HOP

Međunarodni tim fizičara ima novu teoriju koja bi mogla omogućiti objektima da putuju brže od brzine svjetlosti

Međunarodni tim fizičara ima novu teoriju koja bi mogla omogućiti objektima da putuju brže od brzine svjetlosti – i dok kažu da tehnički ne bi kršila zakone fizike, to bi dovelo do fenomena tako zapanjujućih da bi to učinilo da kraj “Interstellara” izgleda normalno.

Naime, prema analizi ScienceAlert-a novog rada tima u časopisu Classical and Quantum Gravity, putnici koji se kreću brže od brzine svjetlosti bi “doživjeli” više vremenskih linija odjednom.

Kako, pitate se? Kroz okvir “1+3 prostor-vrijeme”, koji preokreće ideju triju prostornih dimenzija i jedne vremenske dimenzije u korist triju vremenskih dimenzija i jedne prostorne dimenzije. “Druge tri dimenzije su vremenske dimenzije”, rekao je koautor Andrzej Dragan sa Sveučilišta u Varšavi u Poljskoj u izjavi o radu. “Sa stajališta takvog promatrača, čestica ‘stari’ neovisno u svakom od ta tri vremena.”

1+3 prostor-vrijeme Ima li to smisla iz naše jadne ljudske perspektive?

Iskreno, nismo sigurni. No, to je zapanjujuće istraživanje egzotičnog ;da ne spominjemo još jedan primjer istraživača koji se igraju s jasno “Zvjezdanim stazama” konceptom putovanja bržim od svjetlosti. Dodatni bonus?

U teoriji, kažu znanstvenici, okvir bi čak mogao pomoći u pomirenju Einsteinove teorije relativnosti s kvantnom mehanikom, dva skupa pravila u fizici koja tek trebaju dobro funkcionirati nakon mnogo desetljeća.

“Ova nova definicija čuva Einsteinov postulat o konstantnosti brzine svjetlosti u vakuumu čak i za superluminalne promatrače”, rekao je Dragan u izjavi. “Stoga se naša proširena specijalna relativnost ne čini kao posebno ekstravagantna ideja.”

I.D.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal