HOP

Otkrivamo rođaka Marine Lovrić, sindikalista INA-e i MOST-ov kandidat za gradonačelnika u igri oko INA-e

Dajemo na uvid dokument iz kojeg je razvidno da današnji MOST-ov kandidat za gradonačelnika Siska Sekulić itekako je veliki blef ‘ininih mešetara’…

POTREBNA KOMERCIJALNA VALORIZACIJA KONCESIJA ZA BENZINSKE POSTAJE do tada zaustaviti izdvajanje Inine maloprodaje kao osnovne djelatnosti- JAVNO ZATRAŽITI od VLADE RH da se javno odredi

Poštovani predsjedniče Radničko vijeća gospodine Sekulić,

Dana 08.09.2015. na moju inicijativu vodili smo razgovor uz kavu u kafiću u neposrednoj blizini poslovne zgrade Zagrepčanka. Pozivu ste se odazvali po Vašim riječima misleći da imam još neke papire kao dokaze o uništavanju Ine. Međutim uslijedilo je Vaše razočaranje, jer razlog je bio novinski članak Glasa Slavonije od 22. kolovoza 2015. koji prenosi razgovor koji ste vodili sa portalom Novosti, naslova:” Mol uništava Inu, radnici će ustati protiv tiranije Mađara”(u prilogu SEKULIĆ- Energetska budućnost). Namjera mi je bila samo upozoriti Vas s činjenicom kako obmanjujete hrvatsku javnost optužujući samo Mađare za uništavanje Ine citirajući Vam dvije neistine iz spomenutog novinskog članka.
Prva neistina – citiram:

RV služi samo kao alat u rukama poslodavca, nema nikakvu mogućnost za promjene ili zaustavljanje procesa -poslodavac može provesti svoje odluke bez obzira na to koliko se mi protivili ili dali negativno mišljenje.

U razgovoru za portal Novosti ni jednom riječju niste spomenuli tek potpisani Sporazum-INA MS od 29.07.2015. godine. Sporazum od 29. srpnja 2015. (u prilogu SPORAZUM – INA MS 29.07.2015. ) nisu samo Mađari potpisali ima sedam potpisnika koje ste  08.09.2015. nazvali Mađaronima opravdavajući se činjenicom kako Vi niste htjeli potpisati Sporazum i koji ste po Vašim riječima vidjeli tek nakon potpisivanja. Meni je to zazvučalo zastrašujuće zbog načina kojim pokušavate ukloniti svoju odgovornost s obzirom da ste meni osobno mjesecima ranije govorili kako Vi nikada nećete potpisati Sporazum o izdvajanju maloprodaje iz INA,d.d. u INA Maloprodajne servise d.o.o., ali niste spominjali kako. Obzirom da ste s pozicije Predsjednika RV upalili sva zelena svjetla potpisivanju Sporazuma, a onda otišli na bolovanje, moram priznati izabrali ste “hrabar” način kako bi to umjesto Vas odradio jedan “Mađaron”. To je mogao umjesto Vas samo zamjenik pr edsjednika RV kolega Ivan Balen. Kolega Ivan Balen, po meni, a vjerujem i po Vama sigurno nije Mađaron, on je jedan od stotina zaštićenih radnika koji su se nezakonito našli na listama viška radnika. Ivan Balen sindikalni povjerenik INAŠ-a i Vaš zamjenik u RV zajedno sa još jednom sindikalnom povjerenicom INAŠ-a i članicom RV Sandrom Režić maknut je sa liste viška radnika očigledno za potrebe potpisivanja ovog Sporazuma. I sami ste mi komentirali kako je poslodavac to činio namjerno kao pritisak na sindikate i RV. Ostaje nam zaključiti kako je na inicijativu Sindikata od 20.siječnja 2015., a koju inicijativu (uvodni dio Sporazuma) je Radničko vijeće na svojoj sjednici dana 26.svibnja 2015. godine podržalo i priključilo joj se, nevjerojatno a po Vama Mađari provode tiraniju, odnosno samo Mol uništava Inu. Da nije tužno bilo bi smješno kojim obmanjivanjem zdrave pameti vrijeđate građane RH. Istina je nisu svi potpisnici Mađaroni, jer sindikat INAŠ uvijek stoji uz interese vlasnika skrbničkih računa (49%), sindikati EKN i SING uz upravljačka prava rekli bi Vi  Mađaroni, ali ne znam da li itko brine o interesima RH (44%). Da je to tako piše i samostalni i neovisni, istraživački novinar Ivica Grčar u tekstu od 08.07.2015.(u prilogu STRAHOVANJA U INI) na  portalu AUTOGRAF  u kojem upozorava da li je prije prodaje MOL-u obavljena komercijalna valorizacija koncesijskih naknada, a  u Ini samim Sporazumom trećim licima predaje se poslovanje na nacionalnim (javnim) dobrima bez valoriziranih koncesija za benzinske postaje. Javno zatražite kao predsjednik Radničkog vijeća od Vlade RH da se javno odredi, molim Vas.
Opširnije u tekstu od 08.07.2015. portala AUTOGRAF autora Ivice Grčara, citirati ću samo dio :

“Kod oba ova poduzeća, međutim, bitno je da su poslovala na nacionalnim (javnim) dobrima, pojednostavljeno: telekomunikacije na frekvencijama i magistralnoj infrastrukturi, a Ina na eksploataciji domaće nafte, prirodnog plina, s koncesijama za benzinske stanice, itd.

Pritom se nameće pitanje: Što je sve od nacionalnih (javnih) dobra bilo nezakonito uvršteno u temeljni kapital tih dviju tvrtki prilikom njihove prodaje Deutsche telekomu i MOL-u?

Nadalje, pitanje je i da li je prije prodaje obavljena komercijalna valorizacija koncesijskih naknada prije privatizacije i prodaje ta dva poduzeća.

Prije privatizacije, naime, koncesijske naknade su bile određivane netržišno s obzirom na to da su obje tvrtke, PTT i Ina, bile u državnom vlasništvu, pa je bilo svejedno hoće li prihod državnog proračuna biti od koncesijskih naknada ili od ukupnog prihoda i zarade tih dviju najuspješnijih tvrtki.

Nakon privatizacije i prodaje telekomunikacijskog poduzeća i Ine inozemnim kupcima, prihod uvećan zbog nerealno niskih koncesijskih naknada umjesto u državni proračun isplaćivan je kroz dividende dioničarima.

Na taj način su Hrvati ostali bez znatnih prihoda državnog proračuna za financiranje, primjerice, zdravstvene zaštite, mirovinsko-invalidske zaštite, obrazovanja i kulture, itd.  ”

Druga neistina- citiram:

– Potrebno je aktivirati sve dokaze koje već posjedujemo i dati ih Trgovačkom sudu, kao i da hrvatski članovi uprave tuže Mol zato što sadašnje upravljačke strukture ne mogu obnašati svoje zadaće.

Domaći članovi Uprave zajednički  sa članovima Uprave strateškog partnera potpisuju gotovo sve odluke u INA,d.d. te poput Vas obmanjuju hrvatsku javnost o svojem neslaganju sa načinom upravljanja u Ini. Koga bi oni po Vama tužili? Punomoć strancima koji nemaju ugovor o radu u Ini već su izaslani u Inu internim aktima kao zaposlenici Mola uz gospodina Zoltana Aldota potpisao je domaći član Uprave Davor Majer, Dodatak Kolektivnom ugovoru iz listopada 2012. godine kada je u sustav Ine implementirana HAY metoda vrednovanja radnih mjesta bez licence, bez sistematizacije i Kataloga poslova čime je otvoren put genocidu struke u Ini potpisao je domaći član Uprave Niko Dalić zajedno sa Sindikatima, odluku o višku radnika u 2013. godini potpisao je domaći član Uprave Davor Mayer, odluku o višku radnika u 2014. godini potpisali su domaći članovi Uprave Ivan Krešić i Niko Dalić u čemu ste im Vi osobno pomogli pristajući na lažirani zapisnik u pregovaranju sa poslodavcem, itd.,itd. Tko će potpisati najavljenu novu odluku o višku od preko tisuću radnika od toga cca 800 radnika iz rafinerija? Što ćete Vi osobno poduzeti u sprečavanju ovog scenarija? Što ćete tada reći svojim prijateljima u rafineriji tko je kriv?Jedini pravi odgovor su tužbe o ništetnosti i jedna KAZNENA PRIJAVA za koju ste mi rekli da znate kakvog sadržaja koji sto posto donosi učinkoviti rezultat, a ne kao moje kaznene prijave za koje ste rekli kako nisu donijele nikakve rezultate. Vrijeme je da i Vi  kao odgovorna osoba predsjednik Radničkog vijeća podnesete prvu kaznenu prijavu , a nakon toga putem medija obavijestite javnost o učinkovitosti Vaše prve i jedine kaznene prijave .

Ispravno je što upozoravate kako hrvatski članovi Uprave INA,d.d. trebaju tužiti Mol, ali to isto ste propustili i propuštate učiniti Vi kao predsjednik Radničkog vijeća, jer koliko je meni poznato to Vam je predlagala stranka ŽIVI ZID kada je i sama podnosila tužbu protiv MOL-a i RH (u prilogu TEKST TUŽBE na utvrđenje ništetnosti ugovora protiv RH i MOL-a), ali ste se izvlačili opravdavajući se kako nemate financijska sredstva iako znate da Radničkom vijeću sudske troškove plaća poslodavac. To su propustili i Sindikati Ine kao što su propustili podići i tužbu o ništetnosti otuđenja radničkih nekretnina već punih 18 godina. Vrijeme je da takvu tužbu pokrene RV Ine kako bi barem u ime hrvatskih branitelja spasili preostale otuđene radničke nekretnine. Predlažem model mirnog dogovora sa poslodavcem prije pokretanja tužbe. Modelom za jednu kunu povratiti otuđene  radničke nekretnine jednako kao što su  za jednu kunu Inina radnička odmarališta na Bjelolasici prepustili (Andrija Kojaković, Zlatko Mateša) Olimpijskom odboru RH  u 1997. godini. Nadam se da nećete kao Vaš prethodnik Željko Jurašinović uz tužbe o ništetnosti programa zbrinjavanja viška radnika odustati izjavljujući kako nije politički trenutak. U prilogu Vam šaljem dio Zapisnika od 20. travnja 2004. godine s XIV sjednice Glavnog povjerenstva SING-a kao smjernicu kako Vam u tome pomoć može pružiti predsjednica SING-a gospođa Jasna Pipunić koja je o namjeri pokretanja tužbe  u 2004. godini bila upoznata. SING tada na čelu sa predsjednikom Božom Mikušom brzo je od tužbe odustao. Čelnicima SING-a bilo je interesantnije ponovo sa sindikalnim radničkim članarinama izgraditi apartmane u Malinskoj na otoku Krku gdje danas učestalo uživaju te plodove kao u svojim dvorima, umjesto tužbom vratiti otuđene radničke nekretnine (kćer firma HOSTIN,d.o.o.)

Vratimo se Sporazumu od 29. srpnja 2015.godine. Sindikat INAŠ svojim potpisom na Sporazum , a nakon TUŽBE o ništetnosti modela PSUM (poslovni broj Pr-3163/14 na Radnom sudu u Zagrebu) u kojoj ističe sve nezakonitosti koje je poslodavac počinio u prepuštanju poslovanja putem poduzetnika na 60 probranih benzinskih stanica, sindikat INAŠ je postao suučesnik, u tužbi istaknutim, nezakonitostima. Svojim potpisom na Sporazum potvrđuje skoro povlačenje tužbe o ništetnosti PSUMA Pr-3163/14 koja više nema svrhe. Pametnom dovoljno. Ovu tužbu i nakon Vašeg obećanja niste mi htjeli ustupiti. Ne znam koga se bojite ako ste Vi predsjednik RV i zastupate radničke interese? Meni time dajete samo potvrdu da ste marioneta gospođe Maje Rilović. Naravno 08.09.2015. istaknuli ste mi svoje negativno mišljenje o predsjednici sindikata INAŠ Maji Rilović i njenoj negativnoj ulozi u Ini. Naravno nisam vam povjerovala u iskre nost Vašeg razmišljanja, jer sve ovo doživljavam kao Vašu osobnu kampanju za ulazak u NO INA,d.d. nakon što gospođa Maja Rilović uzme otpremninu uz svoj najavljeni odlazak iz Ine u stilu poslije mene potop. Prvi čovjek na listi za Radničko vijeće poslije gospođe Maje Rilović po njenom izboru bili ste Vi. Morate priznati da gospođa Maja Rilović ne bi napravila takvu grešku u izboru svoje desne ruke u kampanji za RV u kojoj sam i ja agitirala za listu INAŠ-a kao manje zlo u Ini. Danas znam da je izbor tobože manjeg zla bio pogrešan. 60 probranih benzinskih postaja odlazi u smjeru interesa vlasnika skrbničkih računa, Sporazum o izdvajanju maloprodaje iz Ine je potpisan , a sve nakon promjene stavova gospođe Maje Rilović ( u prilogu MAJA RILOVIĆ- PROMJENA STAVOVA nakon imenovanja u  NO Ine) što se jasno može iščitati u priloga od 21.02.2013., DNEVNIK HRT1, citiram:
[cid:image011.png@01D0F080.124EAB10]

