbudljivijom i dramatski većom i širom nego što je u zbilji bila.

Sa klubovima i nacionalnim nogometnim vrstama koje je predvodio Miroslav – Ćiro Blažević crtao je na zelenom nogometnom pravokutniku zlatne arabeske veličanstvenih nogometnih čarolija. One puritance što im je nogomet tek opetera za siromahe, bogatstvo duha nogometnog šarmera i vječnog kozera Ćire Blaževića, tjerao je na razmišljanje jesu li sporo skužili genijalnost jednog prostodušnog čovjeka iz naroda i za narod. Golema većina običnoga puka u Blaževićevu životnom putu upravo je vidjela presliku naslova i sadržine svih književnih junaka remek djela i znamenitih romana Marka Twaina. Ćiro je i počeo kao siromašni Twainovi dječaci iz piščeve projicirane stvarnosti Tom Sawyer i Huckleberry Finn, a život svakog ovozemaljskog smrtnika prepun i velebnih pobjeda i oporih poraza, nastavio opet u duhu naslova romana Marka Twaina “Kraljević i prosjak”, “Život na Missisippiju” i na koncu “Jenki na dvoru kralja Arthura”. Taj je roman Mark Twain tiskao 1889. godine.

Danas su na dan smrti Ćire Blaževića svi nogometni poklonici Jenkiji na dvoru kralja Arthura u liku Miroslava – Ćire Blaževića. I u času kad je stalo kucati njegovo veliko srce, ostaje sa nama i u nama plemenita duša nogometnog pustolova,legendarnoga junaka bezbrižnog djetinjstva i razigrane mladosti mnogih od nas suvremenika njegovoga doba. Glazbeni prepjev jedne balade Tutti frutti benda iz osamdesetih glasio je: “Oba oka sklopi dobri anđele…” Ćiro Blažević osvojio je tijekom trenerske karijere pregršt trofeja, a nogometni puk najviše ga pamti po dva najveća dosega njegovoga trenerskog opusa. To su Dinamov naslov prvaka Jugoslavije iz 1982. godine, a nakon toga i brončano odličje hrvatske nogometne reprezentacije iz 1998. godine. Blažević je često govorio kako mu je njegov prvi veliki trenerski pothvat i naslov državnog prvaka s Dinamom iz 1982. možda i draži nego isto tako fenomenalna bronca s “Vatrenim” iz 1998. godine. I zato u znak sjećanja na ljudsku legendu i trenerskog doajena Miroslava – Ćiru Blaževića u nastavku objavljujemo i trodjelni sportski vremepolov o Blaževićevom i Dinamovom pohodu ka naslovu prvaka bivše države Jugoslavije iz 1982. godine.

Dragan Ilić

HOP