Sedmi potpisnik Sporazuma, predsjednik Uprave INA Maloprodajnih servisa d.o.o.  Davor Peruško , istovremeno direktor Sektora maloprodaje (???) najbolji je povjerenik jedinstvenog  interesa svih potpisnika. Svojim dolaskom na poziciju Direktora Sektora maloprodaje i marketinga dana 01.09.2011. godine trebao je zadovoljiti kriterij (tada po riječima Izvršnog direktora SD Trgovine na malo, Darka Markotića) po kojem su se sa njegovim izborom morali složiti TDR, AGROKOR i MAĐARI(?). Kriterij je bilo teško zadovoljiti, izbor je trajao punih pet mjeseci nakon odlaska s funkcije direktora Sektora maloprodaje i marketinga MOL-ove djelatnice Magdolne Tokai (nije imala Ugovor o radu sa poslodavcem INA,d.d.). Ovu funkciju je pet mjeseci  istovremeno obnašao Izvršni direktor Darko Markotić kao v.d. direktor Sektora maloprodaje i marketinga. Najvjerojatnije po istom kriteriju izabran je i Predsjednik Uprave INA Maloprodajnih servisa d .o.o., dakle ponovo jedan jedini, nezamjenjivi povjerenik Davor Peruško.
Za kraj ostaje pitanje za Vas kao predsjednika Radničkog vijeća Ine vezano uz dvije pozicije koje trenutno obnaša Davor Peruško. Pitanje sam uputila na Sektor upravljanja ljudskim resursima direktorici Vladimiri Senčar Perkov, Službi internih istraga direktoru Željku Brincka i osobno Davoru Perušku koji poslovnu mail komunikaciju vodi bez istaknute funkcije samo kao Davor Peruško, do danas nisam dobila odgovor. Ponavljam pitanje kako bi Radničko vijeće provjerilo ovakvu mogućnost u Ini (hvala unaprijed):

1.  ” S koje pozicije mi se Davor Peruško obraća da li kao direktor Sektora maloprodaje ili kao predsjednik Uprave INA MALOPRODAJNI SERVISI d.o.o. ili kao punomoćnik Izvršnog direktora Darka Markotića u čijem Uredu se nalaze moji poslovi preuzeti mojim važećim Ugovorom o radu?” Uz ime i prezime regularno mora postojati funkcija radne pozicije kako bih znala da li postoji zakonsko pokriće ovakvoj komunikaciji.?”
Vi gospodine Sekulić kao predsjednik Radničkog vijeća podizanjem tužbi o ništetnosti svih nezakonitih odluka koje nažalost osim Mađara potpisuju i domaći članovi Uprave vratiti će te dignitet Radničkom vijeću INA,d.d. u svrhu postupanja u zaštiti radničkih interesa. Nakon toga se mogu objavljivati medijski izvještaji o poduzetim aktivnostima predsjednika RV u sprečavanje daljnje devastacije Ine (tužbama o ništetnosti, kaznena prijava) koji onda neće biti prašina u oči za javnost s Vašom odgovornošću.